”Är ett jävligt grovt påhopp”

TRAV

Lutfi Kolgjini om kritiken från kollegan: ”Jag vill absolut inte störa någon”

1 av 2 | Foto: Lutfi Kolgjini.

Hans R Strömberg var arg och besviken och kritiserade Lutfi Kolgjini efter omstarten i Olympiatravet.

Nu svarar Lutfi Kolgjini.

– Det är ett jävligt grovt påhopp, säger han i programmet Sista Sväng på ATG Play.

Helgens storlopp Olympiatravet på Åby blev ett händelserikt lopp med omstart, påkörning i loppet och dryga bötesbelopp efter loppet.

Innan loppet var Hans R Strömbergs stjärna On Track Piraten favorit till att ta hem segern. Men när loppet skulle köras blev det omstart eftersom funktionärerna val att avbryta starten då Lufti Kolgjini fick materialfel på sin häst Mosaique Face.

Efter loppet var det en besviken och arg Hans R Strömberg som intervjuades i tv av reportern Matteus Lillieborg.

– Det vart för tufft. Men det värsta var fördröjningen av starten med två minuter när en konkurrent medvetet liksom fördröjer allting. Då blir man så förbannad. Så där ska det inte få gå till. De är på väg och ska köra upp och hästen ligger på och sedan ska de ta stopp. Helt värdelöst, sa han.

On Track Piraten slutade till sist femma i loppet.

– Johnny tyckte att hästen gjorde det bra. Han gjorde vad han kunde, men det blir att lägga för mycket krafter i förväg, fortsatte han.

Kände du att ni förlorade loppet innan de ens hade släppt iväg hästarna, undrade reportern?

– Precis.

”Jag vill absolut inte störa någon”

I söndagens program av Sista Sväng fick Kolgjini chans att försvara sig och ge sin syn på del hela.

– Det är ett jävligt grovt påhopp. Först att han påstår att jag gör det medvetet och mer eller mindre saboterar för de andra. För det andra, det är ungefär en minut och tio sekunder till start. Jag är på väg upp upp mot bilen i andra svängen när skygglappen åker ner på vänster sida som gör att min häst kommer börja ta vänstertömmen i hela loppet. Jag vänder upp direkt och kör bort mot sista sväng. Väldigt snabbt kör jag dit och skriker till skötaren att dra upp skygglappen kvickt igen. Det går ut två stycken funktionärer och jag säger; stoppa inte starten för jag hinner fram till bilen i alla fall. Jag vill absolut inte störa någon och inte störa min egen häst men samtidigt vill jag inte köra upp till bilen medvetet och få en häst som har brustet material.

– Men så trycker de på knappen och säger att det är omstart, vi skjuter på starten i två minuter. Jag hade hunnit till bilen, det är inget snack. Bara de hade haft lite bollkänsla. De blev väl lite rädda. Men det är som det är. Jag blev tvungen att korrigera min utrustning.

”Det är direkt dåligt”

Ludde var även besviken på hur de som arbetade med helgens tv-sändning rapporterade om det hela.

– Jag tittade på sändningen efteråt och ingen som satt i sändningen upptäckte egentligen vad som hade hänt. De flesta visste inte ens om varför funktionärerna tryckte på omstartsknappen.

– Det är direkt dåligt. Att sedan Hans R Strömberg går ut och attackerar mig att jag medvetet har fördröjt starten. Alla som kan trav vet att Mosaiqe Face fick stå på banan i fem minuter och blev totalt tokig när det blev fördröjning i Hugo Åbergs när det blev haveri med huvudstången på Jimmy Takters häst. Och det förstörde för min häst. Inga hästar vill ha fördröjningen och definitivt inte min häst heller. Att jag skulle göra en sådan grej medvetet tyder bara på.. nej jag vill inte säga så mycket. Nej det är ett jävla grovt påhopp måste jag säga.

”Vi hade inga bilder”

Experten Micke Nybrink förklarade att de inte hade bilder på det som hände.

– Vi såg överhuvudtaget inte vad som hände. Vi hade inga bilder från banan. Vi fattade inte alls vad som hände överhuvudtaget. Det var anledningen till att vi inte kunna ta hand om det i studion, säger Nybrink.

Kolgjini fick 1 000 kronor i böter för att ha försenat starten.

– Det förstår jag inte heller. Om det är nya regler som gör det? Jag kan inte regelverket så bra. Men jag vet en sak; jag kör inte till start med bristfällig utrustning. Det är inte schysst mot mina ägare och definitivt inte spelarna heller.

Visst sköt de i två minuter, hade det inte räckt med en minut, undrade de i studion i Sista Sväng?

– Det hade räckt med att de hade gett mig 10 sekunder till. Jag drog järnet, allt vad jag kunde för att inte fördröja starten. Jag gjorde var jag kunde och att efter det bli direkt påhoppad känns inte bra. Det känns inte bra, det känns amatörmässigt av den där Strömberg.

”Rena vilda västern”

När Mosaique Face kommer starta nästa gång är oklart.

– Han ska gå till veterinären på måndag och kolla så att allt är okej. Så får vi se. Han borde vara okej, men det blev lite ryckig körning och störningar och påkörda hästar. Det blev rena vilda västern i det där loppet igår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav