Sportbladets V86-tips

TRAV

Expertens drag till miljonerna

Foto: Kanal 75

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på BERGSÅKER och SOLVALLA.

Sportbladets expert PER NICKLASSON tippar i jakten på alla rätt.

Vill du bli rik på onsdag? Ta rygg på oss!

✓ V86-1:

Loppet

Två Svante Båth-hästar och två hästar till är vad som behövs för att känna sig mer eller mindre säker att överleva V86-inledningen.

Tipsettan

Ivan de Luxe möter lite hårdare motstånd nu än vad han har gjort så här långt. Men han har 20, och till med 40 meter till godo på sina värsta konkurrenter. Om Ivan de Luxe hittar till ledningen och får springa på där på innerspåret i eget tempo blir han inte lätt för dom övriga att plocka ner.

Motbuden

Buckle Up Pellini är inte så lätt att räkna på. Kapaciteten finns utan tvekan men det finns många ojämna insatser och en hel del galopper i historiken. Sett till motståndet är det här en mycket passande uppgift för honom. Reorder känns väl egentligen inte som en häst som tar dubbla tillägg på en sådan som Ivan de Luxe. Men han gått bra på V75 och där skaffat sig hårdhet som kan ge utslag i det här gänget. Han har ju också sprungit helt andra tider än vad konkurrenterna har gjort, även om tider är en mycket dålig måttstock för hästars kunnande numera.

Skrällbudet

Coktail Chip gick förbättrat senast.

Spetsbudet

Om Ivan de Luxe kliver iväg som han ska blir vi för­vånade om någon vill svara honom om ledningen.

! Statistik­vinnaren

Ivan de Luxe.

✓ V86-2

Loppet

Fina fyraåringar men få riktiga formkort. Vi tror mest på en årsdebutant följt av en Sverigedebutant.

Tipsettan

Nappa Scar är en jättefin travare som trots 650 000 kronor insprunget i fjol inte riktigt hade marginalerna med sig, det är i alla fall känslan vi har. Det blev ”bara” tre segrar på 13 starter under debutsäsongen och topphästarna brukar vinna fler lopp. Men Nappa Scar mötte de bästa i kullen nästan varje gång och visade absolut ingen dålig skalle någon gång, så statistiken ljuger en aning i det här fallet.  Vi vet inte hur han har skött vinterträningen men utgår från att det har fungerat bra. Nappa Scar är snabb ut men precis lika bra bakifrån.

Motbuden

Från USA kommer French Laundry med fem och en halv miljoner kronor på kontot. Det rör sig givetvis om en mycket bra häst men om han kan tjusa oss på samma sätt som stallkamraten Uncle Lasse gjorde i sin Sverigedebut nyligen återstår att se. Vi är inne på att spetsstriden kan bli avgörande och vi har ingen järnkoll på hur snabb French Laundry är, men tror att det kan finnas startsnabbare hästar utvändigt. Sedan får vi se om konkurrenterna har så stor respekt för French Laundry att han kanske släpps till ledningen ändå. Hoppas inte. In Vain Sund måste räknas tidigt, det här är en lite enklare uppgift än de tidigare i år.

Skrällbudet

R.G.’s Thunderbolt kan vara på väg mot formen.

Spetsbuden

Knifetown Winner är snabbast men Nappa Scar nästan lika snabb och får överta kort efter start?

! Statistik­vinnaren

Mr Perfect.

✓ V86-3

Loppet

Tekno Odins lopp att förlora. Vi tror inte att Tekno Odin förlorar det här loppet.

Tipsettan

Vad ska man säga om Tekno Odin? Hästen som var en av de största stjärnorna genom tiderna inom kallblodssporten som unghäst och som de senaste åren ansetts som ett av de tre bästa kall­bloden. Han är inte lika imponerande längre, för då skulle han exempelvis ha vunnit lite lättare senast än vad han gjorde. Men vi ska inte prata negativt om Tekno Odin – han är alltjämt en fantastisk häst och har toppchans.

Motbuden

Om man ska gardera bör det räcka gott med tre hästar till. De norska ungdomarna – fem år är ingen ålder för ett kallblod (och borde egentligen inte vara det för någon häst – det är något sjukt med travsporten när/om så unga hästar anses förbrukade) – Smedheim Solan och Sjö Odin är de allra främsta utmanarna.

Skrällbudet

Odin Tabac var ju jättebra när han skrällvann senast.

Spetsbuden

Voje Nido till spets, sedan övertar Tekno Odin?

! Statistik­vinnaren

Tekno Odin.

✓ V86-4

Loppet

Nu har montésporten alltså hittat in på de större streckspelen också. Om det borde man kunna ha en diskussion.

Tipsettan

Det här loppet bör stå helt och hållet mellan tre hästar – i rankingordning: Tsar de Houelle, Nantucket och Rock Me. Det är ju en billig lösning – att ”helgardera” ett lopp med bara tre streck. Men nu är det så att de här hästarna möttes nyligen och även om det var Nantucket som vann den gången var det Tsar de Houelle som vi blev mest imponerade av. Han har följt upp den andraplatsen han tog då med en seger som också var imponerade, även om motståndet då var ganska skralt. Vi tar ställning för honom här.

