Stjärnans chock: ”Är mycket besviken”

Fick läsa i tidningen om stjärnhästens flytt

Stjärnhästen Ecurie D. slutade sexa i Elitloppet.

Efter loppet avslöjade Travronden att ägarna flyttar hästen från Stall Hamre för att i stället tränas av Åke Svanstedt i USA.

– Det kom som en chock, jag är så klart mycket besviken, säger Frode Hamre till Trav365.

Örjan Kihlström vann Elitloppet med Daniel Redéns Don Fanucci Zet under söndagen.

Sexa i finalen slutade Ecurie D. med Ulf Ohlsson i sulkyn.

Strax efter finalens slut kom nyheten via Travronden att Ecurie D. lämnar den norske stjärntränaren Frode Hamre för att flyttas till Åke Svanstedt i USA.

– Det har varit en dröm allt sedan vi köpte Ecurie D. som treåring att tävla med honom i USA och ha honom i träning hos Åke Svanstedt. Vi känner Åke väl sedan tiden i Sverige och vi tror att han kommer att passa bra där, säger delägaren Marko Kreivi till Travronden.

”Är vår stallstjärna”

Beskedet om flytten kom överraskande för Frode Hamre.

– Jag blev väldigt överraskad och så klart mycket besviken. Jag läste i Travronden och ringde direkt min bror Atle som inte heller hade någon aning om detta. Efter det pratade jag med ägarna och de berättade att han skulle till Åke Svanstedt.

Vad kände du när du fick beskedet?

– Det kom som en chock naturligtvis. Ecurie D. är ju vår stallstjärna och jag tycker hästen har så mycket kvar att göra på skandinavisk mark med mycket pengar att tjäna. Men det är ägarnas beslut och de kan göra vad de vill förstås. Vi har alltid haft en god kommunikation och jag har flera andra hästar som de äger. Tidigare hade vi sagt att han kanske skulle till USA i vinter men att det kom nu var en nyhet för mig.

”Tog hårt på henne”

Flytten blir även tung för skötaren Tina Storetvedt som skött om Ecurie D. sedan hästen var två år.

– Jag hade hoppats han skulle fortsätta här och jag känner väldigt mycket för skötaren Tina Storetvedt som tagit hand om hästen sedan han var två år gammal, nu slutar hon som skötare. Det tog hårt på henne, säger Frode Hamre.

När försvinner Ecurie D. till USA och Åke Svanstedt?

– Jag vet faktiskt inte när det sker eller om han kommer göra ytterligare någon start i min regi. Förut talade vi om en start på finsk mark i juni men nu får vi se efter att jag pratat mer med ägarna.

Ecurie D. har tagit 15 segrar på 21 starter och sprungit in runt 3,5 miljoner kronor. I Elitloppsförsöket blev han tvåa bakom Gelati Cut.

Frode Hamre sammanfattar Elitloppet så här:

– Jag är besviken på resultatet men absolut inte på hästen. Ulf Ohlsson hade inte kunnat göra något mer utan han har inte marginalerna med sig, med ett annat löpningsförlopp kan han till och med vinna loppet. Han var bättre än någonsin i försöket men det blev för tufft med dödens igen i finalen. Han känns fräsch och fin i den gröna hagen, finns inget negativt.

Trav365 har sökt delägaren Marko Kreivi utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!