”Det är faktiskt sjukt – rent ut sagt löjligt”

TRAV

Expertens V75-krönika – hyllar Hans R Strömberg efter nya storsegern

Foto: CAROLINA BYRMO
Patrik Fernlund

Han har 16 hästar på träningslistan – och radar upp storseger efter storseger.

Hans R Strömberg imponerar och är bättre än någonsin. 63 år gammal.

Strömbergs Unique Juni vann E3-finalen för ston på Örebrotravet – och tjänade en miljon kronor.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja – för jag är makalöst imponerad av Hans R Strömberg och hans resultat under den senaste tiden.

63-åringen från Rättvik driver sin verksamhet tillsammans med hästskötaren Maja Bäckman, och ordet superteam kan användas utan att överdriva.

Hans förknippas alltid med världens bästa dalahäst, On Track Piraten, och det är förståeligt. Åttaåringen har sprungit in 11,3 miljoner kronor, men det finns fler duktiga hästar i stallet.

Vann finalen av Sommartravet

För bara några veckor sedan tokskrällde Strömberg i Sommartravets final tillsammans med Olympic Torch, som på tisdag ska kvala till Derbyt. Dessutom har han V75-vinnaren Bottnas Commandeur, som även han laddas mot Derbyt, och treåriga Unique Juni – där den sistnämnda vann E3-finalen för ston under lördagen, och tjänade en miljon kronor. Strömberg hittade perfekt utvecklingskurva för hästen, som spurtade bäst tillsammans med en som vanligt lika iskall Örjan Kihlström. Kihlström nådde knappt fram till snöret till rycktussarna, och höll på att förlora loppet på det, men som vanligt var han först på målfotot. Kihlström kan i stort sett inte förlora ett lopp med över en halv miljon kronor till vinnaren för tillfället.

Det är faktiskt sjukt – rent ut sagt löjligt. Vad är han gjord av, karln?

Kihlström årets kusk – Strömberg årets bragd. Ska vi säga så?

Rättvikstränaren har 13 hästar som startar, plus tre tvååringar, och stallet har i år kört in 4,6 miljoner kronor. Det blir ett snitt på över 350 000 kronor per häst – med flera månader kvar av året. Enormt bra, och bara att lyfta på hatten för superteamet.

”Bästa hästen vann”

Admir Zukanovic har stor press på sina axlar, då han är ansvarig för hårdsatsande Stall Dencos hästar och Berndt Denberger pumpar in miljoner i sporten. Donatello Sisu är en oslipad diamant, som 31-åringen tränar, och hästen tog hem hingstarnas E3-klass. Spets och slut, och en miljon kronor till kretsen kring talangen. Bästa hästen vann – helt enkelt.

Mycket snyggt jobbat, och segergest av Stefan Söderkvist. När fick vi se det senast?

”Ursinnig startrusning”

Gulddivisionen var på förhand en klen historia, där Coldtown gjorde debut i högsta divisionen – och det med besked. Han har mött hästar som Nadal Broline, Takethem med flera på sistone och de hästarna är piggare och mer alerta än de rutinerade kämparna i Gulddivisonen. Coldtown var med i en ursinnig startrusning, faktiskt den snabbaste någonsin i Örebrotravets historia, men sjuåringen hade ändå mod och styrka att avgöra över upploppet. Nu höll loppet som sagt ingen högre klass, men Coldtown kommer hävda sig väl under hösten och vintern. Var så säkra.

Patrik Fernlund