Experten: ”Han är favorit i PdA”

Publicerad 2015-01-21

Frankrike-experten Anders Lindqvist om favoriterna hos fransmännen, svenskhoppen, och PdA-veckan

Up And Quick och Frankrike-experten Anders Lindqvist

Endast fem dagar återstår till världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique.

Nedräkningen har börjat på allvar och de franska medierna har slagit på stora trumman.

Trav365 har kollat läget med Frankrike-experten Anders Lindqvist.

– Up And Quick är favorit hos fransmännen, säger han.

På söndag avgörs det stora slaget på den kolsvarta kolstybben på Vincennes i Frankrike.

De sista finslipande detaljerna pågår för fullt i Paris och redan nu börjar publik och journalister från hela världen att komma till Frankrike.

Stefan Hultmans stjärnhäst Maharajah vann miljonloppet i fjol och i år hoppas de franska medierna på hemmaseger.

Up And Quick har byggts upp som jättefavorit.

Frankrike-experten Anders Lindqvist berättar om stämningen, bara dagar innan det brakar loss.

”Han är favorit hos alla”

– De franska medierna tror på Up And Quick, han är favorit hos alla. De har reserver i Texas Charm och Tiego d’Etang, och då Roxane Griff var så bra vid seger i Prix de Cornulier så är det en del som hoppas med hjärtat att hon vinner, säger Anders Lindqvist till Trav365.

Vad säger de franska medierna om de svenska hästarna?

– De gillade Solvato när han vann Prix de Bourgogne, men senast i Prix Tenor de Baune svek han så mycket och då var de besvikna på honom och de tyckte att han vek sig lite för lätt. Det är risk för att han blir bortglömd på söndag, det är en jättebra häst och får han rätt resa så kan han speeda ner alla, men han är också beroende av att få sin resa.  Men, är det något som vår svenska Jerringprisnominerade Örjan Kihlström kan så är det att ge hästarna bra resor.

”Hoppas svenskarna kan överraska”

Solvato, Kadett C.D., Mosaique Face och Tumble Dust är den kvartetten som ska försvara de svenska färgerna i storloppet på söndag.

– Jag tror och hoppas att någon med svenskanknytning kan överraska. Jag tror Solvato kan slå alla med rätt resa. Jag tror också att Mosaique Face är mycket bättre än vad han har fått visa här på Vincennes hittills, och att Lutfi Kolgjini är här hela veckan och väcker upp honom känns intressant. Kolgjini har varit lite för snäll mot Mosaique Face och när hästen nu inte fick de tuffa lopp som ”Ludde” hade önskat senast så väljer han det här upplägget och jag tror Mosaique Face kan överraska, han är en mycket bättre häst än vad fransmännen har fått se.

”Full fart här nere”

Vad tror du om Kadett C.D. och Tumble Dust?

– Kadett C.D. är väl den av de fyra svenska hästarna som jag tror minst på. Tumble Dust skulle vara en överraskning, men han överraskade ju vid seger senast i Criterium Continental och får han perfekt resa så är han inte slagen. Tumble Dust körs av en kusk som är enormt motiverad, för det här kanske är de sista Prix d’Amérique som Jos Verbeeck kör. Jos är inte lika populär längre och han vill visa att han verkligen duger. När han kör hästar för första gången så brukar det ge effekt, och Tumble Dust är en jätterysare.

Vad händer annars i veckan i Paris, fram till söndag?

– Det är full fart här nere nu, det är redan jättemycket journalister på plats och det är mycket surr och stim och i dag börjar också auktionen på Vincennes. Robert Bergh landar i Paris i dag från Amerika och ska köra ett sista finslipande jobb med Kadett C.D. och det händer saker hela tiden.