Supertalangen såld för miljoner: ”Säger inget”

Riina Rekilä om jätteaffären – och dagen då talangen lämnar henne: ”Då kommer jag nog bli ledsen”

Uppdaterad 2021-11-20 | Publicerad 2021-11-16

Supertalangen Tetrick Wania är såld till Tyskland för jättepengar.

Säljare: Riina Rekilä, som fött upp och till nu har ägt snackhästen.

– I framtiden så tror jag att Tetrick Wania kommer att bli riktigt bra, säger Riina för Trav365.En av Europas mest spännande unghästar Tetrick Wania går på lördag ut som storfavorit i Svensk Uppfödningslöpning. I sulkyn sitter precis som vanligt hans tränare och uppfödare Riina Rekilä, men inom kort går flyttlasset till sydligare breddgrader.

Den tvååriga supertalangen har nämligen sålts till storhästägaren Karin Walter-Mommert och lämnar inom kort finskans träning. Trolig destination? Michael Nimczyk.

– Jag kände inte till Karin sedan tidigare men det verkar vara en jättefin kvinna. I framtiden så tror jag att Tetrick Wania kommer att bli riktigt bra, säger Riina till Trav365.

”Jag älskar mitt jobb”

Lördagens start tycks således bli den sista i Rekiläs träning och vad vore ljuvare än att avsluta med seger i storloppet? När Trav365 når den språkbegåvade tränaren har hon haft mycket att stå i och flera samtal att besvara.

– Jag vet att han kommer att bli storfavorit men kan inte gå och tänka i de banorna. Jag är dock jätteglad över att jag får köra honom på lördag. Han är otroligt fin och bara är lugnt jobbad hos mig. En storvuxen och talangfull häst med härlig motor.

Hon har som så många andra finländare lärt sig det svenska språket under skolåren och även en hel del engelska under sina år borta i Kanada. Där skördade hon stora framgångar både som tränare och kusk och storloppssegrarna avlöste varandra. Men efter nio framgångsrika år i Nordamerika togs 2016 beslutet att flytta tillbaka till de tusen sjöarnas land.

– Jag hade en väldigt lycklig tid i Ontario, min bästa period i branschen, men kände att det var läge att sluta som travtränare och istället satsa på att bara jobba som veterinär. Jag insåg dock att kärleken till hästarna var för stor och kunde inte släppa detta. Jag älskar mitt jobb.

”Högsta budet var 80 000 Dollar”

Hon beskriver att en arbetsdag innehåller hundra procent tid med hästarna – men också lika mycket tid i sin roll som veterinär. Hon håller till på en gård i Finland och har för dagen elva tävlingshästar till antalet, samt några fölmärrar. Mamma till Tetrick Wania är en 14-årig märr vid namn Random Destiny och hon har varit en riktig sannsaga i aveln.

Förutom att lämna Tetrick så hittar vi också avelskanonen Walner från samma möderne. Superstjärnan gick tidigt till aveln men hann ändå lämna ett stort avtryck i amerikansk travsport och utsågs till Årets häst som tvååring. Även han är uppfödd av Riina men såldes tidigt till Ken Jacobs.

Lillebror har fortfarande lång väg att vandra innan han når dennes höjder men är åtminstone på god väg. Faktum är att Riina en gång i tiden försökte sälja sin guldklimp på auktion i USA men hon var inte nöjd med priset den dagen.

– Högsta budet då var 80 000 dollar så jag ropade tillbaka honom.Håller priset hemligt

Just priset kom att bli högre när hon sedermera tackade ja till ett större bud från utlandet. Hur mycket högre står dock skrivet i stjärnorna.

Vi gissar att priset är hemligt?

– Mm.

Det talas om 25-30 miljoner...

– Jag säger ingenting.

Hur som helst är det mycket pengar men tro inte att tanken är att använda dessa till att bygga ett storstall i de finska skogarna. Det är snarare tvärtom för tränaren som länge gått i tankarna att skala ner på sin verksamhet. Kanske är det således köpläge för aktiva spekulanter och värt att notera är att hon sitter och ruvar på flera syskon till Walner och Tetrick Wania, bland annat två yngre förmågor som heter Black Type Wania och Vegas Wania.

– Vegas kördes in under oktober månad och han verkar fin.

Är han till salu?

– Ja, det vet man aldrig.

Stjärnan är döpt efter en sjö

Travälskare har säkert redan listat ut att Tetrick Wania är döpt efter en viss amerikansk toppkusk med Tim i förnamn.

Varför döpa en häst efter honom?

– Han brukade köra Walner. Jag saknade ett namn och behövde skicka in papperen under december månad, så det blev Tetrick Wania.

När får vi se en häst hos dig döpt till Kihlström Wania eller Goop Wania?

– Det får vi se i framtiden, ha ha.

Och vad är egentligen anledningen till dina hästars efternamn Wania?

– Det beror på att sjön i närheten av där vi bor på 1700- och 1800-talet hette just Waniasjön. Det kommer från historieböckerna.

”Kommer nog bli ledsen”

Rekilä har en stor förkärlek till amerikansk travsport och betäcker i regel sina märrar med hingstar därifrån. På frågan varför så är fallet blir svaret lika charmant som hon själv:

– För om jag betäcker mina fina ston med franska hästar så får jag avkommor som inte kan trava! Jag har varit i Frankrike några gånger och det är så många som har problem med aktionen. Jag är faktiskt rädd för dem. Fastän de är bra stammade kan de ofta inte trava...

Hon ser med spänning fram emot lördagens avsked för sin tvååriga ögonsten och på frågan om hon är nervös inför storloppet blir svaret:

– Nej, jag blir aldrig det.

Hur tror du det kommer att kännas den dagen Tetrick lämnar din träning?

– Då kommer jag nog bli ledsen men det är så det fungerar, avslutar Riina.

Följ ämnen i artikeln