Har nobbat miljonbud – efter V75-showen

Lähdekorpi gör succé med hästköpen: ”Köper 40-50 per år…”

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: Kanal75
Lähdekorpi kan inte bara handla med hästar - här berättar om aktieklippen som lagt grund till hans framgångar.

På sistone har före detta travtränaren och hästägaren Kari Lähdekorpi köpt travhästarna Gute Band och Pastore Bob.

Därefter har båda vunnit på både V86 och V75.

– Vi har fått bud på 150 000 euro för Pastore Bob efter senast, men vi säljer inte, säger Kari.

Efter att Kari Lähdekorpi slutade som travtränare och flyttade till Finland har han fortsatt vara aktiv inom travsporten.

På olika sätt.

Han jobbar inom trav-tv i vårt östra grannland, han äger hästar och han handlar med travhästar.

Även som aktiv tränare var han en frekvent hästköpare - något som håller i sig - med framgång.

”Köper en häst i veckan”

På senaste tiden har han inhandlat Gute Band och Pastore Bob till Johan Untersteiner

De har sedan dess vunnit på både V86 och V75.

– Det var lättare för 20 år sedan. Nu är det så många duktiga tränare och de släpper inte hästarna. Normalt så måste jag betala överpris om det är någon häst jag vill ha. Det kvittar om det är en häst som jag vill ha, och som jag tycker är bra, men jag köper en del hästar och säljer vidare här i Finland, då är det jätteviktigt med rätt pris, annars går affären åt helsike. 

– Det är mer som en hobby och jag köper 40-50 hästar per år, en i veckan ungefär, men ibland är det lugnare perioder och så klart mer intensiva perioder.

Vad tittar du på när du köper en häst?

– Vem som tränar och hur den har presterat. Stam och sånt det skiter jag totalt i. Det spelar ingen roll vilken stam en femåring valack har, som visat att den kan springa. Allt beror på hur den springer.

Hur många hästar äger du i dag?

– Jag tror det är 20 hästar, plus minus. Egna eller hälftenägda. De är hos Johan Untersteiner i Sverige och hos tre-fyra olika tränare här i Finland. Hästarna har gått bra i några år nu och jag har haft bra hästar. I fjol sprang dom nog in fem-sex miljoner totalt. Men jag kollar aldrig de fakturor jag får, då skulle jag sluta med det här direkt, jag bara betalar. Det är inte jag som sköter bokföringen, men jag har sagt att det bara att betala. Så länge jag har pengar så håller jag på och leker med det här. Jag har tre bolag igång, men man får separera dem, och hästägarbolaget är meningen att det ska gå plusminusnoll.  Det går med vinst, men det är inte på grund av hästaffärer, det är på grund av att jag äger Volvos aktier, säger Lähdekorpi och berättar om den aktieaffär som varit viktigast för honom, hittills, i livet.

”Då kan man inte ens gå och kissa”

– I början av 2000-talet när Swedbank-aktien började gå ner så köpte jag. Den stod i 120 kronor då, sen fortsatte den att gå ner och jag köpte hela vägen ner till 12 kronor tror jag, det var tur att jag hade pengar att köpa då, men när aktien vara nere i 12 kronor så var pengarna nästan slut, men jag tänkte att en Swedbank-aktie kan aldrig gå åt helvete, det la grunden till mycket.

Karis aktieaffärer är på lång sikt, men en kort period kring 2005 försökte han sig på lite snabbare börsklipp.

– Det gick åt helvete. Då kan man inte ens gå att kissa, då är det för sent att köpa.

När flytten gick till Finland drog sig Kari ur börsen och köpte fastigheter. Nu funderar han på comeback.

– Börjat funderar på att kliva in. Det kommer en dipp. Det är nu man ska sälja fastigheter så man har råd att köpa, säger han.

”Två minuter efter loppet fick jag ett sms”

Tillbaka till hästarna. 

På lördag kan Kari ta en V75-dubbel då han har både Gute Band och Pastore Bob till start på Momarken i Norge.

Vi börjar med 5 Gute Band,(V75-5) vad säger du?

– Han har varit jätteduktig och han har varit bra alltså, han kan vinna igen. Men han möter två riktigt bra hästar, Farouk B.R. och Code Bon.

Det står överallt att det är täta starter, men jag har sagt till Johan Untersteiner att han är jätteduktig på allt, men han kan inte anmäla hästarna. Man kan inte anmäla ”vanliga” hästar, sexåriga valacker som tävlar på, med tre veckor mellan starterna. Det var därför jag körde in pengar som tränare, jag förstod att när hästen är i form, då ska den starta. Dom ska starta tätt, inte träna mellan starterna, så det är jag som matchat Gute Band. 

Så du ville se honom starta på lördag?

– ja, Johan frågade var vi skulle starta. Han har vilat hela sitt liv, så det är klart att han skulle starta, självklart.

4 Pastore Bob i V75-7, vad tror du där?

– Pastore Bob har varit riktigt bra och det är bästa chansen. Det kanske blir skor på lördag, men det tror jag inte ska vara några stora problem, han gick bra med skor på Solvalla, men självklart skulle han vara gynnad av barfota. Det är jättelångt upplopp på Momarken, så jag vet inte han pallar att gå i ledningen hela vägen över 2 600 meter.

Efter V75-segern på Halmstad dröjde det inte länge innan buden kom på Pastore Bob.

– Två minuter efter målgången fick jag ett sms. Vi har fått bud på 150 000 euro på honom. Nu äger jag med Roland Svensson och vi har alltid kommit väldigt väl överens så vi har bestämt att inte sälja, utan vi ska njuta lite av hästägandet också. Men hade jag ägt honom själv så hade jag sålt direkt. Det är svårt att äga häst tillsammans med folk. De flesta vill inte sälja när det går bra, men det vill jag, säger Kari Lähdekorpi.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V86

Hästar