”Hade nog inte kunnat hålla tillbaka tårarna”

Simon Helm om V75-succén, morfar Bror och träningsjobbet med Ecurie D.: ”En helt vanlig brun häst...”

Uppdaterad 2022-03-25 | Publicerad 2022-03-15

Simon Helm.

Simon Helm har på kort tid seglat upp som ett framtidsnamn på travhimmelen.

Under lördagen skrällvann han på V75, men fick tyvärr inte dela glädjen med sin morfar.

– Han hade varit jättestolt och då hade jag nog inte kunnat hålla tillbaka tårarna, säger Simon till Trav365.

Simon Helm har inom loppet av en månad tagit dubbla skrällvinster på V75. Kanske är det en ny toppkusk vi ser växa upp mitt framför våra ögon? När han under lördagen passerade mållinjen med Listas Tinge Ling mindes han sin morfar Bror, en viktig förebild under uppväxten.

– Jag önskar verkligen att han fått vara med och uppleva den här tiden med mig. Han hade varit jättestolt över mig i lördags och då hade jag nog inte kunnat hålla tillbaka tårarna, berättar Simon för Trav365.

Hans kära morfar är dock alltid med på ett hörn när barnbarnet tävlar.

– På alla hjälmarna som jag har beställt de senaste åren så finns hans foto på baksidan. Det var bra tajming att vinna den gångna helgen. Han gick bort för exakt tolv år sedan dagen efter segern.

Bror förlorade tyvärr kampen mot cancern och därför bestämde sig Simon att under 2020 skänka bort fem procent av sin körprovision till Cancerfonden. Det finns planer på fler liknande initiativ i framtiden och morfar är säkert full av beundran var han än må vara.

”Jättemånga som har gratulerat”

När Trav365 når succékusken formligen njuter han av livet.

– Solen skiner och jag sitter här utan handskar. Det är så klart jättemånga som har gratulerat och jag är väldigt tacksam över det. Det var en häftig känsla att avgöra loppet så tidigt, och det verkade nästan som om de övriga stod stilla när vi kom flygandes.

Den där Micke Nybrink hade det tydligen klart för sig som singelstreckade dig och Listas Tinge Ling?

– Ja, jag läste faktiskt det där kvällen innan och tänkte att han nog inte var helt fel ute. Det var nog främst hästen han spikade, inte kusken.

Någon segergest blev det inte men vinnarhästen fick åtminstone flera välförtjänta klappar direkt efter mål. Kusken förtjänar även han beröm för sin insats då han skötte sina kort exemplariskt loppet igenom. Möjligtvis är detta början på något stort för killen som hatar att förlora mer än något annat, även om han, enligt egen utsago, har bättrat sig på den punkten.

– Jag spelade mycket innebandy i skolan och kom ofta dit med två klubbor, bara för att åka hem med fyra delar. Även några badmintonrack har gått sönder genom åren...

Han halkade in i travet en gång i tiden när han tjatade till sig en prova på-kurs med ponnyhästar. Pappa har, precis som morfar, varit en viktig kugge i grabbens utveckling och är travintresserad även han.

– Han sa till en början nej då han visste hur jobbigt det var att pendla till Malmö för att se min brorsa spela i MFF, men jag gav mig inte. Och efter att ha testat detta var jag fast.

Valde bort badminton för travet

I samband med gymnasiet tvingades Helm ta ett svårt beslut. Fortsätta satsa på hästarna, eller sin andra passion: badminton.

– Jag har rätt så bra bollsinne och var bland annat tvåa, trea i DM.

Han valde till sist de fyrbenta och har aldrig blickat tillbaka. En gång i tiden var han Sveriges yngsta hästuppfödare, då bara runt tolv år gammal. Han minns tillbaka till de åren med glädje men har sedan dess lagt uppfödningen åt sidan för att kunna satsa på jobbet som hästskötare, och givetvis även på att vinna lopp i parti och minut.

Simon har genom åren arbetat för bland annat Conny Lindblad, Helena Burman, Lars I Nilsson och Lutfi Kolgjini. Sedan ett år tillbaka är han anställd hos Christoffer Eriksson. Där verkar han trivas alldeles utmärkt.

– Han är en bra chef och gav mig otroligt bra chanser under fjolåret. Det är till stor del hans förtjänst att jag körde in så mycket pengar.

Du hade inför 2021 satt upp tre mål. Lärlingschampion på Jägersro, köra V75-lopp och dra in en miljon kronor. Hur tycker du att det gick?

– Precis som jag ville!

”Jennifer vann – med all rätt”

Drömmen är att om tio år eller så stå på egna ben, både som kusk och tränare. På vägen dit vill han dock först skapa sig ett namn och efter de senaste framgångarna i travets elitserie tycks han vara på god väg.

Hans stora förebild bland de tvåbenta är Jorma Kontio, som han lärde känna under tiden hos Kolgjinis, och de båda håller kontakten flera gånger i veckan. Simon har kört många bra hästar både i lopp och träning, men inget slår nog dagen då han fick chansen bakom superstjärnan Ecurie D.. Eller?

– Han stod här inför resan till USA och en dag frågade Christoffer mig om jag ville testa i jobben. Det var svinkallt och det kändes inte som någon riktig topphäst, utan en helt vanlig brun sådan. Hade man inte vetat vem det var så hade man aldrig kunnat gissa sig till det. Dessutom är han jätteliten i träningen. Förhoppningsvis får jag ändå köra en lika bra häst i lopp inom fem år.

Helm har hunnit fylla 24 år och upplevde under fjolåret sin bästa säsong på travbanan. 29 segrar på 109 starter resulterade till och med i en nominering till Årets Komet på Hästgalan. Den titeln gick dock till Jennifer Persson.

– Det hade givetvis varit jättekul att vinna men det var en ära att få vara nominerad. Jag hade dock på känn att Jennifer skulle få priset, och det med all rätt. Har man en häst i Derbyt så ska man absolut vinna.

Hade du finkläderna och dansskorna redo ifall det hade blivit en gala?

– Det hade man kunnat fixa fram.

Vi gissar att du dansar åttor runt chefen?

– Ännu så länge är det åtminstone 2-0 till mig i V75-ligan..., avslutar Simon med glimten i ögat.