Expertens kritik – mot PdA-vinnaren

Publicerad 2015-01-29

”Han tränar utan känsla, jag ser ingen glädje” Anders Lindqvist (t.h) riktar kritik mot Prix d´Amérique-vinnaren Up And Quicks tränare, Franck Leblanc (t.v).

Krutröken har precis lagt sig efter årets Prix d´Amérique.

Nu riktar Anders Lindqvist syrlig kritik mot vinnaren Up And Quicks tränare Franck Leblanc.

– Han tränar hästarna utan känsla, opersonligt, det är mer en fabrik, säger han till Trav365.

Årets Prix d´Amérique blev en uppvisning av de franska hästarna i allmänhet och Up And Quick i synnerhet. Hästen, tränad av Franck Leblanc och körd av Jean-Michel Bazire, var bara bäst och vann superloppet trots en tung resa.

Förstapriset: knappt 4,5 miljoner kronor.

”Många hästar går sönder...”

Nu när krutröken har lagt sig efter det som kallas världens tuffaste travlopp, så kommer svenske Anders Lindqvist, travtränare i Frankrike, med kritik mot tränaren Franck Leblanc.

Trots den tunga titeln i PdA.

– Han tränar hästarna utan känsla, opersonligt, det är mer en fabrik. Det är löpande band-princip. Han tränar hästarna stenhårt. Det är väldigt många hästar som går sönder hos honom. Hans hårda träning skördar offer, se på Caballion till exempel, som kanske aldrig mer kommer tillbaka?

– Då krävs det att det kommer in nya hästar hela tiden...

Men han måste ju vara duktig på det han gör?

– Han är duktig, men för mig är hans träning för industrialiserad. Jag ser ingen glädje.

”Varför inte starta i Elitloppet?”

Efter Prix d´Amérique har många travfans hoppats på att Up And Quick ska komma till Elitloppet på Solvalla i vår.

– Ägaren gillar att starta och de siktar på att ta hem Triple Crown här i Frankrike nu, med seger i Prix d´Amérique, Prix de France och Prix de Paris. Efter det får vi ser hur det blir.

– Men Up And Quick har varit i Sverige och startat i Sweden Cup tidigare, och blev bättre med det. Så två heat borde passa honom, så varför inte starta i Elitloppet? frågar sig Lindqvist.

ATG
Play