Persson: ”Han var riktigt illa däran”

Förberedde avsked för Järvsöfaks – fyra år senare firar han 25 år: ”Repade sig”

Publicerad 2019-06-14

Jan-Olov Persson och Järvsöfaks träffade fansen i februari i år.

För fyra år sedan såg Jan-Olov Persson slutet för sin ikonhäst Järvsöfaks.

Han hade valt en begravningsplats – och köpt en gravsten.

Nu har fenomenet rest sig – igen.

– Han var riktigt illa däran, säger Jan-Olov Persson om stjärnan som snart fyller 25 år.

Han är tidernas bästa kallblod genom tiderna och söndagen den 23 juni fyller Järvsöfaks 25 år.

För fyra år sedan såg det dock mörkt ut för ikonhästen Järvsöfaks.

Tränaren och ägaren Jan-Olov Persson förberedde sig för slutet för hästen. Han valde ut en begravningsplats och köpte en gravsten.

– Han var riktigt illa däran och det såg inte ljust ut för hästen då, men som den kämpe han är så repade han sig och i dag mår han bra här hemma på gården. Han är pigg och äter som han ska. Det har varit en del problem med höften och tänderna, men på det stora hela mår han fint, säger Jan-Olov Persson.

”Det har varit en dröm”

När man ber Jan-Olov Persson att berätta om höjdpunkterna med Järvsöfaks är det svårt – det är så många att välja mellan.

– Det är svårt att veta var man ska börja. Det har varit en dröm att få vara med om att ha en sån här häst. Jag hade ju Svinten som var väldigt framgångsrik, men Järvsöfaks var ju något alldeles utöver det vanliga.

Är det något ögonblick som ligger dig lite extra varmt om hjärtat?

– Det är svårt att välja ut något specifikt, men jag vill ändå nämna landskampen på Östersundstravet 1999, när vi vann över Bork Rigel. Han besegrade den norske giganten som femåring. Det är något jag aldrig glömmer.

Drog in 21 miljoner

Att hästen betyder mycket för 59-åringen går inte att ta miste på. Det är inte konstigt med tanke på vilka meriter ”Faksen” har.

Han startade 234 gånger och vann i 201 av dessa. Under sin karriär sprang kallblodsfantomen in makalösa 21 288 570 kronor. Lägg till att man vann Elitkampen fem år i rad samt satte ett klassiskt världsrekord på Gävletravet 2005 på 1,17,9 över 1 640 meter autostart. Ett rekord som står sig än i dag.

– Han var bara bäst. Det bevisade han flera gånger. Jag drömde om att få ha världens bästa kallblod och den drömmen slog ju in.

Stipendium delas ut

Fredagen den 21 juni är det midsommar på Hagmyren. Banan har V64-tävlingar, tivoli och så ska Järvsöfaks stipendium delas ut.

– Det är en trevlig dag som är en tradition här på Hagmyren. Den 30 juni är en annan spännande tävlingsdag då det är bara kallblod som ska tävla. Då kommer dessutom ”Faksen” själv finnas på plats. Då finns chansen för alla som är på plats att återigen se honom på Hagmyrens bana, avslutar Jan-Olov Persson.


ANDREAS ÖRTENGREN, TRAV365

Följ ämnen i artikeln