Har två raka plumpar – men jag spikar på V75

Nicklassons tipsetta, skrällar och motbud till V75 på Solvalla, söndagen den 31 maj

Av: Per Nicklasson

Publicerad:
Anders Eriksson spikas tillsammans med Åke Lindbloms Chapuy på V75
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Anders Eriksson spikas tillsammans med Åke Lindbloms Chapuy på V75

Här är Sportbladets V75-tips till söndagens omgång på Solvalla, den 31 maj.

Sportbladets expert Per Nicklasson guidar dig – lopp för lopp.

Via ett samarbete mellan Sportbladet och Travklubben.se kan du ta rygg på Sportbladets experters V75-system på ATG Tillsammans. Följ länkarna nedan.

Spelstopp 15.00

TV12 18.00

TV4 14.00

ATG Live 13.30


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


V75–1

Loppet

Elitkampen, det traditionstyngda kallblodsloppet, kan bli den bästa upplagan i mannanminne. I alla fall den mest sevärda. Det känns oerhört ovisst.

Tipsettan

Det är alltid enkelt att motivera Månprinsen A.M. som tipsetta – han är ju år efter år den som är bäst och finast. Därmed inte sagt att han är så mycket bättre än de andra att han är den givna favoriten här. Det är han kanske inte, från bakspår över sprinterdistans. Men blir det passande kört är han eventuellt starkast till slut.

Motbuden

Lome Brage är en raket från start. Når han spets inann första sväng kan det hålla hela vägen. Odd Herakles vann från ledningen senast. Men var slagen av Roli Eld, som körts fram i dödens varvet kvar, när denne snubblade sig i galopp. Från ett bättre spår hade Roli Eld kunnat vara en tänkbar tipsetta. Från Finland kommer Polara och Josveis. Den senare drog längsta strået i genrepet hemma i Finland då han kontrade ut Polara sista biten från spets.

Skrällbudet

Åsrud Vilja lekte sig runt banan i enkelt gäng i Gävle senast. Bra bakom Månprinsen gången före.

Spetsbudet

Trots spåret är Lome Brage spetsfavorit. Men Polara, Odd Herakles och Josveis kan också öppna.

! Statistik­vinnaren

Månprinsen A.M.

Vår rankning

10 Månprinsen A.M.

  8 Lome Brage

  4 Odd Herakles

  7 Roli Eld

  3 Polara

  9 Åsrud Vilja

  6 Josveis

  5 Tangen Haap

  2 Vixus

  1 Pydin

V75–2

Loppet

Öppet i V75-1, öppet i V75-2.

Tipsettan

Det är väl dags för Tonique att få sitt stora erkännande. Hon har börjat året strålande och tedjeplatsen i Drottningens Pokal senast var ytterligare ett kvitto på att hon är bland de bästa i kullen. Hon kan öppna men är precis lika bra bakifrån.

Motbuden

Gina Mearas ska gå barfota den här gången, Insatsen senast, då hon gick starkt in i mål i samma lopp som Dontlooseallmoney, skvallrade om kommande toppform. Bakspår nu, men det är ett intressant läge i rygg på två startsnabba hästar. Dontlooseallmoney blir svårpasserad ifall hon håller ledningen. Southwind Queen var dunderfin senast. För henne liksom Aura S.L. blir det första mötet med meriterade kullkamrater. Hanterar man äldre motståndare på V75 bör man kunna räcka en bit mot årgångskamraterna.

Skrällbudet

Det får bli Amelie Grif. Fräschare den här gången?

Spetsbudet

Dontlooseallmoney är intresserad av att hålla ledningen och kan bli svår att ta en längd på. Men det saknas verkligen inte utmanare. Sashay My Way, Amelie Grif, Ghostintheshell, Tonique och Southwind Queen är alla kandidater, beroende på hur deras kuskar resonerar.

! Statistik­vinnaren

Aura S.L.

Vår rankning

  6 Tonique

  9 Gina Mearas

  1 Dontlooseallmoney

  7 Southwind Queen

  2 Sashay My ay

  3 Aura S.L.

  4 Amelie Grif

  5 Ghostintheshell

10 Golden Tricks

  8 Dior Ima

V75–3

Loppet

Ett fantastiskt fint lopp. Om det är öppet? Ja, frågar ni oss så svarar vi: Det kan ni vara lugna för att det är!

Tipsettan

Ska man gardera en häst som startat nio gånger, vunnit nio gånger och inte tycks ha några problem att plocka fram det som krävs för att vinna – och dessutom alltid ser ut att ha en växel till om det skulle behövas ? Ja, när den hästen har åttondespår över sprinterdistans mot idel topphästar känns det motiverat. Även om den hästen heter Ecurie D. och är den kanske mest talangfulla fyraåringen i världen.

Motbuden

Admiral As fick dålig utdelning i Kungapokalen men visade i såväl försöket som finalen enorma resurser. Osterc provar att leda runt om. Aramis Bar gjorde ett jättelopp mot Hail Mary senast. Click Bait var en ”vanlig” häst från början men har steg för steg närmat sigde allra bästa fyraåringarna i landet. Han startsnabbhet är en stor bonus för honom här. Acciaio har dåligt spår. Men en bra häst. Debut i ny regi.

Skrällbudet

Livinonthedash är svårbedömd efter galoppen i Sverigedebuten. Men vi tog till oss honom, han är fin.

Spetsbudet

Osterc höll ut Click Bait senast, men känslan är att det finns en växel till i Click Bait från start. Det är helt öppet vem av de här två som tar ledningen.

! Statistik­vinnaren

Ecurie D.

Vår rankning

  8 Ecurie D.

  4 Admiral As

  1 Osterc

  2 Aramis Bar

  3 Click Bait

  9 Livinonthedash

  7 Acciaio

10 Ultion Face

  5 Ubiquarian Face

  6 Zola Key

V75–4

Loppet

En miljon kronor till vinnaren i Treåringseliten. Den här gången får väl Hell Bent For Am inte hållas som han vill i spets?

Tipsettan

Hell Bent For Am har verkligen glänst från spets i två starter i Sverige. Men han har inte behövt tävla ännu. Vi hoppas att någon bjuder upp till kamp nu. Om det kommer indikationer från konurrenterna om att de vill släppa är Hell Bent For Am ett spikförslag.

Motbuden

Balsamine Font såg fin ut när han avgjorde lätt senast. Philosopher imponerade senast.

Skrällbudet

Vi gillar Natorp Bo. Snabb ut, bra bakifrån också.

Spetsbudet

Kommer Hell Bent For Am lika ledigt till ledningen som han gjort i föregående två Sverigestarter, eller vill exempelvis en sådan som Philosopher svara? Kan han?

! Statistik­vinnaren

Hell Bent For Am.

Vår rankning

  4 Hell Bent For Am

  3 Balsamine Font

  1 Philosopher

  6 Natorp Bo

  5 Kuyt F.Boko

  2 Bolero Gar

10 Bubble Effe

  7 Billions

11 Florist

  9 A Good Point

  8 Finland

12 Kate Baldwin


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


V75–5

Loppet

Att vi bara har hittat en spik i omgången gör att vi får pruta i övriga lopp i en mycket svår V75-omgång. Det är hursomhelst här, i V75-5, vi har vår spik.

Tipsettan

Vi tar inte så hårt på Chapuys två raka plumpar. Nu har han samma spår som han hade i årsdebuten, då han tog ledningen och var så fin vid enkel seger. Vi hoppas på en repris.

Motbuden

Harley har övertygat på slutet. Galopp senast men är travsäker. Omformen består är det inte omöjligt att han är så bra att han kan segerstrida på allvar till och med från dödens. Tabasco C.D. är ett måstestreck om man har råd att gardera.

Skrällbudet

Lady Zappa om hon lcykas hitta en fin posiition.

Spetsbudet

Carisma Sisu och Emmlyou är startsnabba men vi tror att de varken kan eller vill svara ut Chapuy första biten.

! Statistik­vinnaren

Anita Roc.

Vår rankning

  4 Chapuy

  5 Harley

  9 Tabasco C.D.

12 Anita Roc

  3 Arapaho Ghostdance

  2 Emmylou

  6 Lady Zappa

  7 Veleno d’Amore

  1 Carisma Sisu

10 Give Me Ten

11 Bag’s Simoni

  8 Show Time

V75–6, DD-1

Loppet

Det är när man ska ranka det här elitloppsförsöket, utifrån de förutsättningarna som blev., som man inser hur otroligt jämn det här årets upplaga är. Det är inte det bästa Elitloppet någonsin, men det kan vara det mest ovissa.

Tipsettan

Spårlottningen sändes i TV. Dom kunde ha förlängt sändningen och visat när vi lottade ranken till det här loppet. Nej, vi gjorde ju inte. det, lottade alltså Men valet av Missle Hill är lika svårmotiverat som det hade varit att motivera någon annan tipsetta, eller omvänt motivera varför vissa hästar har hamnat så långt ner i ranken som dom har gjort. Hade Missle Hill inte haft Disco Volante innanför sig hade det varit mycket enklare att argumentera för Missle Hill: då hade vi kunna tro på spets och slut. Nu får vi se om han kan spurta ner allt istället? Tipsetta blir han för att han kanske ändå har lite bättre segerchans än de övriga. Typ 13 procents chans…

Motbuden

Earl Simon kommer från en imponerande seger hemma i Frankrike. Det finns inga frågetecken kring formen. Däremot kring att det för ekipaget blir det första försöket i Sverige, mycket nytt. Och på det alltså ett uselt åttondespår. Men är det någon som kan klara av det så nog Erl Simon. Även om det bara blev en femteplats för Looking Superb i Paralympiatravet på Åby för en månad sedan så var det ändå på något sätt han som var hästen med stort H. Det loppet blev ett renodlat taktiklopp. Det borde inte det här behöva bli. Looking Superb kommer nog att flyga ute i banan sista biten. Så får vi se om det räcker.

