Succétränaren dömd för dopningsbrott: ”Chock”

Tomas Malmqvist ska betala 20 000 kronor i böter • Brutit mot antidopningsreglementet: ”Vi vet inte”

Svenske proffstränaren Tomas Malmqvist har dömts för dopningsbrott.
Svenske proffstränaren Tomas Malmqvist har dömts för dopningsbrott.

Stjärntränaren Tomas Malmqvist har dömts till 20 000 kronor i böter för dopningsbrott.

Detta efter ett oanmält besök där flera otillåtna medel hittades.

– Jag hade ingen aning om de här flaskorna, säger 54-åringen till Trav365.

Malmqvist är solklar Sverigeetta i vinstligan för de svenska tränarna hittills i år med 6,4 miljoner inkört. I fjol hade han ett rekordår och körde in över 30 miljoner.

Den 9 november i fjol genomförde Svensk Travsport ett oannonserat besök hos Jägersrotränaren Tomas Malmqvist.

I samband med tillslaget påträffades fyra flaskor franskt blister, en flaska cederolja och dropputrustning, där de två förstnämnda vätskorna är förbjudna substanser och också otillåtna att inneha.

”Förbjudna preparat i hans verksamhet”

Enligt tisdagens beslut från Svensk Travsports disciplin- och ansvarsnämnd ska Malmqvist i utredningssamtal ha medgett att han inte har haft någon kännedom om de påträffade preparaten och utrustningen.

Trots sitt nekande döms Malmqvist till 20 000 kronor i böter för brott mot dopningsreglementet. Nämnden har i sin bedömning yttrat följande:

Tomas Malmqvist har i och för sig förnekat att han haft kännedom om att förbjudna preparat funnits i stallutrymmena. Han har dock inte förnekat att de förbjudna preparaten funnits i stallutrymmena. Nämnden har därför att utgå ifrån detta förhållande. Det ankommer på Tomas Malmqvist som tränare att förvissa sig om att det inte förekommer förbjudna preparat i hans verksamhet, skriver STAD i sin bedömning och avslutar:

En motsatt utgång skulle te sig helt orimlig då tränare skulle kunna förneka all kännedom om preparat och då frias, vilket inte kan ha varit Antidopningsreglementets mening. Tomas Malmqvist ska därför ådömas ett bötesstraff.”

Malmqvist: ”Dömd på förhand”

Under onsdagsförmiddagen berättar Malmqvist om händelsen, domen och framtiden.

– Jag hade ingen aning om de här flaskorna, inte heller min personal. De är från 2015 och 2017. Jag själv är mest i Frankrike och ingen av oss vet inte hur de hamnat där. Det kan komma grejer med utländska hästar eller så vet jag att det finns en polisanmälan från Jägersro för att det sprungit människor nattetid på banan, men det har inte ansvarsnämnden brytt sig om, vi vet helt enkelt inte, förklarar proffstränaren för Trav365.

Det strikta tränaransvaret vilar tungt på tränaren. Hur ser du på det i just ditt fall?

– Det är mitt ansvar, men det är svårt att hålla isär bitarna. Ingen av oss har sett de här flaskorna, sedan hittar någon de på två sekunder. Men jag vet att jag aldrig kan få rätt, man blir dömd på förhand. Jag tror de flesta tränare som drabbas av det här är ganska ovetandes. För min egen del kan jag inte alltid ha koll på alla hörn i Sverige när jag är mycket i Frankrike.

– Ta exempelvis fallet med Propulsion. Där gav först ST klartecken för att tävla, sedan dömde samma organ honom, där kan man se hur långt det strikta tränaransvaret går. Man har ingen chans.

Tomas Malmqvist påstår att han inte haft någon aning om hur flaskorna hamnat i hans stall.
Tomas Malmqvist påstår att han inte haft någon aning om hur flaskorna hamnat i hans stall.

”Ta mitt ansvar och gå vidare”

Tomas Malmqvist vill lägga händelsen bakom sig och blicka framåt.

– Det är lite av ett storm i ett vattenglas, ingen stor grej egentligen. Eller i och för sig är det allvarligt, men vi använder inte blister sedan flera år tillbaka i Sverige. De har gått igenom mina hästar och tagit mängder av prover och inte hittat någonting. Det här kom som en chock för oss, berättar Malmqvist och avslutar:

– Jag får någonstans bara ta mitt ansvar och gå vidare.

Tomas Malmqvists har för tillfället 70 hästar på sin träningslista.

Tomas Malmqvist har under flera år satsat hårt på sin filial i Frankrike, något som varit en succé.
Tomas Malmqvist har under flera år satsat hårt på sin filial i Frankrike, något som varit en succé.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN