Order by Faxs jätteskräll

Foto: Per Lennartsson hade en trevlig söndag i Paris och passade på att hälsa på Prodigious och Jean Philippe Dubois efter skrällvinsten i Criterium Continental senare på dagen.
TRAV

Först: Storbråk mellan ägarna.

Nu: Framgångsrik på Vincennes.

Per Lennartssons Order By Fax spurtade enkelt hem Prix de Chateaudun och belönades med nästan en halv miljon kronor.

Först skulle Order By Fax auktioneras ut, efter ett bråk mellan ägarna Per Lennartsson och Stefan Balazsi.

Till slut valde Lennartsson, med hjälp av andra hästägare, att behålla hästen själv.

Det gjorde han rätt i.

Nu, efter flera mindre bra insatser, verkar han äntligen ha hitta storformen.

Fram till i söndags hade han bara tjänat 250 000 kronor i år.

Jämför det med 1,3 miljoner i fjol.

Lennartsson var själv i Paris under söndagen, men valde att låta catchdrivern Dominik Locqueneux köra.

Det visade sig vara ett genidrag. Belgaren serverade Order By Fax en perfekt resa och sexåringen tackade med att spurta till vinst på friska ben med full fart över mållinjen.

– Loppet blev precis som vid hade planerat på förhand och hästen var jättefin för dagen. Det syntes redan i värmningen att han var på hugget och hade rätt spänst i steget, berättar Lennartsson.

Efter en tidig forcering till ledningen släppte Locqueneux ledningen till Milord Drill efter en knapp kilometer. Farten var förhållandevis låg och mellantiden halvvägs in i det 2 850 meter långa loppet visade på 1.16,6. Därifrån höjdes tempot och Order By Fax såg morsk ut i sitt instängda läge.

"Vann väldigt lätt"

I slutsvängen fann Locqueneux en liten öppning och kastade ut sin häst i fritt spår. Order By Fax växlade tempo på ett par steg och stack undan helt odriven före vasst spurtande italienaren Farifant.

– Dominik skötte sig perfekt och tyckte att hästen vann väldigt lätt. Det är klart att det är en fördel med en inhemsk kusk som kan språket eftersom man talar mycket med varandra i loppen här. Idag hade vi bestämt att ge hästen ett snällt lopp och att det löste sig var en härlig bonus. Order By Fax får stanna kvar här februari ut där han har flera passande lopp i sin klass.

Så det blir ingen satsning mot Prix d'Amerique eller något av de andra riktigt stora loppen?

– Nej. Så länge han slipper möta de bästa och ändå kan tävla om förstapris på 50 000 euro så gör vi det. Det kommer fler vintrar. Nästa start blir om två veckor, förklarar Per Lennartsson.

Loppets andra svensk Olimede och Lutfi Kolgjini fick positionsproblem efter resa i fjärde par invändigt och såg inte speciellt pressad ut då han gick i mål i det slagna fältet.

Segertiden för Order By Fax blev 1.14,9/2 850 meter och vinnaroddset hela 33 gånger pengarna.