”Jäkligt glad att det fungerar så bra...”

Publicerad 2016-11-24

Björn Goop i stor intervju om: Showen på V86 Att köra mindre lopp PdA Tävlingsinstinkten: ”Jag kan nog vara lite jobbig”

Toppkusken Björn Goop, 40, hade show på V86 i går.

För Trav365 berättar han förutom om gårdagen även om året som varit, vikten av bra personal, samt vintermeetinget i Frankrike.

– Det är alltid en kick när det går bra, säger Björn Goop till Trav365.

Efter tolv raka Allsvenska championat kommer Björn Goop, en av världens bästa travkuskar, i år att bli av med den titeln.

Men det är självvalt av Björn Goop.

Inför 2016 valde Sveriges vinstrikaste travkusk att vända blickarna utanför Sveriges gränser, att köra- och tävla, mer utomlands.

Trots det är han i skrivande stund landets näst segerrikaste travkusk- och landets tredje segerrikaste travtränare.

Så sent som under onsdagskvällen hade toppkusken show på V86 med tre kusksegrar – och tre tränarsegrar.

Stallet har tagit nio segrar de fyra senaste dagarna – i tre länder.

”En kick när det går bra”

– Jag hade en jättebra onsdag, Basic gynnades visserligen av att första varvet gick fort, men hon gick en jättebra slutrepa ute i spåren. Furious Francis klarade distansen och höll sig lugn och fin och gick i mål med huvan kvar, och Timo Nurmos Tjacko Zaz var lika fin som gången innan, om inte ännu finare och han vann med krafter kvar, säger Björn Goop till Trav365.

På Åby vann Carl Johan Jepson med din My Gliding Angel som vann till drygt 40 gånger pengarna, var du lika överraskad som spelarna?

– Det är klart jag blev lite överraskad att hon vann, men ändå inte jätteförvånad. Hon gick faktiskt bra gången innan och hon går alltid till mål, och sedan körde ju ”Calle” ett perfekt lopp med henne.

Efter en sådan kväll med tre kusk- och tränarsegrar inom V86, känns det lite extra även för dig eller är du ”van”?

– Det är alltid en kick när det går bra, man blir väldigt glad när man lyckas. Det ligger väldigt mycket arbete bakom på många personer. Det är så mycket saker som kan gå fel, men att få det att fungera fullt ut så blir man jätteglad, det blir man när det fungerar. Det går inte att säga annat och det tror jag alla blir.

”Jobbar oerhört mycket”

Ditt stall har tagit nio segrar de senaste fyra dagarna, i tre länder. Känns det som det rullar på bra nu?

– Ja, det gör det. Det känns bra, jag tycker jag har bra kunder, bra hästar och det fungerar bra, det känns som man är i rutan med allting. Det är mycket saker man ska hålla reda på och det är mycket som ska fungera, men jag är jäkligt glad att det fungerar så bra, säger Björn Goop och fortsätter:

– Jag brinner för det här och alla som känner mig vet vilken tävlingsmänniska jag är och jag försöker alltid få allt att prestera så bra som möjligt och jag vill inte lämna något åt slumpen. Jag kan nog även vara lite jobbig sådär ibland.

När jag gjorde en intervju med dig här på Trav365 i fjol, för nästan exakt ett år sedan, så sa du att du skulle fokusera mer på utomlands under 2016 och inte köra fullt ut lika mycket som tidigare. Känner du att det blivit så som du önskade?

– Ja det har det, det har blivit precis så som jag hoppats på, sedan vill man alltid ha mer, man vill alltid att det ska gå bättre. Men, jag lider mest själv av det, och jag är en perfektionist, säger Björn Goop och berättar vidare:

– Men det har varit jättebra, det har varit ett fantastiskt år och jag har segrat i många länder och jag har varit och tävlat i många länder, och även egna hästar har tävlat i många länder och gått jättebra. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med året.

Har det varit en omställning?

– Ja, det har varit en annorlunda omställning, men en skön omställning på något sätt. Man är mer lugn och harmonisk, eller lugn och harmonisk, men man är mer avslappnad – jag har mer tid till att fokusera. Det är lätt gjort när man kör väldigt, väldigt mycket att det blir mer mängd än kvalité. Ett bra typexempel är Örjan Kihlström som är en förebild vi som tävlar mycket, men ändå också mycket annat som gör att Örjan alltid är fokuserad när det gäller, och det gäller Erik Adielsson också, säger Björn Goop och fortsätter:

– Jag tror att om man ska hålla absolut högsta nivå så är återhämtningen viktig, även som kusk. Sedan tar framför allt träning mycket tid, det tar tid att träna häst. Det är inte bara att slänga på en jänkarvagn och helstängt huvudlag för att vinna, det tar enormt med tid och enormt mycket tålamod och uppmärksamhet. Det är mycket svårare att träna fram en vinnare än att köra en vinnare.

Du har vid flertalet tillfällen lyft fram din personal, ditt team?

– Jag är jättenöjd med min personal, de vill och de jobbar oerhört mycket, och framför allt är de drivna för att utvecklas. Även om de har högt kunnande, jag tror de har extremt högt genomsnittligt kunnande, jag har flera före detta tränare som jobbar åt mig, och duktiga och rutinerade skötare som jobbat flera år och de nya som kommer in får den rutin som alla besitter, men alla vill hela tiden utveckla sig och jag har en personal som jag kan lita på i ur och skur, det finns inget som hindrar dem från att försöka förbättra hästarna hela tiden.

”Inget är hugget i sten”

Det franske vintermeetinget är i full gång och vi kommer allt närmare världens tuffaste travlopp Prix d'Amérique som avgörs sista helgen i januari. Är det Timoko som gäller i PdA?

– Det är så det ser ut just nu, sedan får man se, man har lärt sig det där att det är väldigt svårt att ha ett långsiktigt mål. Planen för Timoko är självklart PdA, men man får tänka på att han är nio år och att han kan bibehålla sig på den här nivån är otroligt bra gjort, men att bli ännu bättre är svårt. Kan han prestera och plocka pengar i PdA mot de yngre hästarna som han möter så är det väldigt bra gjort.

Är det hugget i sten att du ska köra Timoko i PdA eller kan det bli någon annan?

– Det finns ingenting som är hugget i sten någonstans, sedan är Timoko vår motsvarighet till Järvsöfaks, det är varmblodens Järvsöfaks och han har stor vikt i Frankrike. Vi får se, men det finns inget som är hugget i sten och inget avtal, och vi får se vad som händer och sker. Timoko har ju en plats i PdA, men det är långt kvar än och han ska ju starta här i början av december så får vi se hur det går.

Hur är läget med Your Highness?

– Hon tränar för fullt och ser fin ut och hon är på gång, hon fick miljöbyte och hon behövde träna lite grann, det behövde hon. Hon var i fint skick och skulle starta precis innan jag fick henne, men så fick hon lite muskelproblem hos oss och då fick hon återhämta sig för det och då tappar man lite tid. Vi får se, det är inte omöjligt hon startar i januari/februari, men vi får se och det är upp till henne själv, största fokusen ligger att ha henne bra i vår och då bland annat Olympiatravet är ett mål, säger Björn Goop.