Från allergi och svår ångest – till succé

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Rebecca Dahlén, 28
TRAV

Hästallergi och svår prestationsångest. Det var inte självklart att Rebecca Dahlén, 28, skulle bli travkusk.

Nu gör hon succé.

– Jag fattar ingenting, säger hon.

Rebecca Dahlén har fått en pangstart på 2018, fem segrar på 19 styrningar innebär att 28-åringen har 26 i segerprocent, hon vinner alltså mer än vart fjärde travlopp som hon kör.

Men, vi tar det från början, och skruvar tillbaka tiden en aning. Vägen fram till i dag har inte direkt varit spikrak för Solvallatjejen.

Som liten led hon av hästallergi och mådde enligt egen utsago ”piss” när hon var i stallet, och sedan drabbades hon av svår prestationsångest, något som var nära att få henne att lägga av.

Vändningen kom när hon träffade sin sambo Dennis Palmqvist under 2016.

”Hade mest ångest före, under och efter loppen”

– Den här prestationsångesten som jag haft i flera år, det fick mig nästan att sluta köra travlopp, det var bara jobbigt. Jag är en vinnarskalle, kanske lite väl mycket, men samtidigt är det sådant som gör att man blir bättre, om man nu fortsätter med det, säger Rebecca Dahlén.

Varför hade du sådan prestationsångest?

– Jag vill att det ska gå bra, och det går inte att skylla på hästarna om det går dåligt, går det dåligt så har jag antingen kört för dåligt, eller förberett mig för dåligt. Man vill alltid vinna och gör man inte det, då är det ens eget fel.

Du upplevde det så pass jobbigt att du funderade på att sluta köra?

– Ja, innan sommaren 2016 så körde jag bara en av mina egna hästar sporadiskt, och jag hade inga planer på att utöka det på något vis, jag hade mest ångest före, under och efter loppen och jag visste själv att det var synd för det gick egentligen aldrig dåligt för mig, men jag tyckte inte att jag var bra nog.

”Jag var för oförberedd”

Vad var det då som hände, vad var det som fick den jobbiga ångesten att försvinna? Rebecca Dahlén vet.

– Jag träffade min Dennis Palmqvist, där har du orsaken, säger hon.

Rebecca Dahléns sambo Dennis Palmqvist arbetar på tipstjänsten Travtjänsten, och tillsammans började de bearbeta Rebeccas svåra ångest.

– Han frågade mig att vad är det som är så jobbigt, du är ju duktig. Vi kom fram till att jag helt enkelt var för oförberedd och inte påläst nog inför loppen, varken om min egen häst eller mina konkurrenter. Nu tror jag att det är få kuskar i loppen som är så påläst som jag är, säger Rebecca Dahlén och fortsätter:
– Jag och Dennis går igenom varje lopp, vi tittar på datorn, skriver upp i programmet, och jag har stenkoll. Det gör att jag blir lugn i vad jag ska göra, och även om det så klart inte alltid blir som man tror alla gånger så löser det sig ändå, för att jag är bra förberedd och påläst.

”Tre första månaderna mådde jag piss”

Men, prestationsångest eller inte, det var långt ifrån säkert att Rebecca Dahlén började köra travlopp överhuvudtaget, som liten var hon nämligen allergisk.

– Jag var allergisk mot alla pälsdjur när jag var liten, men som man är när man är liten tjej så tjatar man ju, och jag fick till slut en mini-shettis. De första tre månaderna när jag var i stallet mådde jag piss, men sedan gick det över och sedan har jag inte haft det sedan dess. Jag vet inte om det bara brukar gå över sådär, men det gjorde det.

Rebecca Dahlén körde sitt första travlopp för året den 22 januari, och nu, en månad senare, har hon redan kört in över 240 000 kronor.

– Jag fattar ingenting, och är man inte nöjd med det här så ska man nog byta hobby, skrattar hon.

Vid sidan om loppkörandet och träningsbiten tillsammans med Dennis Palmqvist så pluggar Rebecca till hovslagare, något hon är färdig med i maj.

– Jag skulle helst vilja åka runt och köra lopp överallt, men jag har ju skolan till maj, så fram till dess får jag köra det jag kan. Efter skolan så är det tänkt att jag ska satsa året ut och se, och jag skulle vilja köra in över en miljon kronor i år, det är en sådan där drömgräns som nog de flesta har i början.

Men hård mot sig själv, som 28-åringen är, vill hon aldrig rubba på kvaliteten.

– Även om jag vill åka runt och köra överallt så vill jag inte tumma på kvaliteten i det heller, jag hatar ju när det går dåligt så jag vill inte ta för mycket så det ruckar på kvaliteten. Dit är det ju en bit, men det ska man ändå ha med i bakhuvudet, att jag kommer aldrig se till att det blir så mycket att jag riskerar att tappa kvaliteten.

Foto: Privat
28-åriga Rebecca Dahlén har gått från hästallergi och svår prestationsångest, till succé
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar