– Vore dum om jag inte trodde på chans

TRAV

Han har gjort sju starter och aldrig förlorat felfri.

På onsdag startar Morten Waages nya superlöfte Mugger M.M. på Solvalla – som favorit på V64.

– Jag vore dum om jag inte trodde på bra chans, han kan gå långt upp i klasserna, säger Waage.

Amatörtränaren Morten Waage driver en liten tränarrörelse med fem stycken hästar i Dalarö utanför Stockholm.  Morten Waage är inte speciellt känd för allmänheten men säger man mannen bakom Elitloppshästen Beanie M.M. klarnar det för de flesta.

Waage har själv tagit fram Beanie M.M. som förra året var med i Elitloppet och som tjänat 5,8 miljoner kronor under sin karriär. Att få fram en stjärnhäst på så litet material är beundransvärt – men nu verkar det som att Waage fått fram ytterligare en häst med potential att bli något alldeles extra.

Inte överraskad

Fyraårige Mugger M.M. har gjort sju starter i sitt liv och vunnit tre av dessa. De gånger han förlorat har hästen galopperat och senast var hästen överlägsen i ett lopp på Solvalla från ledningen. Hästen vann på 1.15,6 över 2 640 meter vilket får ses som en fantastisk tid då hästen enbart tjänat 100 000 kronor. Men för tränaren kom det inte som någon överraskning.

– Han måste få godkänt. Det är klart att det var bra men det är en bra häst och han var ungefär så bra som jag trodde. Jag hade kört 1.15,5/1 600 meter åkandes innan årets första start. Sen visade han hur bra han är, säger Waage.

Hur högt håller du honom?

– Han är orutinerad men han har kapacitet som duger en god bit. Han har visat bra uppfattning för han visar ingenting i träning egentligen utan det är en löphäst och det är oftast de som blir bäst. Han glänser inte i träning, men när jag körde det där jobbet på Solvalla satte jag på honom ett helstängt huvudlag och då gick han som han skulle. Han är liksom många av mina andra hästar opolerad eftersom de går mycket ensamma i jobb här hemma och de behöver lite lopp för att förstå vad de ska göra.

”Vore dum”

Mugger M.M. startar på onsdag i V64-4 med 60 000 kronor i förstapris. Hästen kommer bli spelad till stor favorit efter den imponerande insatsen senast och tränaren tror på toppchans.

– Johansson och Lennartsson har bra hästar men sen kan jag inte de andra riktigt. Men jag vet att min är riktigt bra och fungerar han som senast måste han ha bra chans. Jag vore dum om jag inte trodde på bra chans. Jag kommer ta bort det helstängda huvudlaget nu för han var lite vass senast. Det är inte bra om det går för fort och det går inte att sända varje gång.

Vad innebär det?

– Han kommer bli lite lojare och mer sansad från början men han är nog snabb ut i varje fall.

Några andra utrustningsändringar?

– Jag pratade med Torbjörn Jansson om att köra utan skor men vi sparar på det.

Vem är bäst av Mugger M.M. och Beanie M.M.?

– Det är två helt olika hästar med stor kapacitet båda två men det är inte rättvist att jämföra dem. Mugger kommer gå långt men vi måste ha tur att han håller sig fräsch men eftersom vi äger honom själva så behöver vi inte stressa och har ingen som tjatar på oss. Vi har fått fram en fin häst och vi är fullt medvetna om hur svårt det är att lyckas. Men kan man göra det en gång kan man göra det igen, säger Morten Waage.