Björn Goop: ”Jag har utvecklat mig mycket”

Foto: Roger Svalsröd/Kanal 75
En av Goops fyra vinnare i lördags var Dizzy Broad

avChristoffer Wickman

TRAV

Björn Goop, 41, var hundraprocentig på V75 från Momarken i lördags.

Många menar på att stjärnan är överlägsen för dagen – och att han står i en klass för sig själv.

– Jag blir jätteglad när det går bra, men det kommer motvindar också, säger han.

Stjärntränaren- och stjärnkusken Björn Goop rivstartade det nya året med att vinna Prix d´Amérique, världens tuffaste och kanske mest prestigefulla travlopp. Sedan har det bara fortsatt.

41-åringen, som vunnit det mesta som går att vinna som travkusk och som vunnit travlopp över hela världen, snittar varje år drygt 20 i segerprocent som kusk. En imponerade siffra, med tanke på att Goop kör en bra bit över 1 000 travlopp per år.

För det egna stallet går det också bra, fjolårets siffra på drygt 27 miljoner kronor i inkörda prispengar var rekord för stallet.

Och för dagen verkar det inte finnas något ”stopp” för framgångarna. I lördags på V75 från Momarken i Norge var Björn Goop hundraprocentig, han vann fyra lopp av fyra möjliga, med tre hästar från det egna stallet.

Många menar på att Björn Goop för dagen är fullständigt överlägsen.

”Har jag sällan”

– Det var en bra dag i lördags, det var max, kommenterar Björn Goop sin ”arbetsdag” på Momarken.

Var det något du förväntade dig innan tävlingsdagen, eller hade förhoppning om?

– Nej, det var en ganska neutral känsla inför den dagen, jag var väldigt fokuserar att försöka ta mig ann de utmaningar som var med bana, hästar, taktik och allt som var. Jag hade inga direkta förväntningar så, det har jag sällan.

Varför då?

– Jag vet inte, jag brukar bara inte ha det. Jag har alltid förhoppningar, men aldrig några krav. Jag är väldigt neutral på det sättet.

”Utvecklat mig mycket”

Vad säger du om dina resultat, både som kusk och som tränare, för dagen?

– Det känns bra, jag har haft en långsiktig plan hela tiden, nu mer de sista åren kan man säga och det känns som det slagit väl ut, säger Björn Goop och fortsätter:

– Jag får mer och mer erfarenhet och jag har medvetet haft mer fokus på att träna de sista ett-två åren. Man utvecklas och jag är alltid en sådan som sätter krav på mig själv.

Vad säger du om att många tycker du är överlägsen just nu?

– Man får alltid tänka på vad man har för hästar också, men sedan är det så klart ett jobb att få hästarna dit. Men det är klart man hoppas att min erfarenhet ska hjälpa, att jag ska få nytta av den både som kusk och tränare. Jag tycker att jag utvecklat mig mycket, både som människa, tränare och kusk av att tävla i Frankrike, och även av att tävla lite mindre än vad jag gjort tidigare.

”Svänger hit och dit”

Hur reagerar du över exempelvis de hyllningar som du fick på sociala medier i lördags efter V75?

– Klart jag blir glad, jag blir jätteglad, jag blir glad när det går bra. Men sedan vet man att sådant med sociala medier svänger hit och dit, det kommer motvindar också. Men jag tycker det är kul när det går bra, det är ju det man hela tiden jobbar för att det ska göra. Det kommer att komma motgångar, men jag är glad när det går bra och jag vill hela tiden utvecklas.

Känner du dig fullärd?

– Det blir man aldrig i den här sporten, det är väl det enda jobbiga, men det är också en fördel. Det här är en sport där man hela tiden kan bli bättre, och det tycker jag är kul. Jag tycker jag lärt mig mycket de sista två-tre åren kan man säga, jag har lärt mig väldigt mycket och det är en stor utmaning att göra upp båda delar, att vara fokuserad på bägge delar tränare och kusk, säger Björn Goop.

Åtta storloppsvinnare 2017 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

V75