Trav

Köpte hästen på grund av färgen

TRAV

Macahan Loss - en travhäst med ett ovanlig utseende

I somras föddes en travhäst med ett mycket ovanligt utseende.

Fölet hade bruna och vita fält över hela kroppen.

En skäck, eller indianhäst som de populärt kallas.

– Man kunde nästan tro att grannens tjur varit framme! skämtar uppfödaren Ture Johansson som nu sålt den ovanliga hästen till en köpare i Lidköping.

Ture Johansson i Torslanda är uppfödare till Loss-hästarna med Dumle Loss, vinnaren av 3,9 miljoner kronor, som den mest meriterade.

I början av juni kom det senaste tillskottet, hingstfölet med den ovanliga färgbeteckningen skäck till världen hemma hos Rune.

Mamma till fölet är 23-åriga Lina Loss. Att pappan är amerikanske hingsten Muscle Memory tog man för säkerhets skull till ett DNA-test för att fastställa.

– Eftersom fölet såg ut som det gjorde kunde ju någon ridhäst ha varit framme och tjuvbetäckt. Men det var inte så. Allt var i sin ordning, säger Ture Johansson.

Macahan Loss var namnet

Med skäck menas att hästar har olikfärgade större fält över hela kroppen, i det här fallet bruna och vita fält. Skäckar bland varmblodstravare har bara förekommit någon gång sedan registreringen av travhästar startade i Sverige. Ingen kan säkert förklara hur det kunde gå så här, men förmodligen har något genetiskt på den mörkbrune faderns sida spelat in.

Fölet döptes till Macahan Loss och har stått i Torslanda till för någon vecka sedan.

– Han är såld nu. Jag borde väl egentligen ha behållit honom men jag har blivit så pass gammal att det kändes lite jobbigt. Han kom till ett bra ställe i Lidköping och det är bara att önska lycka till. Hästen har artat sig bra så här långt, han är pigg och har stått tillsammans med en gammel valack i hagen och slagits så ofta han vågat och kommit åt, säger Ture Johansson.

Köpte för färgen

Macahan Loss är köpt av lantbrukaren Arne Abelsson i Lidköping. Han har ägt travhästar i omgångar tidigare men hade egentligen tänkt lägga av då han såg till salu-annonsen i facktidningen Travronden.

– Jag hade nog inte köpt häst igen om det inte vore för den här färgen. Han kommer att synas i alla fall - om han nu kommer så långt som till tävling, säger Arne Abelsson.

Hästen är en present till Arnes barnbarn, tre hästbitna flickor.

– Om det inte blir någon bra travare av Macahan Loss är tanken att flickorna i alla fall ska ha en kompis att rida på och sköta om. Det är en mycket trevlig häst vi fått tag på.

Mikael Wikner /KANAL75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!