"Kan absolut vinna"

TRAV

"Tarzan" tror på Foppas stjärntravare

Foto: Adrian Chip och Robert Bergh.

12 miljoner kronor. Så mycket slåss den svenska trion Adrian Chip, Jaded och Giant Diablo om i kväll.

– De svenska hästarna duger bra och Adrian Chip kan absolut vinna Hambletonian, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Hambletonian är det största man kan vinna inom amerikansk travsport med över fem miljoner i förstapris. Lägg därtill ett avelsvärde som vida överstiger prischecken så förstår man loppets betydelse.

– Det här är amerikanarnas Elitlopp. Det är det största travevenemanget på hela året och är otroligt stort på alla sätt, säger Per K Eriksson som själv vunnit Hambletonian tre gånger.

Stefan Melander vann loppet 2001 med Scarlet Knight och blev hela travsveriges ”Man on the moon”.

”The mystical horse”

I år är det Robert Bergh som har chansen med Peter Forsbergs Adrian Chip. Förra veckans kvallopp vanns med lätthet och Adrian Chip kallas numera ”The mystical horse” av amerikanerna.

– Amerikanerna visste inte var de hade Adrian Chip innan kvalet, men vet nu vilken bra häst det är. Jag såg det senaste jobbet och hästen var klart fin. Samtidigt har han fått stå i karantänstallet och Robert hade säkert valt en annan uppladdning om det varit möjligt, säger Stefan Melander.

Favorit i loppet är Donato Hanover som kommer med tolv raka segrar. Kusken Ron Pierce är övertygad om att han vinner, men Stefan Melander är inte lika säker.

Nämns som vinnare

– Jag trodde alla trodde på Donato Hanover, men så är det inte. Adrian Chip nämns som en av dem som kan vinna och Robert vet ju hur man ställer i ordning en häst inför storlopp.

Nat Ray Trot är kvällens andra storlopp och där nämns de båda svenska hästarna Jaded och Giant Diablo med respekt.

– Jag tror att Jaded kommer göra ett riktigt bra lopp. Men efter vad jag förstått så ska Majestic Son vara en kusligt bra häst.

ODDS UNIBET

Jesper Fallenius, Minimedia