”Inte långt efter Sahara Dynamite”

TRAV

Timo Nurmos om sitt stora löfte och chanserna på V75

Det är jackpot på V75 där en vinnare kan ta hem 33 miljoner kronor. Timo Nurmos kan vara den som hjälper dig till sju rätt.

Han tränar de båda storfavoriterna Scargel och Bob Hope i omgången.

– Jag är optimist med båda, säger finländaren i sedvanligt lågmäld stil.

Timo Nurmos är en av Sveriges främsta travtränare. Hästarna är alltid väl preparerade när de kommer ut. Han har haft stora framgångar i unghästloppen och i år vunnit E3-finalen med Red Hot Dynamite. Men lika bra som hästarna springer lika lågt brukar Nurmos ligga på förhand. Han är inte den som tar stora ord i sin mun i onödan. När Timo sträcker sig så långt som att säga; "jag är optimist", då brukar det vara riktigt bra chans.

– Jag gillar inte att snacka upp hästarna utan de får visa på banan var de går för. Jag vill låta resultaten tala istället. Jag informerar gärna hur hästarna känns och tränar. Men chanserna är upp till spelarna att bedöma, säger Timo Nurmos.

Debut i gulddivisionen

Han skickar upp två hästar till V75-tävlingarna i Skellefteå. Det är Scargel och Bob Hope som båda är storfavoriter. Det handlar om ett förvandlingsnummer samt en egenformad unghäst. Den sistnämnda har gått hela vägen och gör nu debut i gulddivisionen. I senaste starten var Bob Hope i Finland och vann ett storlopp i Lahti. Det var försök och final i Suur-Hollolla-Ajo som totalt gav 1,1 miljoner kronor i prispengar.

– Han tog ledningen i en snabb öppning och vann säkert. Nu är han uppe i guld och jag har hela tiden trott att han skulle komma dit. Det här är häst jag alltid har hållit högt, säger Nurmos.

Ja, du har flera gånger pratat om att han inte är långt efter Sahara Dynamite. Hur resonerar du?

– Kapacitetsmässigt är han inte långt efter. Han galopperade bort 50 meter i finska derbyt förra året men gick runt 1.13 i 2500 meter efter galoppen. Sahara Dynamite sprang 1.13,6 när han vann derbyt så det skiljer inte så mycket mellan dem.

– Han har alla egenskaper en topphäst ska ha. Han är stark, speedig, startsnabb och travsäker.

Vad säger du om att han är favorit i gulddebuten?

– Jag tycker att det är okej. Han känns fin i jobben efter Finland och jag tror att han gör en bra insats igen. Kusken får ladda för ledningen och jag är optimist. Det blir återigen barfota runt om, säger Nurmos.

Välförtjänt paus för Scargel

I V75-inledningen gör Scargel en ny start efter ett litet uppehåll. Scargel har gjort succé sedan han kom till Nurmos och ståtar med fyra raka segrar. Den starke femåringen vann Harper Hanovers lopp i imponerande stil, och har därefter vunnit ytterligare två stayerlopp. Nu är det också lång distans i V75-1 och läget är bra med spår fyra bakom bilen.

– Scargel har utvecklats fint hos mig och det är en väldigt trevlig häst. Han fick gå några tuffa lopp och fick en välförtjänt liten vila. Det har inte varit några fel på honom och sedan har han tränat på och känts precis lika fin som tidigare.

– Han är snabb ut men har visat att han går minst lika bra bakifrån. Man kan inte annat än gilla honom och jag tror på en bra insats igen. Han kommer även att tävla barfota runt om som han har gjort på slutet.

– Vi får hoppas att hästarna klarar den långa resan till Skellefteå. Men det är två förnuftiga individer båda två och jag tror att det ska gå bra, säger Timo Nurmos som själv har stuckit iväg på en liten semestertripp till Grekland.

Michael Carlsson/Kanal 75