Travbanans stall rasade ihop: ”Man blir ledsen”

Snösmockan slog till med full kraft: ”Bara att riva”

Publicerad 2023-12-20

Taket på stallbyggnaden på Oviken travbana är totalförstört.

Ovikens stalltak har rasat in.

Detta på grund av stora mängder snö och hård vind.

– Vädrets makter rår man inte över, säger Anders Näs, styrelseledamot i Ovikens Travklubb och vaktmästare.

– Väldigt tråkigt, jag lider med dem som drabbas, fortsätter proffstränaren Malin Löfgren som tränar sina hästar på Oviken.

Jämtland har de senaste veckorna fått stora mängder snö som delvis lamslagit flera samhällen.

Men efter ett väderomslag med flera plusgrader så blev snön förrädisk och mycket besvärlig.

För Ovikens travbana, närmare bestämt dess stallbyggnad, fick den tunga snön för mycket kraft viket under tisdagsmorgonen ledde till att taket rasade in, något som både Sveriges Radio och facktidningen Travronden rapporterat om.

Lyckligtvis har ingen kommit till skada i raset.

Taket rasade: ”Stormat kraftigt”

Anders Näs är styrelseledamot i Ovikens Travklubb. Han arbetar också som vaktmästare på området och det är med en viss uppgivenhet i rösten han berättar om den förstörda byggnaden.

– Det är ett stall som är över 50 år gammalt och som klarat många vintrar. Men nu har det stormat kraftigt samtidigt som snön varit väldigt tung. Det har rasat av bara på en sida, säger han till Trav365.

Vilka skador har uppstått?

– Det är svårt att säga. Taket är förstört och också takstolarna. Sen får vi se, jag har inte riktigt koll på allt än. Men en sak är säker, vädrets makter rår man inte över.

”Helt klart man måste riva”

Anders Näs berättar vidare om vad som väntar för Ovikens travbana, eller Ovalla som den också kallas.

– Just nu kan vi inte göra någonting då vi måste vänta och förhandla med försäkringsbolaget. Men det är helt klart att man måste riva och göra om hela överdelen. Det kommer en skadereglerare under onsdagen hit för att titta på skadorna, fortsätter styrelseledamoten.

Hur påverkar det här banans framtid?

– Vi är en sommarbana och nästa gång vi har travtävlingar är på midsommardagen. Vi må försöka bygga upp det, men det ska vi klara av.

Taket rasade under tisdagsmorgonen in.

Tränaren: ”Oerhört tråkigt”

Proffstränaren Malin Löfgren, som för ett tiotal år sedan skördade enorma framgångar med stjärnhästen Sanity, tränar sina hästar på banan.

– Jag personligen har inte påverkats. Stallet fungerar numera enbart som utselningsstall. Jag tränar mycket på Ovalla och använder då det stallet. Men just den avdelning jag använder var den enda som klarade sig. Och det var tur för mig då jag har några vagnar där. Så jag har inte drabbats på nåt sätt. Men oerhört tråkigt så klart, säger hon och avslutar:

– Lider med dem som driver banan och drabbas, man blir ledsen. Väldigt tråkigt.

Ovallatravets stall kollapsade och taket rasade in.
Oviken, eller Ovallatravet, så som det ser ut under sommaren, den tid då tävlingar genomförs.

Följ ämnen i artikeln