Stjärntränaren stängs av 10 år för dopning

Överdomstolen skärper straffet mot Fabrice Souloy rejält: ”Är totaltförbjudet”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Franske travtränaren Fabrice Souloy.
TRAV

Franske stortränaren Fabrice Souloy döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud i 10 år av förbundet Svensk Travsport.

Anledningen: För att uppsåtligt dopat hästen Un Mec d’Heripre vid dennes start i Elitloppet 2016.

– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på dopning, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

I Norge har Souloy redan dömts till tio års avstängning för att medvetet dopat hästarna Timone Ek, Your Highness och Un Mec d’Heripre med kobolt vid deras största travdag, Oslo Grand Prix, 2016.

I Sverige var den första domen, från ansvarsnämnden, betydligt mildare för dopningfallet kring Un Mec d’Heripre vid starten i Elitloppet 2016, då hästen slutade trea i finalen.

Ansvarsnämnden ansåg att Fabrice inte kunde dömas för uppsåtligt brott utan dömde honom till ett års licensindragning och en miljon kronor i böter.

Både Svensk Travsport och Fabrice Souloy överklagade domen.

”Är totaltförbjudet”

Nu har Överdomstolen kommit med sin dom, som inte går att överklaga.

Och den betydligt är hårdare.

Fabrice Souloy döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud i 10 år för att uppsåtligt ha dopat Un Mec d’Heripre.

– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på dopning. De har funnit att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d'Heripre med kobolt som är totalförbjudet och oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

”Ökat dopningsskyddet...”

– Hur tragiskt ett dopningsfall än alltid är så är det här en bekräftelse på att svensk travsports hästvälfärdsarbete för en ren travsport fungerar väl. Vi har de senaste åren ökat dopningsskyddet och de laboratorier vi anlitar är världens främsta. Svensk travsport som helhet är ren med ansvarsfulla aktiva, fortsätter Johan Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM