”Det är det bästa beslut jag någonsin tagit”

Rikard N Skoglund krossar sitt rekord med flera miljoner

avChristoffer Wickman

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

I söndags tog Rikard N Skoglund en dubbel på V75.

29-åringen kommer i år krossa sina siffror med flera miljoner.

– Jag tog ett beslut för några år sedan som är det bästa beslut jag någonsin tagit, säger han.

För några år sedan tog Bergsåkerproffset Rikard N Skoglund ett beslut om att satsa på sin kuskkarriär, framför sin tränarkarriär.

I år har det verkligen gett resultat – och lossnat rejält.

Så sent som i söndags tog Rikard N Skoglund en dubbel på V75 från Östersund och 29-åringen krossar i år sina tidiga siffror med flera miljoner kronor.

Skoglund har hittills i år kört in 7,2 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets rekordsiffror som låg på 3,5 miljoner kronor.

Dessutom ligger han på plats elva i Sverige över de segerrikaste travkuskarna, och på plats 15 bland Sveriges travkuskar när det gäller vinster.

Skoglund är på väg mot toppen.

”Hade blivit svårt att etablera sig”

– Jag tog ett beslut för något år sedan att jag skulle satsa allt jag kunde på att bli catchdriver, och bara ha några egna hästar själv i träning. I år har det verkligen lyft, jag har vunnit flera lopp på V75, kört åt större tränare, fått mer förtroende, och det känns verkligen som att man är på rätt väg, säger Rikard N Skoglund.

Hur kommer det sig att du tog ett sådant beslut?

– Jag kände att ska jag bli så bra som möjligt på något så behöver jag satsa på en grej, och inte två, och då jag inte hade så många hästar i träning så hade det blivit svårt att etablera sig bland de bästa, och samtidigt tycker jag löpkorning är det absolut roligaste så jag valde att ägna mer tid åt det, för att utvecklas, berättar Rikard N Skoglund och fortsätter:

– Sedan har jag kvar några egna hästar ändå för att jag tycker det är roligt, och jag har svårt att inte ha hästar runt omkring mig hela tiden. Sedan tror jag det är bra också som kusk, man är med och tränar hästarna och laborerar lite med balans och så vidare, och det är bra mot kunderna också, att man tänker lite likadant. Min sambo tar hand om hästarna varje dag, och jag är med när jag är hemma och inte är iväg och kör tävlingar.

”Grämer mig inte lika mycket”

Vad säger du om den uppsving du haft i år?

– Jag har legat som bäst på plats nio i år bland Sveriges segerrikaste kuskar och ligger i dag elva, och jag pendlar mellan plats nio och elva, ena veckan vinner jag mer, andra veckan dom andra mer. Målsättningen när jag började 2018 var att ta 75 segrar och det har jag redan passerat, så nu höjer jag ribban lite grann. Det vore kul om jag redan i år kunde slå mig in bland topp tio, även om det kommer bli svårt. Men jag är där och hugger och blir jag inte topp tio i år, så kanske nästa år, säger Rikard n Skoglund och fortsätter:

– Sedan är min målsättning att börja köra mer regelbundet på V75, vilket jag har börjat göra, och sedan hade det varit roligt att få köra lite mer söderut, i och med vintern här uppe och att några banor slår igen då. Man behöver nog köra mer söderut för att hålla nivån, för att köra lika mycket som man gjort tidigare. Men det där får samtidigt ge sig själv, jag kan inte bara säga att jag vill åka till Solvalla och köra, man ska förtjäna det också. Men, jag åker gärna dit och kör, även om det bara skulle vara en häst.

Känner du att du utvecklat något under året?

– Ja, en sak är väl att jag inte grämer mig lite mycket längre. Jag är sådan tävlingsmänniska och tidigare kunde jag gräma mig om det gick lite ont under en period, nu kör man så mycket så nu vänder man blad hela tiden, och grubblar inte lika mycket längre, och det är likadant när det går bra. Jag får inte hybris, utan kör likadant i med- och motgång och det gör att man blir jämnare i sina styrningar. Sedan vågar man också mycket mer, något jag tror man i slutändan blir en vinnare på, och sedan kör man väl inte som om det vore sista loppet för hästen varje gång heller, även om jag aldrig gjort det, men nu kör man väl lite för hästen och tränaren också. Men ska jag säga en sak så är det att jag är jämnare nu i mina styrningar än tidigare.

”Bästa beslut som jag tagit”

Hur ser du på de närmsta åren?

– Jag vill fortsätta som jag gör nu, utvecklas mer och köra mer. Även om det här är ett rekordår så vill jag hela tiden bli bättre, och mer etablerad. Lördagstrav är ändå alltid lördagstrav och V75 är det roligaste och jag skulle vilja etablera mig ännu mer på V75 i framtiden, så man i framtiden är med regelbundet på V75 och kör varje vecka, i varje fall så mycket som det går. Det vore kul om man kunde steppa upp lite till och köra mer där pengarna finns, och kanske också få chansen i något större lopp, säger Rikard N Skoglund och berättar vidare:

– Samtidigt är det ingen panik heller över det, jag fortsätter som jag gör nu och om man är värd chansen så tror jag att man förr eller senare också får den. Nöjd blir man nog aldrig, men det är skönt att vara på rätt väg. Sedan gäller det att ta tillvara på chanserna också och vara ödmjuk, det är en hårfin gräns mellan att lyckas och inte lyckas och det är små marginaler, men det känns som jag kommit rätt in i det och att jag tog det här beslutet i rätt tidpunkt av mitt liv och jag ångrar inte att jag valde att satsa på löpkörningen, det är det bästa beslut jag tagit.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75