Trav

Båth: ”Jag hoppas att det ska räcka”

TRAV

Treåringsstjärnan inte i toppform – blir given V86-favorit ändå

Treåringskungen Coin Perdu förgyller onsdagens V86-omgång och genrepar samtidigt inför årets stora uppgift, Svenskt Travkriterium.

– Om han var nära 100 procent i form senast så är det snarare 75-80 nu, men jag hoppas förstås att det ska räcka, säger tränaren Svante Båth.

Nio starter, nio segrar.

Ytterst få svenskfödda travare har inlett karriären så övertygande som Coin Perdu.

I sin senaste start krossade han konkurrenterna i E3-finalen på Bergsåker och visade att han fortfarande är huvudet högre än sina kullkamrater.

Men det var en dryg månad sedan och ska man lita på tränaren är det inte en lika vässad stjärna som kommer till Solvalla och givetvis får rollen som V86-spelets tyngste favorit.

– Nej, skulle hästen vara lika bra på onsdag så har jag misslyckats med mitt träningsupplägg. Säsongen är lång och man måste ta ner hästarna i form emellanåt och välja sina strider, förklarar Svante Båth som valt Sommarfavoriten (V86-3) med 200 000 kronor till vinnaren mycket tack vare att den går över kriteriedistansen 2 640 meter - vilket Coin Perdu aldrig testat förut.

– Tittar man långt in i framtiden så tror jag inte att det blir hans favoritdistans. Men hästen är väldigt tacksam och så otroligt allround att jag är övertygad om att han behärskar den.

Vad har han gjort sedan E3-finalen?

– Direkt efter loppet så småfixade vi till några saker. Sedan har han tränat enligt plan. Vi toppade formen till det loppet och han var nära 100 procent då, även om travet kanske inte flöt helt perfekt då banan var lite lös i ytlagret. Som träningsupplägget varit efteråt ska han snarare ha 75-80 procentig form nu.

Är det jämförbart med årsdebuten för fyra starter sedan?

– Ja, det skulle jag säga. Han bör vara i likvärdigt slag.

”Alla kan förlora”

Den gången tävlade Coin Perdu med skor runt om och vanlig sulky. Därefter har han gått i jänkarvagn och två gånger utan skor.

Hur blir det nu?

– Det blir definitivt skor. Vad gäller sulkyn har jag inte bestämt mig, jag ska diskutera det med Erik (Adielsson, kusk) först.

Kan det även bli ett defensivare löpningsupplägg?

– Det är inget vi sagt på förhand. Erik får lägga upp loppet efter hur hästen känns.

Blir det här enda starten inför kriteriekvalen i mitten på september?

– Ja, så är planen. Det blir drygt fem veckor emellan och det passar honom bra.

Är det inte häftigt att ha en häst som aldrig förlorat?

– Jo, självklart. Men samtidigt kan jag tycka att det blir lite upphaussat.

– Jag skulle vilja säga att det som hände i Elitloppet var det bästa som kunde hända för att alla ska förstå hur det är att hålla på med hästar. Då fick vi se ett fenomen (Bold Eagle) bolla med de andra och göra den bästa prestation man sett på en tävlingsbana. Sedan kommer samma häst ut en timme senare och är chanslös i finalen. Det visade verkligen att det inte är maskiner vi håller på med. Allting kan hända och alla kan förlora.

Så hur viktigt känns det för dig att Coin Perdu kommer obesegrad till kriteriet?

– Det är väl inte så viktigt, även om jag hemskt gärna skulle vilja det. Men jag ser ju hellre att han blir besegrad innan kriteriet än i finalen, säger Svante Båth.

Tror du att han vinner igen?

– Det är klart att han har en vettig chans ändå. Jag vore väldigt feg om jag inte trodde det, säger Svante Båth.

Se nedan för Svante Båths kommentarer om övriga V86-hästar.

Robin Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!