Mejla

Michael Carlsson

Har radat segrarna – jag spikar hästen i dag

Carlsson synar GS75-omgången – lopp för lopp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR BILD
Payet D.E. en av två spikar av experten till söndagens GS75.

Payet D.E. har gjort succé hos sin nya tränare Sybille Tinter och radat upp segrarna.

Trots att det är tuffare emot i dag tror jag att framgångarna fortsätter.

Spikar även Arnie Express på GS75 som har toppchans att leda runt om – precis som i senaste starten.

Eftermiddagens Grand Slam 75 avgörs på Solvalla och spikarna hittar vi i slutet av miljonspelet. Om vi börjar baklänges så måste man berömma Rommetränaren Sybille Tinter. Hon gör det jättebra med sitt lilla material (tio hästar i träning) och har de senaste åren haft en segerprocent på 24 respektive 39 procent. I juli förra året fick hon in Payet D.E. i träning som kom från Tyskland. Efter galopp i den första starten har det sedan gått som på räls. Payet D.E. har tagit sju segrar och fyra andraplatser på 15 starter i sin nya regi och vann V75 i suverän stil under Nyårsaftonen på Axevalla. ”Det har varit en fantastisk saga”, sammanfattade Sybille Tinter hästens utveckling hos henne under det här allvaret. Hon berättade även att Payet D.E. känns fortsatt som han ska i jobben men är inget träningslejon utan springer och är rullig i travet och bara leker såväl i träningen som i värmningen inför loppen. Men när det väl blir tävling tar sig hästen samman och han visade fortsatt toppform vid segern senast. Då blåste han runt konkurrenterna i spåren under slutvarvet i Örebro. Gången innan höll han strålande från dödens i V86 på Solvalla.

Nu står Payet D.E. lite hårdare inne rent penningmässigt och möter tuffare konkurrenter än tidigare. Han har tjänat mycket pengar och kommit snabbt upp i klasserna. Men trots det tror jag att han reder ut det här och krossar samtliga igen över den långa distansen.

För de som vill gardera vurmar jag främst för Young da Vici och Je T’aime Explosiv. Den sistnämnde gjorde comeback senast efter ett långt uppehåll och var positiv som trea. Ska nu ha gått framåt med loppet i kroppen och kan vara segerfarlig trots läget.

Tror det är toppchans

Arnie Express har liknande förutsättningar som han hade vid segern på Solvalla förra veckan. Från innerspåret över kort distans höll han ledningen i en 1.10-öppning och fortsatte i ett hårt tempo. Arnie Express höll undan säkert på en fin tid och visade toppform. Nu är det återigen innerspår över kort distans och taktiken är given för Erik Adielsson bakom den startsnabba hästen. Jag tror att det är toppchans till en repris på spets och slut.

Jag vill dock lyfta fram för de som vill gardera att ett av de främsta motbuden, Okashi Cheri, ska tävla med jänkarvagn den här gången. Det var ett år sedan senast och med en bra resa kan hästen utmana favoriten och bli segerfarlig.

Hett bud

Grand Slam 75 inleds med ett stolopp där jag streckar fem av sju hästar. Favoriten Bear Victory rundade till seger på Solvalla senast och vann efter att undflyende Viola Grif galopperat med segern klar i utgången av slutkurvan. Digital Track var blek senast men har varit bra innan dess och måste ses som ett hett bud här normalt sett.

Body Contact är mitt drag i GS75-2 och hästen står lite på tur för en seger. Hon har gjort flera bra prestationer en längre tid från dåliga utgångslägen och näst senast satt hon fast med gott om krafter kvar. Björn Goop kryssade sig fram över upploppet och Body Contact fick inte chansen förrän det var för sent. Nu är det fjärdespår i voltstart vilket är lurigt och det är galopprisk. Men felfri borde Body Contact ta sin första seger i karriären i ett sådant här lopp. Annars är det här loppet öppet och kräver en hel del streck.

GS75-3 är ett montélopp och det är framförallt två hästar som sticker ut och höjer sig lite över de andra. Ville Turf är en berättigad favorit och hästen har imponerat i två raka segrar i monté för Anna Ekholm. Victory Graphic jagar också tredje raka segern men har ett sämre läge och möter lite tuffare motstånd än tidigare.

Jag plockar även med en tredje häst som jag vill varna för och det är Lamona Håleryd som kommer från seger bakom sulky och nu gör en intressant debut i monté. Formen sitter där i alla fall.

Kan mycket väl runda samtliga

Den finska gästen Crazeman är favorit i den fjärde avdelningen och Pekka Korpis häst gör nu första starten på svensk mark. Hästen har vunnit två lopp i Helsingfors i vinter och var senast tvåa från rygg på ledaren på Vermo. Nu har han ett stängt läge med spår åtta vilket kan vara lite svårbedömt. Min vinnare är Bottnas Gouverneur som har övertygat i två raka segrar för Clas Sjöström. Trots det sämsta utgångsläget kan han mycket väl runda samtliga igen. Svante Båth ligger lite lågt med hårt betrodda Mellby Highball som avslutade fjolåret med seger. Skrällvarningen är Nesta Bob som har galopperat bort sig tre gånger i rad men fart finns för att blanda sig i striden i den här klassen.

Plan B. är favorit i den femte avdelningen och hästen har fått en träningsperiod efter den senaste starten. Ska troligen tävla i jänkarvagn för första gången vilket är intressant. Andrahandaren Enjoy’s Jagger som var tvåa bakom en bra häst i Galileo Am.

Skrällvarningen är B.G. Pastor Jonte som har gjort flera bra lopp på slutet och visat en stigande formkurva. Han spurtade bra till andraplatsen senast och det känns som att hästen kan vinna när som helst.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–4–1–7–3 (5–6)

GS75-2: 4–3–5–9–10 (11–6)

GS75-3: 4–12–11 (10–9)

GS75-4: 13–8–4–6 (7–2)

GS75-5: 6–5–2–10 (3–9)

GS75-6: 1 Arnie Express (2–6)

GS75-7: 9 Payet D.E. (11–1)

Systemet är på 1200 rader / kronor.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar

Solvalla