Nya spellagen: Så här kan V75 förändras

Möjlighet till högre potter och återbetalningsprocent: ”Äntligen får vi ordning och reda”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOAKIM HALL/KANAL75, ALN

TRAV

Möjlighet till högre potter och högre återbetalning till V75-spelarna.

Under torsdagen klubbade regeringen igenom propositionen för en omreglerad spelmarknad.

– Spel på hästar kommer fortsatt att vara en väldigt viktig inkomstkälla för trav- och galoppsporten., säger ATG:s informationschef Patrik Brissman.

Från och med 1 januari 2019 föreslås den nya spellagen med en omreglerad spelmarknad att gälla. Under torsdagen klubbade regeringen igenom propositionerna som presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi vid en presskonferens på Rosenbad, där spelbolagen får betala spelskatt på 18 procent av intäkterna efter att spelarvinster betalats ut. Dagens spelskatt för ATG är 35 procent.

Förslaget innebär också att spelbolagen har möjlighet att reglera utbetalningsprocenten.

För ATG, som anordnar spel på hästar, skulle det exempelvis kunna innebära en högre återbetalningsprocent på V75 och högre potter att spela om för spelarna.

”Bra för hela branschen”

– Med reservation för att propositionen blir offentlig först på tisdag och att det senare kan komma föreskrifter från Lotteriinspektionen, så kommer återbetalningsprocenten att vara upp till respektive spelbolag. Vi har inte fattat några beslut i frågan. Men det är viktigt för våra ägare att marginalerna är tillräckligt stora så att trav- och galoppsporten får tillräckligt med medel att fortsätta utveckla sporten. Det som gäller så länge är den återbetalningsprocenten vi har i dag som är reglerad från Finansdepartementet, säger Patrik Brissman, informationschef på ATG. Han fortsätter:

– Från vårt håll är det tre saker som är bra med förslaget. 1) Vi får möjlighet att erbjuda nya produkter och andra spelformer. 2) Vi får möjligt att etablera ATG utomlands, vi har i dag ett villkorat förvärv av danska Ecosys A/S, det förvärvet blir verklighet först när den svenska lagen tillåter.

– 3) Äntligen får vi ordning och reda, och en spelmarknad med mer lika villkor. En spelmarknad med ett högre konsumentskydd. Allt detta är bra för våra kunder, för ATG och för hela branschen.

Kan få extraavgift

I dag kommer cirka 90 procent av alla trav- och galoppbanors intäkter från ATG och spel på hästar.

Nu ska regeringen även utreda frågan om att ta ut en extra marknadsavgift av bolagen som arrangerar spel på hästar, detta för att säkerställa intäkterna till sporten och hästnäringen. Svensk Travsport och Svensk Galopps förslag ligger på sex procent av omsättningen.

– Den har införts i England, Frankrike och Danmark och handlar om att alla spelbolag som arrangerar spel på hästar ska betala en avgift till sporten. Utredningen kommer enligt uppgift att dra igång någon gång de närmaste månaderna, säger Brissman och fortsätter:

Vill undantas registrering

– ATGs roll under drygt 40 år har varit att säkerställa att galopp- och travsporten får intäkter. Och även i framtiden kommer spel på hästar fortsatt att vara en väldigt viktig inkomstkälla för trav- och galoppsporten.

ATG väntar just nu på föreskrifter från Lotteriinspektionen, bland annat gällande registrering av spel på hästar på banor.

– Konsumentskyddet är viktigt. Men vi vill att registreringen ska undantas vid spel på banor och, likt trisslotter, även Harry Boy. Ett exempel som annars kan komma att drabbas är Årjäng, som kör ett jätteevent i samband med Årjängs Stora Pris, med många utländska besökare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!