Diskas efter elva veckor – förlorar 465 000 kr

Vainqueur R.P. fråntas segern på Vincennes

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-04-02

Vainqueur R.P. fråntas segern på Vincennes

Vainqueur R.P. vann travlopp på Vincennes – men franska travförbundet frös inne prispengarna på 465 000 kronor.

Nu, elva veckor senare, fråntas Vainqueur R.P. segern.

– Det här är inte enkelt att bli klok på, säger norske topptränaren Frode Hamre.

Det var den 12 januari tidigare i år som den norske topphästen Vainqueur R.P. vann Prix de Croix på Vinncennes i Frankrike.

Det franska travförbundet frös dock utbetalningen av förstapriset på 465 000 kronor.

Anledningen: en utredning pågick om hästen startade med fel tränare.

Nu, elva veckor senare, är utredningen klar och Vainqueur R.P. diskvalificeras och fråntas därmed segern. Det skriver tgn.no.

Samtidigt åläggs Frode Hamre och Jean-Michel Bazire med böter, på 4000 euro samt 8000 euro.

”Mer än vad jag kan förstå”

Utredningen gjorde gällande om Vainqueur R.P. startade med fel tränare under sitt segerlopp. Vid segerloppet stod norske topptränaren Frode Hamre som tränare till Vainqueur R.P. och kördes i det aktuella loppet av Eric Raffin. Men reaktioner väcktes på Vincennes då Vainqueur R.P. stått uppstallad på Jean-Michel Bazires borg i Grosbois, samtidigt som han tävlade i utrustning tillhörande den franske stjärntränaren i det aktuella loppet.

– Det här är inte enkelt att bli klok på. För flera veckor sedan fick vi beskedet att allt var okej och att ägarna fått sin utbetalning för segern. Nu kom ett brev om att hästen är diskad, säger Frode Hamre till tgn.no.
Det franska travförbundet menar att Jean-Michel Bazire varit hästens egentliga tränare. Bazire körde i det aktuella loppet en annan häst.

– Hästen stod fysiskt hos Bazire, men det är Kirsi Manninen, anställd hos Bazire, som vi anlitat för att ta hand om honom. Att det franska travförbundet kan säga att det är Bazire som varit ansvarig för hästens träning är mer än vad jag kan förstå, säger Frode Hamre.

Följ ämnen i artikeln