Svante Båth: Man måste gambla lite

Så avgörs miljonloppet Svenskt Trav-Kriterium

Storloppet Svenskt Trav-Kriterium med miljoner i förstapris.

Då valde topptränaren Svante Båth att spela högt.

– Man måste gambla lite grann, säger han.

På söndag avgörs det klassiska och anrika årgångsloppet Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla. Vinnaren av loppet kammar hem två miljoner kronor, fyra miljoner kronor om man kvarstår i premiechansningen.

En som vet hur det känns att vinna Svenskt Trav-Kriterium är Solvallatränaren Svante Båth, han har vunnit det klassiska storloppet två gånger tidigare. År 2002 vann han med Malabar Circle Ås och 2016 vann han med Deimos Racing.

På söndag kan han vinna Svenskt Trav-Kriterium igen – den här gången med Bythebook.

”Hade säkert kunnat spetsa”

Bythebook vann sitt uttagningslopp till Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla för ett par veckor sedan, men tränare Svante Båth valde bakspår i form av spår nio bakom startbilen i finalen.

– Jag hade så klart gärna önskat ett bättre startspår, men vi hade att välja mellan spår sex och spår nio och då valde jag spår nio, säger Svante Båth och fortsätter:
– Jag tror att han hade kunnat tagit ledningen från spår sex för han är väldigt startsnabb, men över den aktuella distansen är jag rädd för att vi istället behöver spara soppan till slut. Vi får helt enkelt gambla lite.

”Kommer på bred front”

Bythebook är en segervan treåring som vunnit åtta av 13 lopp hittills i karriären och sprungit in knappt 2,5 miljoner kronor.

– Det är en tuff final på söndag och Aetos Kronos och Power är bra, Aetos Kronos har varit med hela vägen och Power har verkligen lyft sig på slutet. Det känns som de kommer på bred front och det är ett tufft lopp och ingen a piece of cake, men jag hoppas Bythebook kan ta många till slut.

Bythebook kommer i Svenskt Trav-Kriterium på söndag att tävla utan skor på alla fyra hovar.

– Så har han bara sprungit en gång tidigare och det var i E3-finalen på Eskilstuna den 29 juni då han slutade tvåa bakom Aetos Kronos, säger Svante Båth.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!