Mejla

Mattias Karlsson

Trav är en sport med ”bad boy”-rykte

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Att Adrian Kolgjini har åkt dit för kokain i kroppen är mycket allvarligt.

Travförbundet agerar ansvarsfullt och snabbt.

Travprofilen själv träder rakryggat fram och ger sin version.

Adrian Kolgjini är ett av de största travnamnen vi har.

Son till Lutfi Kolgjini, och han har mer eller mindre tagit över som förstekusk i det stjärnfylld stallet i Vomb i Skåne.

Det inträffade var naturligtvis ett stort samtalsämne på Solvallas stallbacke under onsdagskvällens tävlingar där alla är bekant med Adrian.

Flera aktiva hade försökt få kontakt med Adrian om han ville prata och för att finnas till stöd om han behövde – det är en omtyckt uppskattad kollega och konkurrent.

Inte bra för travet

Travsporten i Sverige och internationellt omges på sina håll av en ”bad boy”-stämpel, det har funnits problem med alkohol inom sporten men att andra droger skulle vara ett utbrett problem har jag inte upplevt.

Det som nu har hänt framtidsnamnet och omslagspojken Adrian Kolgjini är helt klart inte bra för travsporten.

Adrian Kolgjinis version är att han har fått i sig kokain på ett ofrivilligt sätt.

Jag kan naturligtvis inte döma eller fria på något sätt, det fakta vi har är att travförbundet Svensk Travsport har gått ut med att det har lämnats positivt prov för kokain i samband med tävlingarna på Jägersro i Malmö den 5 december.

Jag känner Adrian Kolgjini sedan många år, jag har alltid sett honom som en seriös, hårdsatsande och hängiven travtränare och -kusk.

Jag känner pappa Lutfi Kolgjini ännu bättre och sedan ännu längre och jag vet att han och livskamraten Anna Svensson har nolltolerans mot det inträffade och tar allvarligt på det.

24-åringen har i tidig ålder visat sig vara en ännu mer mångsidig kusk än pappa ”Ludde”, och har en lång och framgångsrik karriär framför sig.

Det de har gemensamt är kaxigheten, öppenheten och deras raka bemötande.

Ett rimligt straff

Adrian Kolgjini valde själv att gå ut omgående och berätta att det är han som är misstänkt, det är mycket klokt för att slippa för mycket spekulationer och misstankar.

”Jag var beredd att åka direkt ut till Jägersro och lämna drogtest ikväll också för att visa att jag är ren, och sedan är jag beredd att lämna test varenda tävlingsdag jag ska köra och betala det själv”, säger han till facktidningen Sulkysport.

Travförbundet Svensk Travsport har agerat snabbt, tydligt och professionellt.

Generalsekreterare Johan Lindberg, säkerhetsansvarige Johan Nilsson och förbundsjuristen Göran Wahlman har funnits tillgängliga för kommentarer.

Adrian Kolgjini är med all rätt avstängd med omedelbar verkan, pappa Lutfi Kolgjini ersatte som kusk på hemmabanan Jägersro under onsdagskvällen.

En förbundsutredning har påbörjats och vad förstår kan det handla om minst tre månaders avstängning, det är tufft i den här sporten men är minst sagt rimligt.

Alkoholtest tas på alla kuskar i samband med tävlingar, drogtester tas slumpmässigt.

Inom svenskt trav finns det tre fall där aktiva har åkt dit för hasch i kroppen, det har resulterat i tre månaders avstängning.

För ett par år sedan testades toppjockeyn Frankie Dettori positivt för kokain, han stängdes av i sex månader.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN