”Jag vet att hon är bästa hästen”

Sofia Aronsson och Anna Mix.
Sofia Aronsson och Anna Mix.

I fjol mosade hon konkurrenterna på topptid.

På onsdagen ska Anna Mix på nytt försvara Frankrikes färger i Sto-EM på Solvalla.

– Jag vet att hon är bästa hästen i fältet, säger tränaren Sofia Aronsson.

Då och då i sportens värld görs det prestationer som får publiken att tappa hakan, klia sig i huvudet och undra vad de precis har beskådat. En sådan prestation gjorde Anna Mix i Sto-EM för ett år sedan. Trots fjärdespår i första sväng, tredjespår i den andra och de återstående 1 200 meterna utvändigt om ledaren krigade sig Anna Mix till målfotoseger på snabba 1.11,5 över 2 140 med autostart. Men det tog ett tag innan tränare och kusk förstod att det räckt hela vägen.

– Jag minns det lite som i en dimma och det jag kommer ihåg mest är hur besviken jag var när Erik (Adielsson) körde av banan och hur det kunde vända till en sådan otrolig glädje. Det var verkligen häftigt att uppleva och det var helt galet att hon kunde vinna på det sättet, det ska liksom inte gå, säger Sofia Aronsson.

Samma upplägg som förra året

Anna Mix franske ägare och tränare Franck Leblanc har gett Axevallatränaren förtroendet att managera hästen även den här sommaren och på onsdagen kommer den stenhårda fransyskan tillbaka till Solvalla för att försvara sin titel. Vägen fram till Sto-EM har sett ut som i fjol, med starter i Norrbottens Stora Pris, Ulf Thoresens Grand International och gulddivisionen under trippeltravet på Axevalla. Men någon seger har det inte blivit.

– Det är tråkigt att hon inte har fått vinna, annars tycker jag att hon har varit bättre än i fjol. Senast var hon ruggig! 1.11,9 utvändigt om Readly Express över 2 640 meter är det inte många hästar som klarar av. Hon var bättre än när hon vann det loppet och gick världsrekord i fjol (1.12,0), säger Aronsson.

Formen på topp

Som sig bör när en EM-titel och ett förstapris på 800 000 kronor hägrar vid mållinjen bjuds Anna Mix motstånd av flera andra toppston. Your Highness, Shadow Gar och In Toto Sund är några av dem. Men det är inte konkurrenterna som bekymrar Sofia Aronsson inför loppet.

– Det är bra hästar emot men jag vet att hon är bästa hästen i fältet. Jag tycker att hon är lite bättre än förra året, hon är fräschare och lite rappare och det känns verkligen att hon har kanonform, men spår 1 var det enda jag inte ville ha. Hon är inte tillräckligt snabb för att hålla ledningen och det jag är rädd för är att det blir för många att runda och tar tid att komma fram. Vi får hoppas att hon hittar ut per omgående. Det måste hon göra. Hon bör springa 1.11,5 full väg men går det 1.14 första varvet och blir en sprintuppgörelse vinner hon inte.

Som så många gånger förr i travlopp kommer mycket att avgöras i starten. Kanske vet Solvallas vaktmästare redan efter första sväng om han ska plocka fram trikoloren och ladda marseljäsen inför segerdefileringen...

Ola Johansson, Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!