Hultman: Ingenting jag försöker mörka

TRAV

Som megafavorit på V75 ska Stefan Hultman, Örjan Kihlström och Maharajah slå in straffsparken på lördag.

Pressen på tränaren är stor – men själv är Hultman lugn.

– Det är klart att jag tror han vinner, allt annat än seger känns inte bra, säger Hultman.

Efter vinterns Frankrikeäventyr där Maharajah slutade tvåa i Prix d'Amerique och sedan vann Prix de Paris är den svenske megastjärnan Maharajah tillbaka i Sverige. Totalt tjänade Maharajah över fem miljoner kronor på fyra starter i Frankrike – ett fantastiskt facit som Hultman hoppas ska bli ännu bättre nästa år.

– Han kommer få starta på här hemma i Sverige nu och sedan har vi tänkt att åka ner till vintermeetinget  igen. Då hoppas jag att han ska vara ännu lite bättre än i vintras, säger Hultman.

På lördag gör Maharajah sin första start efter hemkomsten till Sverige då han startar i V75-3, Guldbjörken, på Umåkers travbana. Stefan Hultman gick tidigt ut med sin matchning och det märks verkligen i lördagens startlista. Få tränare vill stöta på Maharajah och enbart sju hästar kommer till start i det ärofyllda Guldbjörken med 300 000 kronor till vinnaren. I Frankrike stötte Maharajah på superstjärnor som Ready Cash och Oyonnax – nu får han motstånd av hästar som Junction, Conrads Epilog och Dig For Dollars.

Maharajah kommer bli spelad till megafavorit och det kan till och med bli så att han blir den mest streckade V75-hästen någonsin. I stort sett alla travspelare kommer använda Maharajah som singelstreck på sina kuponger och pressen på tränaren Stefan Hultman, kusken Örjan Kihlström och hästen är stor.

”Ligger perfekt i tiden”

Men trots det massiva favorittrycket är Hultman mycket lugn och låter segersäker när Trav365 når honom i bilen på väg till Kungapokalskvalen på Åbytravet där han har Orecchietti till start.

– Jag har siktat på det här loppet ända sedan vi kom hem då jag tycker det här loppet ligger perfekt i tiden om vi ska satsa på Oslo Grand Prix. Allt har varit perfekt sedan han kom hem till gården och han känns väldigt fin i jobben. Han fick först 14 dagars semester och sen har han tränat på i backen. Han har tränat rätt så rejält på sistone och på långfredagen fick han gå ett rejält rakbanejobb och måndagen efter likaså. Han fick sota ur sig och känns jättefin för dagen. Jag räknar med att han ska vara bra direkt och det är klart att han ska ha bra segerchans.

Känns det som att han utvecklats av Frankrikevistelsen?

– Ja, det har han nog gjort. Han hade bara 28 starter innanför västen när vi åkte ner och vi har medvetet låtit honom själv växa i kostymen och det känns som det varit rätt. När man reser och är med om stor uppståndelse som det blev kring honom så utvecklas hästarna mentalt. Han känns bättre än någonsin nu som häst sett, sen är det inte toppform men han känns fantastiskt fin. Det ska bli väldigt kul att se honom prestera nu och det här loppet på lördag kommer höja honom avsevärt till nästa lopp i Oslo som blir stenhårt. Då måste han vara i toppform.

”Inget jag försöker mörka”

Stefan Hultman får massor av frågor kring Elitloppet just nu och stora delar av trav-Europa vill se Maharajah i Elitloppet mot några av världens bästa hästar över kort distans. Men Elitloppet är inget som Hultman har i tankarna – ännu.

– Det är ingenting som jag försöker mörka på något sätt men jag funderar inte på det nu. Jag vill se hur han tar det här loppet och får vi sedan ett bra svar i Oslo och han går väldigt bra där så får man ta sig en funderare men det är ingenting jag funderar på nu. Maharajah är ingen häst som man startar i Elitloppet bara för att delta, han ska kunna vinna om jag startar honom.

Åter till lördagens lopp, det är väl bara att spika honom?

– Allt annat än seger känns inte bra, sen ska vi ha klart för oss att Järvsöfaks torskade någon gång som 90 procentare. Trav är trav och alla lopp ska köras är tråkiga klyschor, men Maharajah är trots allt bara en häst. Alla förväntar sig att han ska vinna och torskar han kommer det bli alldeles tyst. Alla tror han ska vinna och det gör jag och säkert Örjan också. Sen vill jag vara professionell och säga att han inte bara åker ut och vinner men jag kan inte tro annat än att han vinner.

Vad kan fälla honom?

– Han ska gå med skor men det har han gjort många gånger tidigare. Sen ska han ut på en långresa men det är ingenting jag är orolig för men spekulerar man i att fälla honom är det saker man får tänka på. Det ser bra ut och många där uppe är glada att vi kommer så jag hoppas vi kan leverera. Min dröm är att få vinna med honom där, säger Stefan Hultman till Trav365.