Jaded vinner på rekordtid

TRAV

Är det inte dags att ta det till nästa nivå?

Dags för en travare att springa under 1.09 på svensk mark?

Dags för Jaded att sätta pricken över i:et?

Dags att skriva travhistoria när Hugo Åbergs Memorial avgörs på Jägersro i kväll?

Av alla segrare i Hugo Åbergs Memorial är frågan om inte hemmaekipaget Matiné och Johnny Takter är det mest klassiska av alla.

Deras seger 1985 var den som lyfte loppet till nya höjder och gjorde loppet till vad det är idag – en riktig publikfest och vårt näst finaste sprinterlopp. Kort och gott ett lopp som alla vill vinna.

En titt på vinnarlistan de senaste 20 åren är en härlig titt in i travvärldens ”who’s who”. Mack Lobell, Peace Corps, Zoogin, Victory Tilly och (inte minst) Varenne är bara några av alla de klassiska hästar som vunnit loppet.

Man borde åka dit och se ­loppet live någon gång …

För jag måste, aningen generat, erkänna att jag aldrig varit på Hugo Åbergs Memorial.

Över huvud taget har jag svårt att hitta till Jägersro, tycks det. Derbyt, som jag tycker är det finaste man kan vinna i svensk travsport, har också fått klara sig utan besök från mig.

Bättre än Elitloppet

Mitt enda besök på Jägersro gjordes á yrkets vägnar och av det minns jag bara en norrman som hade en ruskigt bra dag på toton, och ju mer han vann desto otrevligare blev han. Fast det är en annan historia, det här handlar om Hugo Åbergs och det fantastiska evenemang det sägs vara.

Franske Jean Michel Bazire sade efter segern tillsammans med L’Amiral Mauzun ifjol att Hugo Åbergs-publiken är bättre än Elitloppspubliken. Det måste betyda att publiken på Jägersro denna mytiska tisdagskväll, den sista i juli, är världens bästa travpublik.

En stor del av stämningen sägs bestå i att loppet avgörs kvällstid. Oftast – för Jägersro tycks nästan alltid ha tur med vädret – i en sån där solnedgång som Lucky Luke alltid rider in i när han lämnar ytterligare ett äventyr bakom sig.

Vem blir då hjälten i årets Hugo Åbergs?

Jag säger Jaded, han skulle vara så välförtjänt av en seger i ett riktigt stort lopp. Han var grym vid andraplatsen i årets Elitlopp men ännu bättre vid andraplatsen i det här loppet i fjol då han travade 1.09,8 efter en resa i dödens. Hur fort ska han då inte kunna trava när han nu tar hand om ledningen?

I kväll pass 21.00 har vi svaret. Jag gissar på 1.08,8.

Jag lämnar följaktligen Jaded ensam på V75-kupongen.

?Ogarderade lämnas också Excallibur i V75-1 samt Swept To Victory i V75-3. Spets-och-slut för båda, hoppas jag.

Räcker med tre streck

?V75-2 känns inte speciellt svårlöst. Tre streck räcker, basta! Skully Gully är favorit men Having Said That plockar man inte ner hur som helst om han får travet stämma. Minos Vang imponerade senast.

?V75-4 fyra är öppet såtillvida att Trade East dragit bakspår och I’m Sorry Bi ett innerspår som han knappast kan förvalta. Jag garderar, även om jag tror att Trade East krossar allt om man väljer ett offensivt upplägg med honom.

?Stall Adielsson dominerar V75-omgången mot slutet och har favoriten även i V75-5. Pandoro kan vinna men är på intet sätt klar. Gardera!

?Mer Adielsson i V75-7. Hunter Brodde var grym vid sina vinster i maj men inte lika bra senast. Det som bekymrar mest är att han var rullig då. Master Danchip är min förstahäst och en tänkbar spik.

Per Nicklasson