Blev gravid – tvingas sluta

TRAV

Nu lämnar Linda in sin proffslicens

Linda Hedin, 34, lämnar jobbet som travtränare.

Orsak: Hon blev gravid.

– Jag kände att jag hamnade i en fälla, säger hon.

I våras föddes dottern Astrid och det är nu hon som är Linda Hedins högsta prioritet.

– Ska jag köra igång som tränare igen är det 110 procent som gäller och jag känner att jag inte är beredd att offra så mycket tid från min dotter. Då passar en vanlig anställning bättre, säger Hedin, som i december börjar som veterinärassisten på Bergsåkers hästklinik.

Beslutet att sluta som proffstränare började växa fram redan under graviditeten, då Hedin upptäckte att det som kvinna inte är lätt att kombinera proffstränaryrket med att bilda familj.

– Jag kände att jag hamnade i en fälla. Det finns ingen som helst ersättning när man blir gravid och måste sluta köra lopp. Jag fick inte sjukskriva mig heller och havandeskapspenning kunde jag inte få eftersom jag är egen företagare. I dagens samhälle trodde jag i min fåfänga att det fanns någon sort hjälp.

– Jag är i en helt annan sits nu men jag tappade liksom lusten redan då.

Amatörlicens

Hedin kommer i fortsättningen att ha amatörlicens och lämnar därmed inte tävlingsbiten helt och hållet.

– Tanken är att jag ska ha en häst som jag äger eller leasar själv och jag hoppas att jag får fortsätta med den jag har nu (Zillens Victoria red.amn.). Jag kommer alltid att hålla på med hästar. Sen får vi se hur det kommer att se ut i framtiden.

Så vi kommer att få se dig i loppen då och då även framöver?

– Köra lopp tycker jag fortfarande är den roligaste delen så det kommer jag nog att fortsätta med. Jag dyker upp på Amatör-SM istället.