Trav

KRUTGUBBEN

TRAV

Första franska travvintern på länge utan Dalahästen Super Light.

Efter fyra starter i Prix d´Amerique har den snart elvafaldige miljonären blivit för gammal för tävlande i Frankrike.

– Jag hoppas lite på honom i V75 på lördag. Han känns så pass bra i träningen att han får prova gulddivisionen direkt i årsdebuten, säger tränaren Jörgen Westholm.

Elva år gammal har Super Light fallit för åldersstrecket i Frankrike där hästarna tas ur tävling efter tioåringssäsongen.

Hemma i Sverige är det dock fritt fram i ett par år till för Dalahästen.

– Han är samma glada prick som vanligt och får fortsätta så länge han tycker det är kul. Han tränar på fint hemma och även om han inte startat på ett tag tycker att han ska streckas i alla fall. Det kan fattas lite tempo i honom så här direkt men jag blir inte överraskad om han vinner det här ändå, det är inte det värsta guldloppet som körts, säger Rommetränaren

Jörgen Westholm, husse till Super Light under hela dennes karriär.

Vann Norges största lopp

Super Light har sprungit in 10,9 miljoner kronor och tagit 35 segrar på 129 starter i karriären. 2007 blev hans bästa i pengar räknat då han vann sin meritmässigt största seger, Oslo Grand Prix.

Annars är det för starterna i Frankrike han är mest känd. Super Light var med och krigade fem vintrar i Frankrike. I världens tuffaste travlopp Prix d´Amerique deltog han fyra gånger, med en fjärdeplats som bästa placering.

Totalt blev det drygt fem miljoner kronor intjänat på fransk mark.

– Super Light är hästen som betytt mest för mig som tränare. Han är alltid tacksam att ha att göra med i träningen och har bara blivit bättre och bättre med åren, säger Jörgen Westholm.

Platsbud i V75-5

Stallets andra häst på lördag, 2 Quest For Life i V75-5, vann ett V64-lopp på Solvalla för ett par veckor sedan.

– Han har varit bra på slutet men möter lite för tufft motstånd för att kunna räcka till seger. Tre kilometer tror jag annars inte är någon nackdel men är han bland de tre så är jag nöjd.

60 ston lyckliggjorda

Super Light debuterade i aveln i fjol. Drygt 60 ston tillfördes hingsten och i slutet av april, början av mars väntas Super Lights första avkommor komma till världen.

Jörgen Westholm fortsätter sin satsning på Frankrike och flygpendlar mycket så här års.

– Det har gått jättebra för mina hästar i Frankrike i vinter och det här blir bästa året sedan jag började satsa här nere. En av mina fyraåringar Rubis de Padd blev exempelvis godkänd för avel i Frankrike i går (söndag) efter att ha blivit trea i ett större montélopp, säger Jörgen Westholm om vinterns framgångar.

Framgångar som en viss liten travare med namnet Super Light lade grunden för.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!