”Håller modet uppe och gör framsteg dagligen”

Kajsa Frick om pappa Leif Witasps kamp efter hjärnblödningen • 70-årsfirandet • Stödet från trav-Sverige: ”Helt galet”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Stall Leif Witasp, Lars Jakobsson / TR BILD
Leif Witasp fyllde häromdagen 70 år och kämpar för att komma tillbaka efter sin hjärnblödning.

TRAV

Travprofilen Leif Witasp drabbades av en hjärnblödning i slutet av januari.

Ett par veckor senare fick han lämna sjukhuset för rehab i hemmet.

Nu berättar dottern och travtränaren, Kajsa Frick, om kampen, framstegen och frustrationen hos sin pappa som nyligen fyllde 70 år.

– Han måste ta det lugnt men det är något han har haft väldigt svårt med hela livet, säger hon till Trav365.

Rättviksproffset Leif Witasp är en välkänd travprofil med flera meriterande segrar under sin långa karriär.

I slutet av januari blev han akut förd till sjukhus, där de kunde konstatera att han drabbats av en hjärnblödning.

Stall Witasps Facebook-sida uppdaterade familjen (Kicki, Katrin och Kajsa) om läget då.

”I måndags kväll drabbades Leif av en hjärnblödning och vårdas för närvarande på Falulasarett. Hälsotillståndet är för stunden stabilt. Vi har pratat med Leif i telefon och han är i relativt gott mod”.

”Tränar varje dag”

Ett par veckor senare kom glädjande besked då familjen Frick meddelade att Leif Witasp fått lämna sjukhuset och sköta rehabiliteringen hemifrån.

Efter två veckors vistelse i hemmiljö berättar nu Kajsa Frick om vardagen och den långa vägen tillbaka som väntar hennes far.

– Han gör framsteg varje dag och håller modet väl uppe. Men han måste ta det lugnt och det är något som han haft problem med hela livet. Han vill vara med men det han behöver just nu är att vila, säger den 44-åriga proffstränaren.

Hur är hans tillstånd för dagen och vad säger läkarna om framtiden?

– Han har svårt att komma ihåg ord och en del problem med att läsa och skriva. Men han tränar varje dag och det går helt klart framåt vilket är jättekul. Det är som att han fått börja om skolan i vuxen ålder.

– Men han är helt klart med i matchen och klar i huvudet och vi hoppas ju alla att han ska komma tillbaka så fort som möjligt, men just nu är det svårt att säga något om när. Det måste få ta den tid det tar. Men jag hoppas ju i alla fall att han kan vara tillbaka som tränare, men det är sånt som han måste få vara med och bestämma själv i ett senare skede.

Kajsa Frick hoppas att sin pappa Leif Witasp snart kommer tillbaka som travtränare.
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Kajsa Frick hoppas att sin pappa Leif Witasp snart kommer tillbaka som travtränare.

”Verkligen otroligt”

Sedan Leif Witasp blev sjuk har många hört av sig och undrat hur han mår och när han kan återvända till sin egen verksamhet.

Stödet från trav-Sverige är något som gjort Kajsa Frick överväldigad och tacksam.

– Det är verkligen otroligt och jag vill återigen passa på att tacka alla som stöttat oss och alla som på något sätt har hört av sig. Det är något som värmer oss alla i familjen. Jag har insett hur populär han är då folk från hela Sverige, ja till och med Norden hört av sig, det är helt galet, säger en mycket känslosam Kajsa Frick.

Under tisdagen fyllde Leif Witasp 70 år – något som naturligtvis firades.

– Det var främst vi inom familjen som uppvaktade honom men det kom även blomsterbud som gjorde att pappa skämdes lite grann. Han tänkte att varför ska det vara så stor uppståndelse kring honom, det är ju så han är. På Facebook var det helt galet. Hundratals kommentarer och otroligt många inom travet som ville gratulera. Här hemma blev det lite tårta och några andra som droppade in under dagen.

Hur ser det ut med Leifs träningsverksamhet nu och vad förväntar ni er framöver?

– För tillfället är det Katrin Frick som har huvudansvaret över hans hästar. Som jag tidigare nämnde hoppas vi ju att han ska komma tillbaka så snabbt det går men även där är det ju hans beslut och vi måste ha tålamod. Det viktigaste är att han blir bättre och bättre för varje dag. Men i nuläget kan varken vi eller läkarna säga något om hur långt tid det tar.

Galoppen på V75: ”Kändes riktigt jobbigt”

Kajsa Frick är 44 år och driver en egen tränarrörelse i Rättvik där 27 hästar ingår på träningslistan.

En av dessa är det sexåriga stoet Västerbo Jolene som under lördagen startade på V75 från Romme – som vanligt med tränaren själv i sulkyn.

Trots att hästen bara var streckad på två procent så svepte hon fältet och verkade gå mot en säker seger – men galopperade mycket snöpligt på upploppet.

En miss som sved ordentligt för Kajsa – men här skulle Leif Witasps ord få en lugnade effekt på sin dotter.

– Hon har ju gått rejält tidigare och i värmningen tyckte jag att hon verkligen kändes fin. Under loppet kändes hon kanonfin men så kom den där galoppen och just då var det riktigt jobbigt. Jag är säker på att vi hade vunnit annars. Men Leif hörde av sig till mig och sa åt mig att i stället tänka på vilken otroligt fin häst jag har och hur duktig hon var, vilket han har helt rätt i, avslutar Kajsa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN