"Jag kunde ha varit död"

Publicerad:
Uppdaterad:
Dan-Åke Olsson är på väg mot vinnarcirkeln. Bara några veckor efter att bilden togs blev han sparkad av en häst i magen.
Foto: Kanal75
Dan-Åke Olsson är på väg mot vinnarcirkeln. Bara några veckor efter att bilden togs blev han sparkad av en häst i magen.

Torsdagen den 8 februari blev Dan-Åke Olsson svårt sparkad av en unghäst.

– Första tanken när jag låg ner i snön var: Inte ska jag behöva ligga här och dö? berättar Dan-Åke.

Trots att det nu gått en månad sedan olyckan ägde rum fylls halsen med gråt när Dan-Åke ska återge händelseförloppet.

– Jag ryser faktiskt fortfarande när jag tänker tillbaka på den dagen, säger Halmstadamatören.

Han och en stalltjej var ute med fyra hästar när unghästen No Money bestämde sig för att sparka bakut. Smällen träffade Dan-Åke rakt i buken.

– Det var väldigt halt den dagen och jag var helt enkelt inte uppmärksam på annat än att hålla mig på benen. Jag kom därför för nära stoet som ville visa vem som bestämde. Jag klandrar inte hästen utan bara mig själv.

– Det blev helt tomt och när jag låg på marken såg jag bara snö överallt, då tänkte jag att detta var slutet. Jag vågade inte ta upp kläderna med rädsla för att det var ett hål rakt igenom. Tjejen som var med mig kom fram till mig omgående och märkte att jag inte var kontaktbar. Det var panik i blicken, har hon förklarat för mig.

Trots enorma smärtor lyckades Dan-Åke, med hjälp av frun, ta sig till den närliggande vårdcentralen. Därifrån gick resan vidare med ambulans till lasarettet. Fyra dagar tillbringades i en sjukhussäng där han fick dropp.

– Jag kunde inte äta något då mjälten blödde, dessutom var tjock- och tunntarmen illa åtgångna. Till råge på allt gick fyra revben av, något jag fortfarande lider av nattetid.

Tur i oturen

Trots sömnproblem är Dan-Åke vid gott liv och tackar sin lyckliga stjärna att smällen inte tog i ansiktet.

– Då hade jag varit död. Om sparken träffat högre upp så hade nacken säkerligen gått av, och då hade jag inte stått här och pratat om den svarta torsdagen. Inledningsvis var jag faktiskt inställd på att åka hem och börja jobba men man fick tänka om ganska omgående då jag nästan föll ihop vid det första toalettbesöket. Inledningsvis visste läkarna inte om det krävdes operation eller inte men tack och lov slapp jag genomlida ett sådant ingrepp. Att avstå från fast föda den första tiden var dock inte lätt då min stora passion i livet, förutom hästarna då, är just mat, säger Olsson och skrattar.

Enligt Dan-Åke lär det dröja ytterligare två till tre månader innan han är helt återställd och han kan inte annat än att "gilla läget", som han själv uttrycker det.

– Så är det. De första veckorna gjorde det så ont att jag var rädd att det skulle dröja upp till ett halvår innan det var läge att börja arbeta igen, men när väl smärtan i buken försvann gick läkningsprocessen över förväntan. Jag har som sagt fortfarande ont i revbenen vilket yttrar sig när jag försöker sova, beroende på att bröstkorgen trycks ihop när man ligger ner. Det räcker med att jag förflyttar kroppen i sömnen så väcks jag av smärtorna.

Ny syn på livet

Efter olyckan verkar Dan-Åke ha fått en ny syn på livet, ett liv som man ibland tar för givet. Under onsdagen var det så dags att göra comeback i sulkyn – skådeplatsen var Solvalla.

– Det kändes väldigt skönt att vara tillbaka och det gjorde inte ont att kliva upp i sulkyn, något som var fallet de första veckorna. Förhoppningsvis får ni se mer av mig i tävlingssammanhang framöver, även om jag gärna överlåter vissa styrningar till proffsen. Anledningen till det är helt enkelt att jag vill vad som är bäst för hästen, och dessa yrkesmän är betydligt duktigare på att köra lopp än vad jag är.

Att stå vid sidan brukar vara nervöst för de flesta hästvänner, något som även gäller i Dan-Åkes fall. Under själva sjukhusvistelsen kunde han följa Skogans Joker på tv då han slutade tvåa bakom Acclaim inom V75. Den andraplatsen kändes som en seger och gav den sargade amatören hopp om ett snabbt tillfrisknande.

Vi får dock inte glömma "boven" i dramat, tvååriga stoet No Money. Hur står det till med henne?

– Tack bra. Hon är bara två år gammal men redan den som bestämmer i hagen. Jag har fött upp henne själv och det ser ut att finnas fin utveckling i henne, och förhoppningsvis återgäldar hon lite av den skadan hon vållat mig genom att springa in en och annan krona under sin tävlingskarriär. No Money betyder som bekant "inga pengar" på svenska.

Vågar man sätta sig upp bakom en sådan temperamentsfull dam med olyckan färskt i minne?

– Jag har redan kört jobb med henne! Men visst får man sig en tankeställare efter en sådan incident och inser hur oskyddade vi hästmänniskor är. Kuskar som Erik Adielsson och Örjan Kihlström kör med säkerhetsvästar i loppen, något som jag tidigare såg som obekvämt men nu får jag lov att tänka om. Hälsan är väldigt viktig för mig, så för mitt eget och familjens bästa ska jag se över mina möjligheter att öka säkerheten.

Micke Korhonen

Publicerad: