Trav

Tillbaka i Sverige: ”Han har fått en stämpel....”

Slängdes ur landet – nu satsar italienska tränaren på Sverige igen: ”Ändrat mycket...”

Av: 

Eric Flygare

Alessandro Gocciadoro.

Foto: Lars Jakobsson / TR Bild.

TRAV

Han friades av Svensk Travsports Överdomstol efter piskskandalen i Örebro.

Nu är italienske stjärntränare Alessandro Gocciadoro tillbaka med en filial i Sverige.

– Han har ett femtontal hästar här nu och det kommer två till inom kort, säger Jori Turja, vän till Gocciadoro, till Trav365.

Det har vid flera tillfällen stormat kring den italienska travtränaren Alessandro Gocciadoro i Sverige. En av de händelser som fått mest uppmärksamhet var när en nyanställd lärling hos Gocciadoro utdelade två stycken regelvidriga enhandsdrivningar mot hästen Zarina Bi under en värmning på Örebrotravet i fjol. Svensk Travsport dömde Gocciadoro, med hänvisning till tränaransvaret, till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom återkallades godkännandet för Gocciadoros svenska filial. Gocciadoro svarade dock med att överklaga beslutet till Svensk Travsports Överdomstol som i sin tur valde att frikänna tränaren från både kör- och anmälningsförbudet. Kort där på valde tränaren att återigen ansöka om ett nytt godkännande av filialverksamhet i Sverige - och fick godkänt.

– Det är ett glädjande besked. Jag pratade med Alessandro när vi tog emot godkännandet och han är väldigt glad, sa Alessandro Gocciadoros ombud Jesper Arvenberg till Trav365 i samband med beslutet i fjol.

Sedan dess har det varit relativt tyst från Stall Gocciadoro i Sverige och hans hästar har inte synts till i några startlistor - fram tills nu. På fredag har tränaren en häst till start på Solvalla och under lördagen har han ytterligare en häst till start på Bergsåker. Trav365 har varit i kontakt med travprofilen Jori Turja, vän till Gocciadoro, som berättar om den italienska tränarens filial i Sverige:

– Han har ett femtontal hästar här nu och det kommer två till inom kort. Han håller till på Sisyfos Gård. Han har ganska fina, intressanta hästar. Rikstotohästar. Det är en försteman som sköter allt just nu, men Alessandro själv siktar på att komma hit när storloppen kommer, under Elitloppshelgen bland annat.

En av anledningarna till att Gocciadoro väljer att komma till Sverige nu ska vara vissa förändringar som skett inom travet i Italien.

– De har ändrat mycket. Storloppen ligger på hösten istället. Han har så mycket hästar i den högsta klassen och han har ägare som tycker om att tävla i Skandinavien. Han gillar att vara i Sverige och det är fina pengar att köra om. Han har dessutom en dotter som bor i Finland, fortsätter Turja.

Lagt händelsen i Örebro bakom sig

Gällande piskskandalen på Örebrotravet i fjol säger Jori Turja att Alessandro Gocciadoro har lagt det hela bakom sig:

– Det var olyckligt allting och han kände inte till lärlingen som utförde drivningen. Han hade bara jobbat i stallet i 14 dagar. Han har lagt det där bakom sig och jag tror inte det har påverkat honom så mycket, det var kanske jobbigast för familjen med alla skriverier.

– Det finns alltid de som inte tycker om att han kommer hit, även högt uppsatta människor inom travet, men de kan inte påverka det. Det har blivit en följetong och tyvärr har han fått en stämpel. När det kommer till drivningar blir det alltid skriverier när det gäller Italien. Jag tycker franska drivningar är värre många gånger, men det talas det inte alls om på samma sätt. 

På lördag startar Gocciadoro sin obesegrade treåring, Cash Maker, på Bergsåker. Han möter bland annat den Robert Bergh-tränade snackhästen, Borups Victory, som delägs av Mats Sundin. Enligt Turja känner sig inte Gocciadoro och Cash Maker slagna på förhand.

– Det är en av de vassaste treåringarna han har. Den har aldrig förlorat och han har väldigt höga tankar om den. Den har gått 14 full väg, det är starka papper och trots att de möter Berghs häst som jag vet är bra så känner han sig inte slagen på förhand. Det blir en fin match.

Cash Maker startar i lopp 12 på Bergsåker efter lördagens V75-omgång. Hästen körs av Örjan Kihlström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter piskskandalen – slängs ut från Sverige

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav