Struligare lopp får man leta efter

TRAV

Sportbladets Gert Lengstrand: Men ingen skugga över Socrates

Finalen i Lärlings-SM kommer knappast att gå till historien som ett av de bästa travlopp vi skådat. Tvärtom!

Ingen skugga skall dock falla över vinnaren Socrates och kusken Giuseppe Lubrano, som fick ledningen gratis varvet kvar då ledande Heureka bröt ut ett helt spår.

Vad körande Maria Lindroos höll på med är en gåta för oss på publikplats. Förmodligen drömde hon mardrömmar i natt.

Det delades ut en hel del bestraffningar efter loppet:

Segraren Giuseppe Lubrano fick tre veckors avstängning för felaktigt bruk av körspö.

För Maria Lindroos blev det 27 dagars avstängning.

Måltvåan Frank Nilsson får sitta i utvisningsbåset i en och halv månad efter att 1) kört snävt och grovt stört medtävlare samt 2) felaktig drivning.

Även Niclas Björklund bakom Jaguar Swing stängs av i 27 dagar.

Dessutom blev det startförbud för Earth Bound som blev trea i mål.

Det säger väl en hel del om loppet.

Zoccer Wadd överlägsen

Då var det roligare att se Dumle Loss vinna SM (sen annan artikel) och överlägsna och urstarka Zoccer Wadd lattja hem Sto-SM. Trots en trög start pulveriserade hon allt motstånd efter ett vasst slutvarv. Åke Svanstedt avancerade från kön 1?200 kvar och innan upploppet nalkades var munnen i tio-i-två-läge. Flying Young räddade andrapriset före Minnesota som tidigare var i Svanstedts träning.

Anders Lindqvist skötte snacket i vinnarcirkeln i stället för entledigade Leif “Loket” Olsson och påpekade för ”grön kusk” att Zoccer Wadd såg dålig ut i värmningen, vilket han dementerade. ”Svanen” var nöjd med värmningen och öste lovord över det sjuåriga stoet som verkligen blommat ut för fullt i år. Annat var det i fjol då det mest var strul. I och med segern igår har Zoccer Wadd passerat tre miljoner i inkörda pengar och mer lär det bli framöver.

Tack, Nybrink!

Micke Nybrinks drag i V75-2, Nyby Bengan, satt som en smäck till 5,77 i vinnarodds. Tackar, tackar! Segerreceptet var glasklart. Ledning hela vägen för hästen som tränas av mamma Lindmark och körs av sonen Mikael. Vi gissar att familjen Lindmark firade rejält i går kväll. Jätteskrällen Victory d’Or spurtade sylvasst som tvåa utan att kunna hota på allvar.

Robert Bergh gjorde ett smart schackdrag med Francoso som satt i front dryga halvvarvet kvar. Sedan kunde Robban Bergh småvissla upploppet ner.

Man kan inte låta bli att imponeras av tappre Kahili. Trots att hästen höll på att galoppera bort segern 350 kvar kämpade han som en tiger sista biten in mot mål och avgjorde knappt men säkert. Där sitter löphuvet på skaft. Arnie Sensation spurtade som en demon men hann inte fram. Passa honom nästa gång!

Överlägsen var också Gift to Europe i V75-prologen. Men det visste vi redan när programmet trycktes.

Gert Lengstrand ([email protected])