Michael Carlsson

Tillhör eliten – han måste tippas på V75

Carlsson synar lopp för lopp på V75 från Vermo • Söndagen den 9 maj

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Milliondollarrhyme tippas i V75-7 liksom Alessandro Gocciadoro med Vernissage Grif.
Milliondollarrhyme tippas i V75-7 liksom Alessandro Gocciadoro med Vernissage Grif.

Mycket talar för att det blir storslam av Alessandro Gocciadoro som kan sopa rent när V75 avgörs på Vermo-banan i Helsingfors. 

Italienaren har glödheta chanser och kan även ta hem Finlandia-Ajo med Vernissage Grif.

Det finska storloppet lockar med 1,1 miljoner i förstapris och en direktplats till Elitloppet.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


V75-1

Alessandro Gocciadoro har bra chans att inleda omgången med sin topphäst Bepi Bi. En segermaskin som var trea i det italienska derbyt i fjol och som sedan vann både försök och final i Orsi Mangelli. Har inte startat sedan i november men skulle ha gjort årsdebut i början av april men blev då struken för feber. Inför den starten hade hästen gått ett jobb efter 1.13 i 1600 meter.

Gocciadoros hästar brukar inte behöva lopp i kroppen så räkna med att Bepi Bi är väl förberedd, även om det är Fyraåringseliten under elitloppshelgen som man siktar på härnäst. Motbudet är det finska stoet An-Dorra som även hon radar upp segrar. Hon var outstanding bland de treåriga stona i Finland förra året och vann bland annat Breeders Crown och Stokriteriet. Hon var även tvåa i Kriteriet bakom Timo Nurmos Sahara Jaeburn. Är väldigt startsnabb och flög till ledningen senast och vann ohotad. Från ledningen kan hon bjuda upp till kamp och rinna undan, om inte Bepi Bi är på topp direkt.

V75-2

Don Williams är en riktig långluffare som gillar stayerlopp över dryga tre varv. Faktum är att hästen har vunnit i sex av sina åtta senaste starter över tretusen meter och längre distanser. Senast visade han dessutom finfin form då han forcerades till ledningen från sina tillägg men fick press och tvingades släppa innan han återigen gick ut för att överta. Trots att han fick lägga flera speeder under vägen så tågade den starka åttaåringen bara undan till slut och vann lätt i imponerande stil. Trots tilläggen har han en toppchans att krossa konkurrenterna över den här långa distansen.

Marschall Match känner vi från V75 han bland annat besegrade en så bra häst som Gardner Shaw. Nu finns han i ny regi Pekka Korpi där han har gjort två starter och varit trea båda gångerna. Avslutade bra efter en sen lucka senast och närmar sig toppformen. Gillar långa lopp och kan utmana om segern. Vill man strecka en tredje häst så kan Jeppas Tarpon vara ett bud på startvolten. Han har gjort en start hos sin nya tränare i Finland och kan leda länge.

V75-3

Benedetto O.P. imponerade enormt när han hade stor uppvisning på Solvalla senast. Trots en tuff inledning i spåren pressade han sig till ledningen och varvade på 1.10. Trots det försvann hästen ifrån sina konkurrenter till en överlägsen seger. Den fyraårige hingsten har även imponerat vid sina tidigare segrar i Italien och har vunnit fem lopp av sex möjliga över medeldistans. Han öppnar bra bakom startbilen och lär trycka sig till ledningen tidigt är. Sedan torde det vara spel mot ett mål, speciellt som den värsta konkurrenten Callela Lincoln, som imponerat i fem raka segrar, har spår åtta bakom bilen. Benedetto O.P. känns kort och gott stenklar och är en given spik.

V75-4

Lissun Eerikki är obesegrad i år efter fyra starter och har vunnit med krafter kvar. Hästen har stabiliserat sig gentemot i fjol och senast var han helt överlägsen. Är inte så snabb från början men lär köras offensivt och kanske kan överta ledningen efter en bit. I så fall blir han svårslagen på nytt och femte raka kan vara ett faktum. Polara borde normalt sett ha en bra vinstchans i ett sådant här lopp men hästen har inte övertygat i sina två starter i år och frågetecken finns för formen. Tränaren Anti Tupamäki säger att hästen tränar förbättrat nu men att Polara inte är lika bra som förr när han exempelvis var med i Elitkampen på Solvalla. Öppet lopp det här om favoriten Lissun Eerikki sviker.

V75-5

Återigen en toppchans för Alessandro Gocciadoro som selar ut segermaskinen Aston Bar. Hästen är obesegrad hos italienaren och har vunnit elva lopp på lika många starter hos Gocciadoro. Totalt har hästen vunnit 15 lopp på 20 starter i karriären. Senast vann femåringen ett lopp på Enghien i Paris på ett övertygande sätt. Han öppnade då snabbt till ledningen och släppte därefter. Det var i mitten av mars och Aston Bar har därefter gått ett banjobb tillsammans med Vernissage Grif förra veckan efter 1.14 över 1600 meter.

