Carlsson: ”Kluriga lopp med härliga stänkare”

Expertens GS75-genomgång – lopp för lopp • Systemförslag: ”Litar på två spetsvinnare – Janne ”Nora” är säker”

Foto: Kanal75
Sätter Jan ”Janne Nora” Norberg dit Michael Carlssons spik på GS75 i eftermiddag?

Kluriga lopp på Grand Slam 75 och det ­lutar åt hög utdelning.
Vi litar på två spetsvinnare som torde ha toppchans att leda runt om.
Sedan finns det ett par härliga stänkare i kallblodsloppen.

Östersund är värd för Grand Slam 75 i efter­middag och det är låg ”vinterklass” överlag med undantag för ett jättefint kallblodslopp. Det förvånar inte det minsta om utdelningen skjuter i höjden.
Jag spikar två hästar som jag hoppas och tror kan komma till ledningen och väl där bli svårslagna.
 Il Diablo har gjort två starter för Robert Bergh och efter en galopp i debuten (där Bergh var väldigt uppåt på honom) vann hästen ett billigt lopp senast utan att förta sig. Med det loppet i kroppen torde han ha gått framåt ytterligare då han hade ett längre uppehåll bakom sig före debuten hos Bergh.
Il Diablo har tidigare visat att han kan öppna snabbt bakom startbilen och Janne ”Nora” i sulkyn är säker. Motståndet avskräcker inte, även om Vikens Beer Hunter övertygade vid segern från dödens i Norge senast på en fin tid men läget är uselt med spår åtta bakom bilen.
Jag räknar med att Il Diablo tidigt hittar till ledningen och sedan når ingen honom över den korta distansen i GS75-4.
 Min andra spik är en riktig ”nästa­gångare” och det är Lacquer and Lace som är härdad i V75 och som har suttit fast med krafter kvar två gånger i rad. Nu kliver hon ner rejält i klass och med ett bra läge ­bakom bilen vet formstarke Ulf Ohlsson vad som gäller från början. Det är att svara ut startsnabba Sahara Hotlady och lyckas han med det måste Lacquer and Lace ha stora möjligheter till att leda runt om.
Stoet hade visserligen ”fel lutning” på resultatraden i fjol och jag hoppas och tror att hon nu har moral för att kunna stå pall för att leda runt om när hon nu har fått mopsa upp sig i V75 och gått i mål med krafter sparade i ett par starter. Därför avslutar vi omgången med den andra spiken.

Mycket optimistisk

Jag var nära att först spika Guiseppe Boko i GS75-inledningen. När jag tog ett snack med tränaren Daniel Wikberg i veckan var han mycket optimistisk och tyckte att hästen var hans bästa vinstchans i omgången. Wikberg har också bra form på stallet med 25 i segerprocent i år.
Guiseppe Boko var senast ute i V75 och hamnade illa till men fullföljde bra i skymundan i en snabb avslutning. Hästen blev för het före loppet senast och ödslade även en del krafter under resans gång. Därför har tränare Wikberg provat med lite ny utrustning i träningen, ett så kallat ”pullnät” och då blev hästen lugnare och därför kommer han att gå med ett sådant nu. Han var fin vid segern näst senast och har bra chans.
Men jag vill vurma för Quatre Star som har visat fin form på slutet och som avslutade bra i skymundan i V75 senast. Inte omöjligt att han kan spurta till seger och han får sällskap på systemet liksom Mellby Charmören som kan bli svårfångad om han får bestämma i ledningen.
”Den starkaste häst jag har tränat.” Det sa Daniel Wikberg till mig om sitt nyförvärv Alviano i GS75-2.
Hästen tränar bra inför debuten för honom och är ute över en passande lång distans. Kan vara lite ringrostig och behöva lopp i kroppen efter ett uppehåll men motståndet av­skräcker inte och det kan gå ändå.
Wikberg trodde dock att det kan bli svårt att ta in 40 meter på stallets andra häst Holland Boko som har gjort två bra lopp för Daniel. Kan mycket väl ta första segern nu.
Varningen i loppet är Hunky­dory Degato som var duktig vid tre segrar i fjol och som senast gjorde årsdebut i V75 men då fick han en tuff resa och orkade inte. Med den genomköraren i kroppen och betydligt enklare emot här ska han räknas tidigt.

 Backegubben är favorit i GS75-3 och det är en häst som tog två segrar och två andraplatser i fjol men som galopperade i årsdebuten. Det låter annars bra från tränaren Björn Karlsson och läget är perfekt men det är debut bakom startbilen och det är alltid lite svårbedömt.
De norska hästarna måste alltid tas med respekt när de gästar Sverige och Nordpåsokken har övertygat med fem segrar i Norge i fjol och har visat sig mycket snabb ut bakom startbilen. Räknas trots spår längst ut bakom vingen.
Skrällbudet är Komnes Omer som satt fast med en hel del krafter kvar senast och har ett smaskigt utgångsläge med inner­spår bakom bilen. Jormar Blekkan är säkert ute i angeläget ärende ...
Priestess är rykande startsnabb och lyckas hon snuva innerspårets Tzarina på täten i GS75-5 är det nog bra chans att leda runt om. Priestess gjorde comeback senast efter ett långt uppehåll och avslutade bra till andra­platsen. Kort distans är en fördel och det kan vara spets och slut.

Jättefina kallblod

 Den sjätte avdelningen är omgångens sportsliga höjdpunkt med flera jättefina kallblod. B.W.Sture gör årsdebut och Jan-Olov Persson hälsar att hästen har tränat fint hela vintern och är väl förberedd. Jag var ett tag inne på att spika, ingen blir förvånad om han leder runt om. Men han möter flera hästar i dokumenterad form som man inte bara leker med.
Jomar Blekkan låter påställd med fina Gaardens Viktor som var duktig vid tre raka segrar i vintras. Skulle han lyckas försvara innerspåret är det hästen att slå. Brenne Brakar gjorde ett ruskigt bra lopp senast i V75 på Solvalla som trea efter ett starkt slutvarv.
Och norske Jardar ska man inte glömma bort. Har visat hög kapacitet och hade ett bra fjolår. Han brukar stå 20 meter efter B.W.Sture och nu är det lika start, även om det är spår tolv. Så det blev fyra streck till slut.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Spel