Motbuden

Nantucket har två raka segrar. Slog som sagt Star de Houelle och Rock Me näst senast. Och senast slog han Rock Me. Formen kan nog inte vara bättre än den är just ju. Rock Me har varit en faktor i alla montésammanhang de senaste åren.  Men kanske är han steget bakom Tsar de Houelle och Nantucket just nu? Fast det är ju inte så att han varit utklassade av dessa och i sportens värld kan det dessutom vända fort.

Skrällbudet

Queasy är ju den som är mest osynad av dom övriga.

Spetsbudet

Nantucket kan öppna, laddas för att hålla spets?

! Statistik­vinnaren

Tsar de Houelle.

✓ V86-5

Loppet

Lång distans talar mycket till tilläggshästarnas fördel.

Tipsettan

Usain Swing har ingen topprad men han har mött stenhårt motstånd och gått bra varje gång. Nu borde det kunna vara hans tur.

Motbuden

Tre till på stora lappen.

Skrällbudet

Kung Töll är stark.

Spetsbudet

Embrace’em?

! Statistik­vinnaren

Kalypso Face.

✓ V86-6

Loppet

Så nära som Food Money var Nuncio senast… vore det inte roligt att se honom syna Nuncio från ledningen nu? Vi spikar den sistnämnde men tar (lätt överdrivet) hellre en härlig fajt och en torsk än en händelselös historia och en vinst..

Tipsettan

Visst är det njutbart att se Nuncio bara beträda en bana, visst går det njuta av att se honom ha uppvisning i lopp efter lopp utan att få något mothugg. Men vi vill som sagt var gärna se hästarna tävla –och för att ingen tränare ska misstolka oss så finns det en gråskala mellan att inte tävla alls och att köra ihjäl hästarna, det är den vi vill att ni ska eftersträva –och det vore alltså kul om Nunci fick bevisa sig i dödens den här gången. Samtidigt har vi full förståelse för om man vill ge Food Money fortsatt snälla lopp nu när han är på väg in i eliten. Äh, vi säger så här: Vi spikar Nuncio, sedan får de aktiva göra upp om’et på banan.

Motbuden

Food Money är det givna motbudet men Nimbus C.D. ska inte heller glömmas. Han var trea i skym­undan av de två tidigare nämnda senast. Han tappade visserligen travet lite sista biten men sett till löpningsförloppet gjorde han en mycket bra insats. Food Money i spets, Nuncio i dödens, Nimbus C.D. i andra utvändigt … ja, då kan det gå vägen för Nimbus.

Skrällbudet

Västerbo Highflyer är loppets outsider med lopp i kroppen. Han gick bra i årsdebuten och är säkert förbättrad nu men knappast mogen att prova i ledningen även om han skulle kunna försvara den positionen, eller?

Spetsbuden

Massor med startsnabba hästar men ingen utom Food Money som har täckning för att köra i spets. Förutom Nuncio så klart, som kanske släpps dit.

! Statistik­vinnaren

Nuncio.

✓ V86-7

Loppet

Jämnt lopp, kul lopp.

Tipsettan

Unique Julia var en besvikelse i ledningen senast. Liknande motstånd minus vinnaren av det loppet, Alvena Take It, nu och på något sätt måste man ändå tro på Julia igen. Kanske körs bakifrån.

Motbuden

Gaia Sund har full form. Catwalk In har lopp i kroppen och perfekt läge nu. Magic Number vågar vi inte avfärda.

Skrällbudet

Catch the Cash var bortglömd senast och blir det nog säkert igen från dåligt spår.

Spetsbuden

Gaia Sund är snabb ut men bäst med en ryggresa. Om hon ska släppa vill hon nog helst göra det till Unique Julia. Men frågan är om inte denna också är bättre med en ryggresa. Normalt sett skulle vi säga att någon av dessa två sitter i spets men det är frågan vad kuskarna säger?

! Statistik­vinnaren

Jeepster.

✓ V86-8

Loppet

Bra sportslig klass, sedan får vi se om ledaren får hållas eller om det blir ett händelserikt lopp.

Tipsettan

Roheryn vann lätt från ledningen senast. Nu är det betydligt hårdare

emot men ledningen är guld värd i ett jämnt lopp och om ingen gör något oväntat drag ser hon ut att kunna få bestämma i den positionen. Tänkbar spik.

Motbuden

Claudius Zaz har fyra raka pallplatser, och har mött hårt motstånd var gång. Wordie Hanover var favorit mot Roheryn senast men felade då och orkade sedan inte efter avancemang till dödens. Picasso Tilly ser inte hundra bra ut men är högkapabel.

Skrällbudet

Mr Mayday har en jobbig uppgift men vi gillar hästen

och skulle han komma till är det inte otänkbart att han kan, åtminstone utmana om segern.

Spetsbudet

Roheryn bör hålla ledningen.

! Statistik­vinnaren

Wordie Hanover.

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

V86

Trav