Det är väldigt goda rapporter från stallet och hästen är som sagt snabb från början bakom startbilen. Mycket talar för att han får ledningen efter en bit och sedan blir han ytterst svårslagen. Jag pratade annars med Tuomas Korvenoja i veckan som har med BWT Caesar i det här loppet. Han berättade att hästen är riktigt bra för klassen oc travar bättre i svängarna numera efter behandling från en kiropraktor. Vann näst senast och höll starkt från dödens senast. Hästen är snabb från början och hans förhoppning var att ta ledningen och sedan släppa till Gocciadoro. Kan vinna om Aston Bar inte är på topp.

Korvenoja varnade även för en annan finsk häst i loppet, för de som vill gardera. Han sa att Main Stage har varit riktigt bra i två raka segrar och Korvenoja tycker att det är den hästen som är den främsta utmanare till Aston Bar. Måste även nämna den norske kriterievinnaren Ivan B.R. som gjorde debut i ny regi senast och vann direkt i årsdebuten från ledningen. Hästen lär säkert vara ytterligare förbättrad med loppet i kroppen och kan bli segerfarlig.

V75-6

Zap di Girifalco har tävlat framgångsrikt hos Björn Goop tidigare och bland annat vunnit V75 från ledningen. Nu gör den kapable hästen debut för Alessandro Gocciadoro som låter väldigt nöjd med honom. Zap di Girifalco har tränat 1.13 över 1600 meter och kommer väl förberedd direkt. Han är snabb ut bakom bilen och det är inte omöjligt att hästen håller ledningen från innerspåret. I så fall kan han bli svårslagen. Mas Champ var inte frisk näst senast men desto vassare gången efter då hästen var helt överlägsen. Han tävlade barfota runt om då vilket är ett stort plus för honom och det blir samma balans igen. Kan bli svår att stå emot i spurten. Skyfall Shine ståtar med hela nio raka segrar men möter nu klart tuffare motstånd och fick dessutom det sämsta utgångsläget med spår tolv. Stor risk att segerraden bryts nu, även om han inte är helt borta.

V75-7

En rosa biljett direkt till Elitloppet väntar på vinnaren i Finlandia-Ajo. Favorit i skrivande stund är Milliondollarrhyme och Fredrik B Larssons svarta blänkare har varit med i Elitloppet två år i rad och slutat fyra i finalerna båda gångerna. Hästen övertygade stort vid segern på 1.10,7 på Solvalla senast trots att han gick med punktering hela loppet. Fredde B berättade för mig i veckan att hästen känns klart bättre i år på alla vis gentemot i fjol, då han hade lite problem.

Han tror att Milliondollarrhyme kommer att göra ett nytt topplopp här vilket krävs om han ska ha med segerstriden att göra. En het kandidat givetvis. Mitt drag i loppet är hyperkapabla Vernissage Grif, (Gocciadoro igen!) som radade upp toppinsatser och segrar i fjol. Han har visat att han tillhör eliten och vann från dödens i årsdebuten i Milano. Senast i storloppet i finska Seinäjoki betedde sig dock hästen konstigt och galopperade bort sig redan innan startbilen släppt iväg fältet. Han är uppkallad efteråt utan at veterinären har hittat något fel på hästen. Förra veckan var han inne och gick ett vasst träningsjobb på Solvalla tillsammans med Örjan Kihlström i sulkyn. Vernissage Grif travade då 1.14 över 1600 meter med 1.12 sista varvet och Kihlström var mycket nöjd med honom. Sköter sig Vernissage Grif här kan det mycket väl bli uppvisning.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Tre bästa tipsen


9 Main Stage (V75-4)

Är obesegrad i år efter två starter och övertygade stort vid segern senast. Är mycket rejäl och kan utmana storfavoriten.


9 Run For Royalty (V75-6)

Har varit fin i två raka och spurtade vasst senast. Är helt bortglömd i nuläget men inte sämre än någon annan här.


3 Vernissage Grif (V75-7)

Jättekapabel flygmaskin. Vill Gocciadoro till Elitloppet med. Kan sänka alla felfri i Finlandia-Ajo.

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 7–2 (3–1)

V75-2: 14–11–3 (11–8)

V75-3: 5 Benedetto O.P. (8–3)

V75-4: 6–7–3–2–1 (5–4)

V75-5: 2–9–5–3 (8–1)

V75-6: 1–5–9–11–12 (2–3)

V75-7: 3–5–4–10–7 (1–9)

3000 rader/1500 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN