Europamästarinnan jagar guld i Sto-SM

Publicerad 2015-10-07

Nyblivna europamästarinnan Youana gör en av sina sista starter för säsongen i lördagens Sto-SM.

– EM blev en glad bonus. Det är SM på hemmaplan vi siktat på och hon är riktigt pigg och fin, säger amatörtränaren Catharina Johansson.

Åbytravet bjuder på lördag in till SM-tävlingar och en dubbel jackpot på V75 med 55 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Svenskt Mästerskap för den öppna klassen avgörs som V75-3, med en halv miljon kronor i segerpremie. Lika mycket pengar är det att köra om i stonas SM-lopp (V75-5) där sexåriga Youana blir en av favoriterna.

Amatören Catharina Johansson från Hindås strax öster om Göteborg har vässat formen och vägt det mesta på guldvåg med sin häst ända sedan i våras.

– Vi har siktat på det här en längre tid nu och det har känts jobbigt att ha haft loppet så långt framför oss. Tänker man för långt fram kanske man inte kommer dit. jag vill hellre vara här och nu. Nu är vi äntligen framme vid den här dagen och det känns bra, säger Catharina Johansson.

Mot toppform efter skogsmys

Vi ringer gården i Hindås under tisdagen i SM-veckan. Catharina Johansson berättar att Youana kändes fin i söndagens träningsjobb och i måndagens longering.

– I kväll ska jag köra ut i skogen och mysa lite med henne och på onsdagen blir det lite snabbare farter igen med några repor på rakbanan vi har. Jag skulle jag nästan vilja påstå att hon har toppform nu. Hon gick fram otroligt mycket av EM-loppet på Solvalla då hon fick springa riktigt fort utan att på något sätt bli tömd på krafter.

Överlägsen europamästarinna

Det var i mitten av augusti i år som Youana kom med i European Championship for Mares på Solvalla. Eftersom loppet föregicks av en seedningsprocess hade tränarparet Catharina och Calle Johansson inte riktigt kalkylerat med den uppgiften.

Starten blev något av en bonus och slutade med seger. Erik Adielsson fick reglera loppet i ledningen med Youana som kunde vinna smått överlägset på tiden 1.11,9 över 2140 meter, bilstart.

Youana fick 650 000 kronor för den segern och följde upp med att ta hem Stoeliten på Solvalla för några veckor sedan med samma koncept - ledning från start till mål.

– Det blev lite bonus med EM faktiskt men insatsen där satte bara fram henne. Att Åby har open stretch (extra innerspår) är ju alltid ett litet orosmoment ifall man kör i spets och det går inte att veta hur kuskarna tänker heller. Så lite ovisst känns det, säger Catharina.

Stefan Söderkvist hoppar in på lördag i stället för Erik Adielsson som är i USA för VM. Du verkar vara inne på att han får ge full gas i starten?

– Jag hoppas ju på spets, det är närmaste vägen till mål. Hon är ju otroligt snabb också Youana vilket hon visat många gånger. Det känns skönt att ha en ersättare som vi litar på i vagnen, Stefan är en bra kusk.

Det blev ett tredjespår bakom bilen och den kanske värsta konkurrenten Your Highness drog innerspåret över de 2140 meterna. Hade du föredragit innerspåret?

– Jag tycker det ser bra och är helnöjd med läget.

Youana vann Breeders’Crown och EM barfota och är obesegrad med den balansen. Hur blir det på lördag?

– Det finns ju inga garantier i den här sporten men hon ska gå utan skor då också är det tänkt. Hon får en vanlig sulky med lätta kolfiberhjul. Jag har gjort så gott jag kunnat i förberedelserna med henne och hoppas att hon får ett vettigt lopp på lördag, säger Catharina Johansson.

Mikael Wikner, Kanal 75