”Jag hoppas och tror att de väljer Elitloppet”

I fjol hoppade kretsen kring Readly Express av Elitloppet i sista stund - nu hoppas Solvalla få världens bästa häst

avErik Pettersson

1 av 4 | Foto: Anders Malmrot
Kretsen kring Readly Express firade med mer champagne på Vincennes läckra stallcafé.

De största loppen Prix d’Amérique och Prix de France har avgjorts i Frankrike.

Nu börjar uppsnacket inför Elitloppet.

– Jag hoppas och tror att de väljer att starta Readly Express i Elitloppet, det vore grymt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot som även lämnar en rapport kring Bold Eagle, bland andra.

De två senaste veckorna har kretsat kring två storlopp i Frankrike: Prix d’Amérique som avgjordes sista söndagen i januari och Prix de France om kördes i söndags.

Hektiska veckor för kretsarna kring de hästar som varit aktuella att starta.

Och för Solvallas sportchef Anders Malmrot och flugit fram och tillbaka till Paris för att ta tränarna på pulsen och skapa kontakter inför Elitloppet, som i skrivande stund är 104 dagar bort.

– Nu är det full fart, säger han.

”Manifestation från Readlys sida”

Under söndagen var han på plats på Paris-banan Vincennes för att bevittna Readly Express få revansch efter den heroiska tredjeplatsen i Prix d’Amérique.

De värsta konkurrenterna galopperade bort sig, men sättet som Readly Express vann Prix de France på var oerhört imponerande.

– Det var en manifestation från Readlys sida. Han visade ju även med huvudlagsförändringen (gick för första gången med ett slags stängt huvudlag med mask på huvudet och kupor för ögonen) hur snabbt han kan öppna. Det var en stor del som jag tog med mig, inför en förhoppningsvis start i Elitloppet. Där fick kretsen kring honom se hur snabb ut han var kontra Bold Eagle, att de har ett nytt vapen i arsenalen inför Elitloppet, säger Anders Malmrot.

– Loppet i sig blev ju körning första 300 metrarna och de sista 500 metrarna. När Bazires tre hästar försvann så var det ju upplagt att vinna. Men på det sättet, med allt sparat i mål…

– Bara att höra Björns ord efteråt, han hade ”propparna” kvar i öronen och mycket sparat i mål. 

Segertiden i loppet blev fina 1.10,3 - i överlägsen stil över upploppet.

– Det var störtskurar, blåste och var svinkallt. Flera var inte nöjda med underlaget heller. Så det var så långt ifrån optimala förutsättningar man kan komma för att springa fort, att då vinna så lätt på 1.10,3…

”Prio ett”

Kretsen kring hästen firade på segerpodiet på Vincennes. Och tränaren Timo Nurmos duschade sig själv, segerkusken Björn Goop och ägaren Rolf Andersson i champagne.

– Det var eufori i går, förklarar Malmrot som såg spektaklet från första parkett.

Förra året drog sig kretsen kring Readly Express ur Elitloppet i sista stund. I år hoppas Malmrot få världens bästa häst till start i Sveriges största travlopp, sista söndagen i maj.

– Jag hoppas och tror att de väljer Elitloppet. Men det finns inget konkret där än. Nu skulle de kolla upp hästen och sätta sig ner allihopa och prata. Jag hoppas det väger över för att vinna Elitloppet, men jag vågar inte säga mer just nu. Som arrangör som vill vi så klart se den som just nu är världens bästa häst på Solvalla. Det vore grymt att få Propulsion och Readly Express i en landskamp och dela upp E-läktaren i en hörna med röd-gula färger och en med brunt. Men Readly är prio ett, menar sportchefen.

”Flaggat för skandinavisk turné”

Jean-Michel Bazire bojkottar Sverige som kusk sedan länge, men har även varit vrång vad gäller att starta stallets hästar som tränare här.

Något som ändrats lite nu.

– Han är annorlunda i år, Bazire. Hoppas det håller i sig. Men det känns bättre med en relation med stallet, säger Malmrot.

Prix d’Amérique-vinnaren Belina Josselyn kommer inte, men andra av Bazires topphästar kan förgylla Elitloppshelgen.

– Aubrion du Gers tränar jättebra och Bazire flaggar för en skandinavisk turné (i så fall med den belgiske ikonkusken Jos Verbeeck i sulkyn). Han pratade om Finland och sen Elitloppet.

Bazire tokhyllar Cleangame som vann Prix du Luxembourg överlägset under PdA-helgen, hur låter det där?

– Det blir inget Elitloppet med honom, för han är inte så startsnabb. Det är väl i så fall till lördagen, då, men han hade lite funderingar på andra hästar till lördagen, Ble du Gers som vann i helgen till exempel.

– Sen är de ju sugna att komma med Looking Superb. Där får jag kolla mer, han blev ju störd till galopp av stallkamraten Belina Josselyn i Prix de France.

Bold Eagle-gänget sugna på comeback

Bold Eagle floppade i Elitloppet i fjol efter omstartskaoset som rådde och har inte fått till det i de stora loppen under vintern på hemmaplan.

– Ägarna är sugna att komma tillbaka till Elitloppet i år. Men det är ju Sébastien (Guarato, tränaren) som får bestämma det hela. Nu ska hästen ut i Cagnes Sur-Mer i Criterium de Vitesse och sedan i Prix de l’Atlantique på Enghien, sen får de se hur hästen presterat där. Men det är roligt att prata med kretsen kring hästen, de vill verkligen komma en gång till.

Hur ser du på övriga hästar i Frankrike?

– Uza Josselyn (som blev tvåa i Prix de France bakom Readly Express) slåss ju mot såna här hästar varje gång nu. Från bra spår är hon ju aktuell mot världseliten. Där ska dom också ut i Nice och kanske ett lopp i Italien därefter, så får vi se. 

– Dijon är en annan häst jag gillar. Jag tror han kan springa otroligt fort över 1 600 meter och jag tycker han ser ännu bättre ut i år än förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Elitloppet

Solvalla

Frankrike

Paris