”Kommer alltid vara en extra känsla vid lopp”

Fick ta över V75-hästen – efter tragiska bortgången

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Jan Silvén blir betrodd på V75 med Ready to Roll

För en tid sedan gick travtränaren Rebecca Paulsson hastigt bort – endast 37 år gammal.

På lördag startar hennes häst Ready to Roll på V75.

Känslosamt för Jan Silvén, 38, som tog över hästen efter Rebeccas bortgång.

– Efter allting som varit och hänt kommer det alltid vara en extra känsla när jag startar med Ready to Roll, säger Jan Silvén.

Till vardags är han lärare för årskurs 1-3, på lördag byter Jan Silvén kateder mot sulky när han ska köra egentränade Ready to Roll på V75 i Mantorp.

Det kommer bli en känslosam dag för Färjestadtränaren, inte för att det inte hör till vanligheterna att Jan Silvén är hårt betrodd på V75 – utan bakgrunden till att han nu mera är tränare åt den femårige valacken Ready to Roll.

Tidigare var Jan Silvén bara kusk åt Ready to Roll, men i slutet på fjolåret avled hastigt den tidigare tränaren till hästen, Rebecca Paulsson, 37, i sitt hem i Högboda och då fick Jan Silvén ta över som tränare.

”Lättare för varje lopp”

Ready to Roll gjorde debut i Jan Silvéns regi och första starten sedan den tragiska bortgången den 24 januari i Örebro, och det blev seger direkt.

– Efter allting som varit och hänt kommer det alltid vara en extra känsla när jag startar med Ready to Roll, men nu är första starten avklarad och det kändes mer känslosamt inför just den starten. Jag vet inte vilka känslor jag skulle få om vi vinner på V75, men som sagt, det kommer vara ofrånkomligt att det kommer vara känsligt varje gång vi tävlar även om jag tror det kommer bli lättare och lättare för varje lopp, säger Jan Silvén.

Jan Silvén berättar att Ready to Roll kom i mycket bra skick.

– Han kom i superbra skick och Rebecca hade verkligen gjort ett jättejobb med honom, jag har bara försökt vårda honom och fortsätta på den linjen som Rebecca hade påbörjat.

Vad tyckte du om honom vid seger i årsdebuten senast?

– Han hade känts jättefin inför den starten i träning, samtidigt avslutade han fjolåret med två sämre insatser och därför hade jag inte så stora förhoppningar på honom men han var så fin som jag hade hoppats på. Han behövde inte gå max senast och vann väldigt enkelt.

”Jag är inte rädd”

Hur ser du på lördagens uppgift på V75?

– Det ser spännande ut framför allt, jag tycker det är ett väldigt jämnt lopp som jag ser på det och det är många med segerchans, och Ready to Roll är en av dom. Är han riktigt på topp tror jag han har segerchans oavsett löpningsförlopp, även från utvändigt ledaren.

Vad tror du om loppet?

– Det lutar väl åt att vi får positionen utvändigt ledaren, men det är ingenting som jag är rädd för, det gäller bara att vi tar oss dit så billigt som möjligt och det är nog det som det hänger på. Han är ingen raket från start och han måste få trava in sig och är man på honom så kan det bli galopp och han måste få bestämma själv. Utgångsläget blev nog bästa tänkbara för vår del av den anledningen och det är bara att hoppas att han öppnar så snabbt som möjligt från start.

Hur har han känts i träning efter senaste segerloppet?

– Han känns jättefin, kanske till och med ännu bättre än inför årsdebuten och jag hoppas så klart att han gått framåt med ett lopp i kroppen. Det är annars en häst som inte tar ut sig mer än vad han behöver i träning utan det blir en helt annan häst i lopp och han vet när det gäller och när det är lek. Smidigheten och pulsen, den är så bra som jag vill att det ska vara.

”Skulle stå högst upp”

Vad skulle en V75-seger betyda för dig?

– Känslomässigt vet jag inte, men segern i sig skulle stå högst upp. Jag har ju vunnit med J.S.Apollo men då var jag bara kusk, och även om det är Rebecca som gjort det mesta av jobbet så skulle det här slå mycket högre, säger Jan Silvén.

Ready to Roll startar i V75-2, från spår tio och loppet beräknas starta 16.42 under lördagen

LÄS MER INFÖR V75:

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Mantorp