Osannolik comeback – efter operationen

Matilda, 21, amputerade benet – tillbaka i tävlingssulkyn efter fyra månader: ”Kunde inte drömma om att vara tillbaka så snabbt”

1 av 4 | Foto: SKOGSRUSSET.SE
Matilda Persson var tillbaka i tävlingssulkyn igen under annandag påsk på hemmabanan Hagmyren i Hudiksvall.
TRAV

Matilda Persson amputerade högerbenet i november – för ett bättre liv och kunna fortsätta satsa på travsporten.

Bara fyra månader senare har hon gjort osannolik comeback på tävlingsbanan.

– Jag kunde inte drömma om att vara tillbaka så snabbt, säger hon.

21-åringen från Njutånger i Hudiksvalls kommun skrev travhistoria 22 februari 2016 på Gävle-travet.

Hon var då den första rullstolsburna kusken i Sverige att kära tävlingslopp.

När Matilda var elva år drabbades hon av nervsjukdomen CRPS (complex regional pain syndrome) där en felkoppling mellan hjärnan och ryggmärgen gjorde att hennes högra ben drog sig upp mot magen och bröstet.

I november i fjol tog hon det svåra beslutet att amputera sitt högra ben.

”Det har jag saknat”

Och det tog bara fyra månader efter amputationen tills dess att Matilda Persson var tillbaka i tävlingssulkyn igen. Under annandag påsk tävlade hon med L.H.Adventure (slutade oplacerad) och ponnyn Linnson på hemmabanan Hagmyren.

– Det var jättekul att få köra igen, det har saknat. Dessutom kul att det var på hemmaplan. Jag hade en liten hejarklack med släkt och vänner som var där, säger Matilda.

Kunde du drömma om att en comeback skulle kunna ske så snabbt?

– Nej, inte alls. I början efter amputationen kändes det som jag inte skulle kunna köra på minst ett halvår, men jag körde lite hemma redan efter en och en halv månad. Jag tänkte köra L.H.Adventure i ett lopp redan i början på mars, men det stämde inte riktigt för hästen.

Du valde att amputera ditt högra ben 22 november i fjol. Hur har den här resan varit för dig?

– Det har varit en väldigt lång process och en rätt så jobbig period. Man vill inte amputera en kroppsdel, det är den sista utvägen. Men jag och läkaren kom fram till att det var bästa lösningen för att få ett väl fungerande liv och kunna utvecklas i min takt. Det var ett jobbigt beslut men det har blivit bra och jag är i dag glad över att jag tog beslutet.

– Det var så klart jättejobbigt i början när man hade ont och man inte trodde det skulle bli bättre. Men allt har utvecklats åt rätt håll.

”Hade jag inte alls räknat med”

Matilda möter dagligen stor respons och stöttning, givetvis från sin familj, men även från människor hon inte känner via sin blogg.

Hon hyllades även på Hästgalan i februari och tårögd tog hon emot Helen A Johanssons pris till stående ovationer.

– Det priset betyder jättemycket och jag är jättehedrad. Det var verkligen en överraskning som jag inte alls hade räknat med. Det var ju kul att bara få vara med på galan, säger Matilda och tillägger:

– Jag har fått väldigt mycket respons och stöttning på min resa. Det är väldigt många som är med och peppar mig. Det känns så klart jättebra.

”Ger mig ännu mer att kämpa för”

Går det att sätta ord på vad travhästarna har betytt för dig under den här perioden?

– Hästarna har alltid varit den bästa medicinen och så även nu. Jag låg på sjukhuset i två månader men ville bara hem och träna och köra häst. Man har alltid någonting att längta till och kan sätta upp mål för sig själv. Det ger mig ännu mer att kämpa för.

Matilda har i dag många järn i elden och läser för tillfället upp sina betyg från motsvarande årskurs tre på gymnasiet.

– Jag hoppas bli klar med det i vår och sedan vill jag satsa på hästarna. Jag vill köra mer lopp och framförallt träna hästarna.

Vad är det stora inom travet framöver?

– Just nu får man se till att ta sin första kuskseger, sen får man väl se. Och i helgen ska ponnyn Linnson starta igen, avslutar Matilda.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav