”Det är stort att ha häst på V75”

Foto: Privat
Radiosportens kommentator Magnus Wahlman kan på lördag vinna V75
TRAV

Radiosportens hockeykommentator Magnus Wahlman befinner sig just nu i Moskva för hockey-VM.

På lördag kan han, från Ryssland, se sin travhäst Fender vinna på V75.

– Det är stort, säger han till Trav365.

Foto: ALN
Fender

Magnus Wahlman har kommenterat hockey åt radiosporten i åratal.

Han har tre Olympiska Spel i ryggen och är just nu inne på sitt 14:e raka hockey-VM.

Men han har också ett annat intresse – nämligen trav.

Sedan tidigt 1980-tal är han extra förtjust i kallblod och på lördag får han se sin delägde 4 Fender (V75-4) starta under Gävletravets V75-tävlingar.

Hur han kommer se loppet? Via ATG-live från Ryssland, mellan hockeymatcherna.

”Den bäste vi haft”

– Det är stort att ha en häst på V75, säger Magnus Wahlman till Trav365 och fortsätter:

– Det är mycket tid borta som hockeykommentator, men jag gillar när jag är ledig mellan matcherna, då brukar jag sitta på hotellet och titta på ATG-live.

Hur började ditt travintresse?

– Det började faktiskt med kallblod, då var jag ganska ung, vi pratar tidigt 1980-tal någonting. Jag är verkligen förtjust i kallblod, det är min grej och det är så jäkla roligt, säger Magnus Wahlman och fortsätter:

– Vi hade en äldre farbror i byn där jag växte upp som hade ett kallblod och vi började följa med honom på trav och titta när han startade, och det var där som intresset växte. Det gick en himla massa år innan jag köpte en egen häst, men det var alltid en dröm för mig att om jag någon gång skulle tjäna så pass bra så jag hade råd så skulle jag ha en häst, så var det bara.

Den första egna travhästen köpte Magnus Wahlman en bit in på 2000-talet.

– Jag tror det var 2005, ett kallblod så klart, och sedan dess har vi haft kallblod. Det är jag och tre vänner till mig som alltid ägt hästarna tillsammans.

Vilken är den bäste häst du ägt hittills?

– Det är Bodbäcksjarl, den var duktig. Han startade på V75 tre gånger under sin tävlingskarriär och 2009 slutade han tvåa på V75 bakom Stamping, det var stort.

”Bättre häst än Skummis”

Bodbäcksjarl är den bäste häst som Magnus Wahlman ägt hittills, men det tror Magnus Wahlman att det blir ändring på framöver.

– Fender är en mycket större talang, och jag tror det kommer bli den bäste häst som vi ägt så här långt. Vi köpte honom i september i fjol och jag har sagt till mina tre delägare att vi nog aldrig haft en häst som är så talangfull som Fender är, jag tror utvecklingsfasen är jättebra. Han är fortfarande grön den här och har inte gjort så mycket starter, han fick inför den här säsongen en rejäl vinterträning för att bygga upp honom och det känns som han har stor potential.

Vad tror du om lördagens uppgift på V75?

– Jag tror att Fender är en bättre häst än Skummis, och det står jag för, jag tror faktiskt att han är det. Lördagens start är egentligen lite för tidig för honom och får vi pengar så är vi jättenöjda, det här är en häst med framtiden för sig. Men, skulle han ha tur med löpningen så kan det gå bra redan nu, får han sitt lopp så ser jag det inte som omöjligt.

Hur är det med Fender för dagen?

– Jättebra, tränaren Peter Grundman skickade sms häromdagen och meddelade att han varit enormt fin i sista jobbet så han kommer väl förberedd i varje fall, säger Magnus Wahlman.

Förstapris i loppet är 150 000 kronor.