Trav

”Han ska vara ännu bättre nu”

TRAV

Göran Jansson jagar seger med sitt förvandlingsnummer

Göran Jansson hoppas på en V65-seger på söndag med ett eget förvandlingsnummer.

Göran Jansson hoppas på en V65-seger på söndag med ett eget förvandlingsnummer.

Foto: KANAL75/Lars Jakobsson

För fyra månader sedan tappade han sin stora stjärna.

Sedan dess har Orso radat upp V75-segrar och är på väg att bli en rikskändis.

Men Göran Jansson ger inte upp.

På söndag kan han vinna V65 med ett eget förvandlingsnummer.

Solvallatränaren Göran Jansson bedriver en mindre rörelse och har i många år pendlat mellan 20-25 hästar. De två senaste säsongerna har han legat runt en miljon inkört, mycket tack vare Orso som sprang in nästan 600 000 kronor under perioden.

Men sedan början av oktober finns inte Orso i stallet längre. Hästen såldes och flyttades till Kari Lähdekorpi där han gjort stor succé och snabbt blivit en V75-profil med tre raka segrar.

Hur känns det att tappa sin bästa häst på det sättet?

–Det är naturligtvis tungt. Speciellt som han gjorde några riktigt bra lopp på slutet och skulle starta i V75-finalen, säger Göran Jansson med ganska låg stämma.

Är du överraskad att han varit så bra i sin nya regi?

– Nej, det måste jag säga att jag inte är. Han hade känts uppåt hela hösten och det sista loppet han gjorde var det överlägset bästa han gjort hos mig. Med tanke på hur fin han kändes när han gick iväg så tycker jag att det är en rätt normal utveckling.

Så man kan säga att de nya ägarna köpte i precis rätt läge?

– Ja, det får man säga. Sådana hästar är ju egentligen inte till salu och jag vet än i dag inte varför ägaren ville sälja. Jag fick läsa annonsen själv i Travronden och affären blev klar så fort att jag inte fick chansen att hitta någon egen köpare till honom. Vi hade varit väldigt försiktiga med hästen eftersom han haft en hel del problem och även om han blivit lite till åren kändes 400 000 som ett lågt pris.

Har det varit jobbigt att följa Orsos framgångar i vinter?

– Jag tyckte jättemycket om hästen. Han har ett löphuvud av guds nåde, jag har aldrig träffat på en häst med sådan inställning. Men jag tycker det är kul att det går bra för honom, då vet jag att hästen har det bra. Även om jag självklart hellre hade velat skörda framgångarna själv.

Från segerlös till V75?

Den enes död, den andres bröd heter det ju. Eller var det tvärtom? Faktum är i alla fall att Göran Jansson har ett potentiellt förvandlingsnummer själv. East Spartacus var segerlös i 30 starter när han kom till stallet i början december. Debuten i regi Jansson slutade med övertygande vinst.

– Jag var jättenöjd med honom. Han hade tränat bra före det och gick i mål med krafter kvar. Varför han inte vunnit tidigare vet jag inte, jag tycker han har känts fin hela tiden, men visst är det troligt att han tände till av miljöombytet.

På söndag startar East Spartacus i ett stayerlopp över tre varv och lär efter sin förra insats tillhöra de mer betrodda.

– Jag ser honom inte som någon typisk stayer, men det är en lågpulsare som borde klara alla distanser. Eftersom han inte startat på ett tag inför senast inbillar jag mig att han haft lite nytta av loppet och ska vara ännu bättre nu.

Blir det ny seger på söndag?

– Jag tycker inte det ser så tokigt ut på förhand. Givetvis beror mycket på hur loppet blir kört, men han är ganska snabb ut även med voltstart och borde hamna bra till. Det är väl inte helt omöjligt att vi tidigt kan komma till ledningen.

Kan East Spartacus bli en ny Orso?

– Att det blir en V75-häst är jag inte främmande för, de kvalitéerna verkar finnas där. Men en ny Orso är en annan sak. Löphuvudet är trots allt det allra viktigaste på en häst och det får han nog visa några gånger till innan vi ens kan börja prata om att komma i närheten.

Trav | Aftonbladet

Robin Johansson/KANAL75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!