V75

Tränaren: ”Vi saknar en stor seger i år”

Kan efterlängtade triumfen komma i helgen? • Zukanovic om hästarna: ”En glänsputte”

Av: 

Sportbladet.se

TRAV

En finalist, en outsider och en glänsande Travolta Treb.

Av sina tre V75-hästar tror Admir Zukanovic mest på den sistnämnda.

Den italienska valacken har två raka segrar bakom sig inför lördagens start i Eskilstuna.

– Det är en glänsputte som har ett skönt gung i steget, säger stall Dencos tränare.

Travolta Treb (V75-4) tog imponerande 13 segrar under den föregående säsongen nere vid medelhavet, men några större summor har han ännu inte sprungit in.

– Jag vet inte vilket motstånd han har mött tidigare och han har inte gått några märkvärdiga tider. Men under det halvår som han har varit i Sverige har han utvecklats ganska mycket, berättar Admir Zukanovic.

Den femåriga valacken har acklimatiserat sig väl och gjort sig hemmastadd på stall Dencos gård.

– Det är en görsnäll häst som älskar sin hagkompis, Insert Ecus, och han är jättemysig att köra. Det är en glänsputte som har ett skönt gung i steget och även om det inte syns, märks det när man sitter bakom att det är en häst som lägger mycket mark under sig.

Travolta Treb har hittills tagit fyra segrar på nio försök sedan han kom till Norden. På lördag väntar start på Sundbyholmstravet och precis som senast från sjundespår bakom startbilen.

– Han är så pass startsnabb att han är med i spetsstriden ändå, det visade han ju sist, meddelar en segerviss tränare.

– Det är en häst som har ganska bra hårdhet och lite pengar för sin klass. Blir det inte helt tokigt tror jag definitivt att han kan räcka till seger.

Nygammal proffstränare

I år firar Admir Zukanovic fem år hos Stall Denco. Men det var först förra året som han blev proffstränare på nytt. Sedan dess har det hunnit bli totalt 95 segrar och över åtta miljoner kronor i inkörda pengar.

Fjolårets största seger kom i E3-finalen med Donatello Sisu vars prischeck på en miljon kronor gav ordentligt klirr i kassan. I år har det blivit färre segrar men nästan dubbelt så många andraplatser.

– Vi saknar en stor seger i år, tar vi bort den miljonen ligger vi hyggligt på det. Vi har också haft lite stolpe ut och många målfoton som gått åt fel håll, förklarar Åbytränaren.

”En outsider”

Det här gestaltas i Valentino Strix (V75-1) uppradande av andra- och tredjeplatser sedan slutet på juli.

– Han har gjort det bra men från dåliga lägen och då blir det så att han ser ut som en ickevinnare. Men hans senaste prestation som tvåa var jättebra. Han fick ett fint lopp och spurtade bra när luckan kom. En kanoninsats, säger Admir Zukanovic som följt den sexåriga hingsten sedan han kom till gården som ettåring.

– Jag tror att formen är väldigt god. Han är pigg och glad, och utstrålar mer geist här hemma i körningen och i hagen. Enligt skötaren är han är väldigt busig för dagen.

Men lördagens femtespår innebär att det inte finns fog för att rycka skorna, enligt tränaren. Därför kommer hästen precis som senast att gå med lätta skor av plast.

– Han kommer ju tyvärr att tappa från start och tappar man 20 meter före start så är man lika långt bakom i mål. Förutsättningarna är inte på vår sida så är han trea eller fyra från det läget är jag jättenöjd, säger tränaren och förtydligar:

– Han är alla dagar i veckan bättre än vad papperet visar. Återigen, det här jäkla spåret. Men det är samma hästar som han mött den senaste tiden, på så sätt tycker jag att han ska vara en outsider.

”Hör hemma i kulltoppen”

Travets elitserie gästar denna helg Sundbyholmstravet i dagarna två. På söndagen är huvudakterna de fyra Breeders’ Crown-finalerna som avgörs inom V75-spelet.

I den sista startar Stepping Spaceboy (V75-7/DD-2) som kommer från en fjärdeplats i semifinalen.

– Prestationen var bra. Han fick dödens (position utvändigt ledaren) på en av Sveriges bästa fyraåringar. Han gjorde en rejäl insats, säger Admir Zukanovic.

Men precis som för Valentino Strix ligger spåret honom i fatet sedan han tilldelats bricka 11.

– Jag har en väldigt fin häst och han hör hemma i kulltoppen men det är ett dåligt spår. Vi får bara göra vad vi kan och hoppas på att de kör för fullt där framme och lämnar chansen åt de där bak istället.

För att maximera chanserna kan det bli aktuellt med en utrustningsförändring.

– Vi ska eventuellt mixtra med huvudlaget. Det blir antingen ett norskt eller helstängt huvudlag. Han har testat båda tidigare med bra effekt.

Framöver hoppas stall Dencos tränare få synas oftare i travets finrum.

– Kan jag få pusselbitarna att falla på plats har vi väldigt fina tävlingshästar att jobba med under vintern och våren, säger Admir Zukanovic och fortsätter:

– Jag vill försöka få hästarna att utvecklas och visas mer på V75. Det är fönstret utåt gentemot spelarna och den travintresserade svensken och det är vad jag och ägarna siktar mot, att vara med i elitserien.


GINA SÖDERLUND/KANAL75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75