Skrällbudet

Vi har bra känsla för Milliondollarrhyme. Rensar lite?

Spetsbudet

Tre startraketer på spåren 3-5. I kraft av spåret är det Disco Volante som är spetsfavoriten.

! Statistik­vinnaren

Missle Hill.

Vår rankning

  4 Missle Hill

  8 Earl Simon

  7 Looking Superb

  6 Milliondollarhyme

  1 Vivid Wise As

  3 Disco Volante

  2 Sorbet

  5 Chief Orlando

V75–7, DD-2

Loppet

Ur vårt (åskådarens) perspektiv blev lottningen tlll det här försöket perfekt. Det här kommer knappast att bli ett taktiklopp där ledaren får bestämma.

Tipsettan

Han har inte startat sedan Prix d’Amerique den 26 januari. Därtill fick han det sämsta startspåret. Så stark är vår tilltro till Propulsion att han ändå får tipset. Han är inne på sista versen på sin tävllingskarriär och har inget kvar att bevisa. Hade han inte varit tipptopp i träningen hade han aldrig gått ut här. Det är därför vi kan unna oss att tro på honom trots allt som talar emot.

Motbuden

Attraversiamo ser, som den undantagshäst han är, inte ut att få några problem med den, för så många hästar, svåra övergången från att tävla i årgångsloppen till att mäta sig med världseliten. Får han bara en vettig ryggresa i ett vettigt tempo (och båda de sakerna ser ut att kunna infrias) är det bra segerchans. Speciellt om Propulsion kommer bort. Tae Kwon Deo är precis som Attraverisamo bara fem år. Men han kan vara den hästen i hela Elitloppet som har störst utvecklingspotential. Efter en mycket stark säsongsinledning ser vi honom som en av som har en reell chans att vinna inte bara försöket, utan så småningom även finalen av Elitloppet. För Elian Web var nog spårlottningen kanske viktigare än för någon annan häst i loppet. Nu fick han innerspår, tar ledningen. Han älskar den ppsitionen och släpper högst ogärna någon förbi sig. Cokstile var urstark senast. Beroende var på de andra hästarna hamnar ser vi det inte som någon omöjlighet att kan han hävda sig på allvar från dödens även här.

Skrällbudet

Billie de Montfort från sitt fina spår.

Spetsbudet

Elian Web håller ledningen och är inte det minsta sugen på att släppa till någon.

! Statistik­vinnaren

Attraversiamo.

Vår rankning

  8 Propulsion

  4 Attraversiamo

  3 Tae Kwon Deo

  1 Elian Web

  5 Cokstile

  2 Billie de Montfort

  6 Racing Mange

  7 Makethemark


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Per Nicklassons V75-tips:

Bästa spelet

Vi har inte Roli Eld (V75-1) rankad etta (spåret är lite väl dåligt), men om det är så att han blir underskattad testar vi ett vinnarspel.  Åtta gånger?

Spiken

Vid sidan om Chapuy (V75-5) som är den vi spikar, ligger det närmast till hand att spika Ecurie D. (V75-3) och/eller Hell Bent For Am (V75-4).

Tänk på att …

Pydin (V75-1) är anmäld barfota. Det blir i så fall första gången i karriären. Vi tror att det krävs mer för seger, men finner det i alla fall värt att notera.

Propulsion (V75-7) har haft åttondespår bakom bilen två gånger tidigare. Ingen av gångerna har han vunnit.

Tränarligan

1) Robert Bergh12 segrar

2) Conrad Lugauer8

3) Peter Untersteiner7

4) Daniel Redén7

5) Jörgen Westholm7

Stora systemet

Avd 1:10–8–4–7–3–9–6 (5–2)

Avd 2:6–9–1–7 (2–3)

Avd 3:8–4–1–2 (3–9)

Avd 4:4–3–1 (6–5)

Avd 5:4 Chapuy (5–9)

Avd 6:4–8–7–6 (1–3)

Avd 7:8–4–3 (1–5)

4 032 rader/2 016 kr

Lilla systemet

Avd 1:10–8–4–7 (3–9)

Avd 2:6–9–1–7 (2–3)

Avd 3:8–4–1–2 (3–9)

Avd 4:4 Hell Bent For Am (3–1)

Avd 5:4 Chapuy (5–9)

Avd 6:4–8–7–6 (1–3)

Avd 7:8 Propulsion (4–3)

256 rader/128 kr

Chanssystemet

Avd 1:10–7 (8–4)

Avd 2:6 Tonique (9–1)

Avd 3:8–4–1–2 –3–9 (7–10)

Avd 4:4–3–1–6–5 (2–10)

Avd 5:4 Chapuy (5–9)

Avd 6:4–8–7–6 (1–3)

Avd 7:8–4–3–1–5–2 (6–7)

1 440 rader/720 kr

DD-systemet

DD-1:4–8–7–6

DD-2:8 Propulsion

4 rader

Publicerad: