Lekte hem SM-guldet: ”Var en magisk känsla”
Sofia Adolfsson om succén på Åby • Årets imponerande siffror • Arbetet som sjuksköterska: ”Jobbar nätter”
Uppdaterad 2024-10-13 | Publicerad 2024-09-30
Sofia Adolfsson tog SM-guld på Åby.
Det blev ett glädjevrål och stor eufori.
– Det var vår dag. Han var bara bäst, säger den 32-åriga sjuksköterskan från Örebro.
Det blev en formidabel uppvisning i det första SM-loppet på Åby i lördags.
Sofia Adolfsson och Dee Godfather, som gjorde debut i disciplinen Monté, var fullkomligt överlägsna i Montéryttar-SM.
Segern var efterlängtad och mycket välkommen. Förstapriset: 150 000 kronor.
– Det är alltid lite svårt. Man har ridit hästar där det går hur bra som helst och andra gånger inte alls, Det går aldrig att säga riktigt när de ska debutera i Monté. Jag åkte ner med en viss ovisshet. Funkar det så funkar det och då kändes det som att jag skulle ha en bra häst. Men att han skulle vara så bra, det trodde jag inte. Det var en magisk känsla hela vägen, säger hon till Trav365.
”Fick kramp i händerna”
Det blev en mycket enkel seger. Berätta om loppet!
– Han pullade hårt 1 200 meter kvar och jag försökte hålla tillbaka honom och se om han skulle lugna sig. Han tog i extremt hårt, fick liksom kramp i båda händerna. Sen kände jag bara att jag skulle hålla i tyglarna och jag slutade tänka på konkurrenterna, det gällde bara att trava. Att kunna vinna så utan att titta tillbaka, att bara åka med, det var en häftig känsla. Det är sällan man får göra det i vanliga lopp och särskilt i de här loppen.
”Fantastiskt bra”
Flera galopper på de betrodda underlättade.
– Jag hade ganska mycket kvar i mål. Han var jättebra. Jag vet inte vad de andra hade gjort men det hade nog blivit svårt att slå oss oavsett. Det var vår dag. Han var bara bäst.
Har du vunnit just det här loppet förr?
– Jag har vunnit Montéryttar-SM två gånger tidigare. 2017 vann jag även Monté-SM. Det var några år sen jag vann och det är inte lätt att vinna de här loppen.
Sofia Adolfsson är ingen duvunge i sammanhanget. För sju åtta år sedan dominerade hon montésporten, vann flest lopp och var bäst i Sverige.
Men det har också funnits motgångar. Bland annat skadade hon sig 2019 efter att ha fallit av en häst, men kom tillbaka.
32-åringen kombinerar sulky och sadel och tränar själv tre hästar.
Det är i just montén siffrorna är som allra bäst. Sofia har i år en segerprocent i disciplinen på 30.
– Jag tycker siffrorna varit fantastiskt bra. Jag har åkt på lite mindre tävlingar och ridit lite mindre lopp och hoppades att kvalitén skulle bli hög och det har blivit så. Tacksamt också med kunder som har hästar som levererar, fortsätter Sofia.
Sjukhus på natten – trav på dagen
Vid sidan av travyrket med att hjälpa människor på Universitetssjukhuset i Örebro.
– Jag jobbar som sjuksköterska och trivs bra med det och att kombinera med travet. Jag har fyra hästar och lite travtävlingar med det. Det känns som att det är en bra vardag där jag kan få kvalité på allting, både med jobb och mina hästar. Jag jobbar nätter, man vinner så mycket ledig dagtid. Med vinterhalvåret som kommer är det så mycket värt att hålla på med hästar dagtid, säger 32-åringen.
Hur ser du på framtiden?
– Min karriär i stort har varit enormt med vad man har fått uppleva och vad man har fått rida. Idoler jag har fått rida hästar åt. Jag är nöjd med det jag gjort, men framåt vill jag hålla den här nivån, rida hästar.
– Jag tycker fortfarande att det är enormt kul. Egentligen så känner jag att jag aldrig har varit bättre än vad jag är i dag, med själva loppridandet och bättre känsla än när jag var bäst i Sverige. Jag känner mig absolut inte slut.
”Större satsning från högt makt”
Till sist vill Sofia berätta om en del av vardagen som är svår att få ihop.
Ska det finnas en fungerande framtid inom montén bör förbundet Svensk Travsport, enligt Adolfsson, ta problemen på allvar.
– En tävlingsdag tar upp hela min provision, det gör det svårt att åka. Även om man är intresserad och tycker det är kul så måste man leva. Vi behöver ha in mer montéhästar och det är prispengar som styr. Det var mer satsningar på V86 förr, nu är det aldrig så längre. Det hade behövts en större satsning från högt makt. Det är svårt att 40 mil enkel för en resa med en häst. Det blir svårt att motivera att man ska betala för att rida, avslutar Adolfsson.
Totalt korades sju SM-vinnare på Åby i samband med V75.