Måste ha toppchans att vinna – jag spikar

Michael Carlsson synar GS75-omgången på Eskilstuna, söndag 3 februari • Systemförslaget

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Nappa Scar är en av två GS75-spikar på Eskilstuna.

Han har stångats mot eliten i guld­divisionen med den äran och var även trea i ”Lilla Elitloppet” i fjol.

Formstarka Nappa Scar har en lämplig uppgift och tar tredje raka segern.

Jag spikar även en häst som är döpt ­efter en mytologisk varelse synonym med havets djävul.

ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75 och V86. Här går du med i laget. [Extern länk]


Eskilstuna är värd för söndagens Grand Slam 75-omgång och bjuder på flera vidöppna och ihåliga lopp som kan få utdelningen att skjuta i höjden.

Men det finns också två klara spikar som sticker ut och vi börjar i sedvanlig ordning med dessa.

Nappa Scar är en mycket gedigen häst som har gjort det väldigt bra för Per Lennartsson och sprungit in 2,4 miljoner kronor. Han har under de senaste åren tampats mot de bästa i gulddivisionen och flera gånger mött elithästar som exempelvis Readly Express och Propulsion.

Nappa Scar var även med i Sweden Cup i fjol, ”Lilla Elitloppet”, och blev där trea i både försök och final. I de senaste två starterna har Lennartsson matchat hästen i lite enklare gäng och då har det blivit två övertygande segrar med krafter kvar.

Nappa Scar ser ut att vara i en härlig form just nu och har en lämplig uppgift i den femte avdelningen. Det är frågetecken på flera av de främsta motbuden, även om Kadett C.D. satt fast senast, så måste hästen ha en toppchans att vinna.

Står på tur för seger

Omgångens andra spik hittar vi i Grand Slam 75-inledningen och det är Davy Jones Sisu, som tränas av Petri Salmela och körs av Ulf Ohlsson. Hästen, som är döpt efter sjörövaren och kaptenen på Den flygande holländaren i filmerna om Pirates of the Carribean, står verkligen på tur för en seger.

Davy Jones Sisu är jämnheten själv och har gjort fina insatser på slutet utan att få vinna. Han har varit tvåa, trea, fyra varje gång mot bra hästar och startade så sent som i onsdags på Solvalla och blev där trea efter att ha fått göra jobbet som första häst i andraspår utan draghjälp sista varvet. Han har avslutat loppen bra varje gång.

Det känns verkligen som hästen vinner när som helst och en så mycket bättre uppgift än den här får han knappast. Värsta motbudet Maintainability lär bli över från innerspåret och Ulf Ohlsson kan tidigt köra till ­ledningen och dirigera allt med Davy Jones Sisu.

GS75-2 är ett amatörlopp med en klar favorit i Skinny Dipping som har två raka segrar. En berättigad favorit som har vunnit sina lopp tillsammans med Kenneth Gorski som även kör nu. Hästen har svarat för två starka insatser och kan mycket väl ta tredje raka, även om läget är lite byngligt med spår sju bakom bilen. Hon får därför sällskap med ytterligare fyra hästar på systemet ifall hon hamnar på vingel.

Bra som tvåa i comebacken

I den tredje avdelningen är mitt drag Sissy Face som var duktig som tvåa i comebacken näst senast från dödens. Senast blev det galopp men bilstart är ett plus och läget med spår två helt perfekt.

Favorit i loppet är Incredible Smart som vann senast efter att ha forcerats till ledningen men travet var inte det bästa. Har en sämre uppgift här med bakspår över kort distans. Jag fick bara råd med fyra streck på systemet men för den som gör ett större behöver det inte vara fel att smeta på med ännu mer streck i det här öppna stoloppet.

B.G.Frida vann ett väldigt billigt  senast men en seger är en seger och formen verkar sitta där så det är inte omöjligt att hon kan slå till igen.

I montéloppet som är GS75-4 är det framför allt tre hästar som höjer sig över de andra. Favorit är Sebastian Hall som vann enkelt senast för Emilia Leo och besegrade då Assumetoberich som han möter igen.

En intressant montédebut gör Veiled som är härdad i tuffa gäng i V75 och kvalade även in till Stochampionatet förra året. Får duktiga Jennifer Oscarsson i sadeln och jag blir inte ett dugg förvånad om det blir seger direkt.

De avslutande Dagens Dubbel-loppen ser öppna ut men jag tror att vi kan ha en vinnare i On Stage Indika i GS75-6. Hästen har en missvisande resultatrad på slutet och är betydligt bättre än så. Senaste starten kan man bara glömma då han var inblandad i en våldsam körning och kördes alldeles för tufft i dödens. Efter en inledning via fjärde- och femtespår in i den första kurvan tryckte kusken hårt på ledaren efter att han kommit fram i dödens.

Jag pratade med tränaren Kåre Axelsson som berättade att hästen har tagit loppet bra och känts dunderfin i träningen under veckan.  Att det blev galopp näst senast i snömodden utanför doseringen kan man också bara glömma, enligt Kåre.

On Stage Indika är snabb ut bakom bilen och från spår fyra laddar Jorma Kontio för ledningen. Det kan mycket väl vara spets och slut över den korta distansen då hästen känns lika fin som han gjorde när han var som bäst och vann sina lopp under fjolåret enligt Kåre Axelsson.

Grand Slam 75 avslutas med ett öppet lopp. Favoriten Hercules Boko var tvåa från ledningen senast och får nu anfalla bak­ifrån.

Incora Zon var trea på Solvalla senast och är startsnabb.

Ivan var segerlös i fjol men har gjort bra insatser en längre till och kan slå till snart.

En annan häst att passa från bakspåret är Amorino som har gjort jämna och ­säkra insatser på slutet och som nu kan bli lite bortglömd.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75 och V86. Här går du med i laget. [Extern länk]


Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6 Davy Jones Sisu (1, 4)

GS75-2: 7, 11, 6, 1, 3 (2, 8)

GS75-3: 10, 2, 6, 4 (1, 3)

GS75-4: 3, 2, 9 (6, 10)

GS75-5: 6 Nappa Scar (7, 4)

GS75-6: 4, 3, 5 (10, 7)

GS75-7: 9, 1, 3, 2, 10, 7 (5, 12)

1 080 rader/1 080 kronor

Grand Slam 75 från Eskilstuna sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav

Eskilstuna