Trav

Är det inte hästen som är viktigast?

Av: 

Linus Hedrén

TRAV

Det pratas ofta om problemet med catchdrivers, att det i stort sett är samma lånekuskar som kör i alla större lopp.

Något det inte snackas lika mycket om som också är oroväckande är att i stort sett samma tränare gång på gång bjuds in för att göra upp i storloppen.

Frågan är varför dessa stortränare alltid blir inbjudna. Det är som att vissa sport­chefer snarare bjuder in tränare, gärna från hemmalaget, än hästar.

I Elitloppet 2012 hade sju av 16 hästar Solvalla som hemmabana.

Ingen av dem gick till final.

I Elitloppet i år såg vi fem Solvallahästar.

Formula One var den enda av dem som tog sig vidare från försöket.

Friction hade inte visat någon sprudlande form och inte vunnit lopp i år, känns som han kom med tack vare sina prestationer föregående säsong samt att Stefan Melander skulle få någon häst med.

En som däremot visat konstant form ­under två år, ja han har inte haft någon paus på länge, är Harry Haythrow.

Det tycks inte spela någon roll.

Veckan före Elitloppet raketspurtade Harry, som vanligt, i Gävle och slutade tvåa bakom Nahar, slagen med hals. Nahar som veckan efter vann Elitloppet i överlägsen stil.

Med tanke på Nahars prestationer i Elitloppet och Norbottens stora pris framstår Harrys spurt i Gävle som än mer imponerande. Några meter längre upplopp så kanske han hade hunnit förbi.

Noll intresse

Ringde amatören Johnny Johansson som tränar hästen för att fråga hur intresset ­varit från sportcheferna.

– I Sverige är den uppvaktningen noll. Från Finland har det kommit två förfrågningar men vi har tackat nej då det inte passat. Harry var aktuell för Copenhagen Cup men föll bort som en av de sista hästarna.

– Nu låter jag lite upprörd och det är jag också. Stig H:s häst Occhione Jet som först blev inbjuden till Hugo Åbergs har gjort en start i år. Hultmans Orecchietti som fick den platsen när Occhione Jet inte kunde vara med har gjort tre. Det känns tråkigt när Harry har så bra form men det är inte mycket man kan göra.

 Harry startar närmast på lördag på V75 i Rättvik för att försöka kvala in till Sundsvall Open Trot.

Något wild card lär han knappast kunna räkna med.

En amatör från Ljungby

Om Harry Haythrow hade tränats av Åke Svanstedt, Robert Bergh, Timo Nurmos, Stefan Melander, Lutfi Kolgjini, Roger Walmann, Stefan Hultman, Björn Goop, Daniel Redén eller Stig H Johansson kan vi nog vara säkra på att sportcheferna viftat med biljetterna.

Nu tillhör inte tränaren landets tio mest vinstrika utan heter Johnny Johansson, en amatör från Ljungby.

Det är just det som är en av de häftigaste sakerna med trav, att en liten amatör någon enstaka gång kan kliva in på den stora scenen och spöa proffsen. I alla fall tävla mot dem.

Märkligt att sportcheferna inte inser det, i stället får vi se samma gäng göra upp gång på gång. Inte konstigt att vissa tröttnar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!